Skip to main content

Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience

De helft van de domeinnamen van overheden voldoet nog steeds niet aan verplichte securitystandaarden, zo werd half november 2022 duidelijk uit een meting van Forum Standaardisatie. IT politici van D66 en VVD, Dave Maasland van ESET Nederland en digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zijn kritisch. Dit is echt het minimale wat je moet doen, zegt techonderzoeker Joran van Apeldoorn van Bits of Freedom bijvoorbeeld.

Forum Standaardisatie onderzocht voor ruim 2.500 domeinnamen in hoeverre zij voldoen aan de door de overheid verplicht gestelde informatiebeveiligingsstandaarden en of ze bereikbaar zijn via IPv6. Slechts 53 procent voldoet aan alle verplichte websitestandaarden en 44 procent voldoet aan de verplichte e-mailstandaarden. Dat terwijl de deadlines van de adoptieafspraken voor de beide sets standaarden al in 2019 en 2021 zijn verlopen.

Toch gaat het niet om hele ingewikkelde standaarden. Volgens de adoptieafspraken moeten bij alle overheidswebsites waar bij burgers of bedrijven gegevens in moeten voeren, TLS in de vorm van HTTPS toegepast zijn. Ook moet DNSSEC gebruikt worden voor elke domeinnaam waarmee een overheidsorganisatie met burgers of bedrijven communiceert en moet e-mailspoofing bestreden worden door SPF, DKIM en DMARC toe te passen op alle domeinnamen, ook als deze geen gebruikmaken van e-mail. En sinds eind 2021 moeten alle websites en e-maildomeinen ook bereikbaar zijn via IPv6.

De eerste van deze afspraken werd zeven jaar geleden al gemaakt, maar geen van de streefbeelden voor de overheid is als geheel gehaald, stelt Forum Standaardisatie. En de risico s daarvan kunnen groot zijn, vertelt Dave Maasland, directeur van ESET Nederland. Het probleem in dit geval is ook dat alle ministeries uiteindelijk onderdeel uitmaken van een orgaan: De overheid. Dus als 1 onderdeel slechts beveiligd is, dan zijn ze allemaal een stukje slechter beveiligd. Ministeries hebben onderling veel contact en dit maakt het voor aanvallers gemakkelijker om binnen te komen en over te springen op andere ministeries. Tot slot is de voorbeeldrol van de overheid belangrijk en wat dit zegt over de overige IT-beveiligingsmaatregelen. Het vertrouwen in overheden en instanties is belangrijk, zeker met de huidige geopolitieke spanningen. De dreiging op gerichte aanvallen, die vaak via phishing beginnen, zijn nog nooit zo groot geweest.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen