Skip to main content

Digital Trust Center waarschuwde ondernemers ruim 5.200 keer

Internetcriminelen bedreigen continu Nederlandse ondernemers. Ze maken daarbij vaak gebruik van kwetsbaarheden in, bijvoorbeeld, software. Het Digital Trust Center, in 2021 opgericht door het Ministerie van Economische Zaken, helpt ondernemers bij hun digitale veiligheid. Dit doen ze onder meer door hen te wijzen op zwakke plekken in de beveiliging.

Sinds de oprichting in de zomer van vorig jaar, verstuurde het Digital Trust Center (DTC) al meer dan 5.200 zogenoemde notificaties aan Nederlandse bedrijven. Een notificatie is een waarschuwing voor een ernstige kwetsbaarheid in een van de IT-systemen van het gewaarschuwde bedrijf.
Dit kan een systeem zijn dat benaderbaar is via het internet. Of een malware-besmetting. De waarschuwing kan echter ook gaan over gestolen inloggegevens. Of over het gebruik van verouderde applicaties of servers.

Remote Desktop Protocol

Afgelopen jaar verstuurde het DTC veel waarschuwingen die betrekking hebben op het Remote Desktop Protocol (RDP). Bij veel ondernemingen blijkt dit protocol benaderbaar via het internet. Omdat dit indringers aantrekt, helpt het DTC deze bedrijven door ze telefonisch of per e-mail te waarschuwen. In ongeveer 76 procent van de notificaties was het advies aan de ondernemers om direct actie te ondernemen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen