Skip to main content

Kritiek op niet naleven securityregels overheidswebsites: geen rocketscience

De helft van de domeinnamen van overheden voldoet nog steeds niet aan verplichte securitystandaarden, zo werd half november 2022 duidelijk uit een meting van Forum Standaardisatie. IT politici van D66 en VVD, Dave Maasland van ESET Nederland en digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zijn kritisch. Dit is echt het minimale wat je moet doen, zegt techonderzoeker Joran van Apeldoorn van Bits of Freedom bijvoorbeeld.

Forum Standaardisatie onderzocht voor ruim 2.500 domeinnamen in hoeverre zij voldoen aan de door de overheid verplicht gestelde informatiebeveiligingsstandaarden en of ze bereikbaar zijn via IPv6. Slechts 53 procent voldoet aan alle verplichte websitestandaarden en 44 procent voldoet aan de verplichte e-mailstandaarden. Dat terwijl de deadlines van de adoptieafspraken voor de beide sets standaarden al in 2019 en 2021 zijn verlopen.

Toch gaat het niet om hele ingewikkelde standaarden. Volgens de adoptieafspraken moeten bij alle overheidswebsites waar bij burgers of bedrijven gegevens in moeten voeren, TLS in de vorm van HTTPS toegepast zijn. Ook moet DNSSEC gebruikt worden voor elke domeinnaam waarmee een overheidsorganisatie met burgers of bedrijven communiceert en moet e-mailspoofing bestreden worden door SPF, DKIM en DMARC toe te passen op alle domeinnamen, ook als deze geen gebruikmaken van e-mail. En sinds eind 2021 moeten alle websites en e-maildomeinen ook bereikbaar zijn via IPv6.

De eerste van deze afspraken werd zeven jaar geleden al gemaakt, maar geen van de streefbeelden voor de overheid is als geheel gehaald, stelt Forum Standaardisatie. En de risico s daarvan kunnen groot zijn, vertelt Dave Maasland, directeur van ESET Nederland. Het probleem in dit geval is ook dat alle ministeries uiteindelijk onderdeel uitmaken van een orgaan: De overheid. Dus als 1 onderdeel slechts beveiligd is, dan zijn ze allemaal een stukje slechter beveiligd. Ministeries hebben onderling veel contact en dit maakt het voor aanvallers gemakkelijker om binnen te komen en over te springen op andere ministeries. Tot slot is de voorbeeldrol van de overheid belangrijk en wat dit zegt over de overige IT-beveiligingsmaatregelen. Het vertrouwen in overheden en instanties is belangrijk, zeker met de huidige geopolitieke spanningen. De dreiging op gerichte aanvallen, die vaak via phishing beginnen, zijn nog nooit zo groot geweest.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen