Skip to main content

De toekomst van advisory s: automatisering en eigen analyses

Advisory s ofwel beveiligingsadviezen. Voor cybersecurityprofessionals zijn ze een belangrijke informatiebron om op de hoogte te blijven van kwetsbaarheden in hard en softwareproducten. Beveiligingsadviezen spelen een centrale rol bij het inschatten of de kwetsbaarheden in de adviezen daadwerkelijk een risico voor de organisatie zijn. Welke ontwikkelingen zijn er op het vlak van beveiligingsadviezen?

Laten we eerst eens kijken welke informatie in een beveiligingsadvies voor organisaties belangrijk is. Uit eigen onderzoek weten we dat veel organisaties beslissingen vooral nemen op basis van de NCSC-risico-inschaling of de CVSS-score die een vulnerability scanner presenteert. Dit geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor organisaties buiten onze doelgroepen. Vanuit verschillende organisaties wordt gewerkt aan manieren om de risico s van kwetsbaarheden beter en gemakkelijker in te kunnen schalen.

SSVC-model als alternatief voor het CVSS-model

Uit onderzoek van de TU Eindhoven weten we al een aantal jaren dat het simpelweg patchen van alles dat volgens het CVSS-scoringsmodel een 9 of hoger heeft niet ideaal is. Het is een aanslag op je budget en maakt je organisatie niet per se veiliger. Veel kwetsbaarheden met hoge CVSS-scores hebben immers geen bijbehorende exploit, terwijl een flinke groep minder ernstige kwetsbaarheden dit wel heeft en dus gemakkelijker uitgebuit kan worden.

In 2017 publiceerde de gerenommeerde universiteit Carnegie Mellon het SSVC-model als tegenhanger van CVSS. SSVC is een eenvoudige beslisboom gebaseerd op 9 kenmerken. Bijvoorbeeld: de exposure van het systeem, de volwassenheid van de exploit code en het belang van het systeem (over het belang van systemen en informatie voor organisatie schreef het NCSC dit factsheet). SSVC dwingt organisaties afstand te nemen van voorgekookte risicoscores die niet aansluiten op de eigen organisatie.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen