Skip to main content

De toekomst van advisory s: automatisering en eigen analyses

Advisory s ofwel beveiligingsadviezen. Voor cybersecurityprofessionals zijn ze een belangrijke informatiebron om op de hoogte te blijven van kwetsbaarheden in hard en softwareproducten. Beveiligingsadviezen spelen een centrale rol bij het inschatten of de kwetsbaarheden in de adviezen daadwerkelijk een risico voor de organisatie zijn. Welke ontwikkelingen zijn er op het vlak van beveiligingsadviezen?

Laten we eerst eens kijken welke informatie in een beveiligingsadvies voor organisaties belangrijk is. Uit eigen onderzoek weten we dat veel organisaties beslissingen vooral nemen op basis van de NCSC-risico-inschaling of de CVSS-score die een vulnerability scanner presenteert. Dit geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor organisaties buiten onze doelgroepen. Vanuit verschillende organisaties wordt gewerkt aan manieren om de risico s van kwetsbaarheden beter en gemakkelijker in te kunnen schalen.

SSVC-model als alternatief voor het CVSS-model

Uit onderzoek van de TU Eindhoven weten we al een aantal jaren dat het simpelweg patchen van alles dat volgens het CVSS-scoringsmodel een 9 of hoger heeft niet ideaal is. Het is een aanslag op je budget en maakt je organisatie niet per se veiliger. Veel kwetsbaarheden met hoge CVSS-scores hebben immers geen bijbehorende exploit, terwijl een flinke groep minder ernstige kwetsbaarheden dit wel heeft en dus gemakkelijker uitgebuit kan worden.

In 2017 publiceerde de gerenommeerde universiteit Carnegie Mellon het SSVC-model als tegenhanger van CVSS. SSVC is een eenvoudige beslisboom gebaseerd op 9 kenmerken. Bijvoorbeeld: de exposure van het systeem, de volwassenheid van de exploit code en het belang van het systeem (over het belang van systemen en informatie voor organisatie schreef het NCSC dit factsheet). SSVC dwingt organisaties afstand te nemen van voorgekookte risicoscores die niet aansluiten op de eigen organisatie.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen