Skip to main content

AP wordt landelijk coordinator algoritmetoezicht

De Autoriteit Persoonsgegevens, AP, heeft er sinds 1 januari 2023 officieel een taak bij. De privacy toezichthouder ziet toe op algoritmen. Het gaat om een coordinerende rol waarin het samenwerkt met bestaande colleges, markttoezichthouders en rijksinspecties.

De AP controleert zowel rekenmodellen die door de overheid worden gebruikt als algoritmen van commerciele bedrijven. Het onderzoekt op basis van klachten en tips en vanuit eigen initiatief. Bij geconstateerde overtredingen kunnen ook boetes opgelegd worden. AP-voorzitter Aleid Wolfsen kan desgevraagd nog niet voorspellen waneer bedrijven of overheden de eerste berispingen kunnen verwachten.

Voorlopig is de autoriteit sowieso nog in de opstartfase van haar nieuwe taak rondom algoritmetoezicht. Er moet nog een normenkader worden geschreven, een juridisch stuk waarin staat waaraan algoritmen die persoonsgegevens verwerken precies moeten voldoen. Dat gebeurt om burgers te beschermen tegen bijvoorbeeld discriminatie en uitsluiting. Ook werkt de AP aan een transparantieverklaring, met dat document kunnen partijen die algoritmen gebruiken inzage geven in de werking van dat rekenmodel en hoe het systeem tot een uitkomst komt. 

Algoritme-waakhond

Op een bijeenkomst in een gebouw vlakbij het Binnenhof, waar de AP sinds september 2022 is gehuisvest, gaven minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) de officiele aftrap voor die nieuwe activiteiten van de algoritme-waakhond. De coordinerende, sectoroverstijgende activiteiten zijn ondergebracht in een onderdeel van de AP dat de directie Coordinatie algoritmes, heet. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen