Skip to main content

Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience

De helft van de domeinnamen van overheden voldoet nog steeds niet aan verplichte securitystandaarden, zo werd half november 2022 duidelijk uit een meting van Forum Standaardisatie. IT politici van D66 en VVD, Dave Maasland van ESET Nederland en digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zijn kritisch. Dit is echt het minimale wat je moet doen, zegt techonderzoeker Joran van Apeldoorn van Bits of Freedom bijvoorbeeld.

Forum Standaardisatie onderzocht voor ruim 2.500 domeinnamen in hoeverre zij voldoen aan de door de overheid verplicht gestelde informatiebeveiligingsstandaarden en of ze bereikbaar zijn via IPv6. Slechts 53 procent voldoet aan alle verplichte websitestandaarden en 44 procent voldoet aan de verplichte e-mailstandaarden. Dat terwijl de deadlines van de adoptieafspraken voor de beide sets standaarden al in 2019 en 2021 zijn verlopen.

Toch gaat het niet om hele ingewikkelde standaarden. Volgens de adoptieafspraken moeten bij alle overheidswebsites waar bij burgers of bedrijven gegevens in moeten voeren, TLS in de vorm van HTTPS toegepast zijn. Ook moet DNSSEC gebruikt worden voor elke domeinnaam waarmee een overheidsorganisatie met burgers of bedrijven communiceert en moet e-mailspoofing bestreden worden door SPF, DKIM en DMARC toe te passen op alle domeinnamen, ook als deze geen gebruikmaken van e-mail. En sinds eind 2021 moeten alle websites en e-maildomeinen ook bereikbaar zijn via IPv6.

De eerste van deze afspraken werd zeven jaar geleden al gemaakt, maar geen van de streefbeelden voor de overheid is als geheel gehaald, stelt Forum Standaardisatie. En de risico s daarvan kunnen groot zijn, vertelt Dave Maasland, directeur van ESET Nederland. Het probleem in dit geval is ook dat alle ministeries uiteindelijk onderdeel uitmaken van een orgaan: De overheid. Dus als 1 onderdeel slechts beveiligd is, dan zijn ze allemaal een stukje slechter beveiligd. Ministeries hebben onderling veel contact en dit maakt het voor aanvallers gemakkelijker om binnen te komen en over te springen op andere ministeries. Tot slot is de voorbeeldrol van de overheid belangrijk en wat dit zegt over de overige IT-beveiligingsmaatregelen. Het vertrouwen in overheden en instanties is belangrijk, zeker met de huidige geopolitieke spanningen. De dreiging op gerichte aanvallen, die vaak via phishing beginnen, zijn nog nooit zo groot geweest.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen