Skip to main content

Wat doe ik eigenlijk niet?

Hoe is het jaar gegaan? Waar focussen we op voor 2023? Een heet hangijzer bij menig organisatie is cybersecurity. De Chief Information Security Officer, ofwel CISO, is hierin onmisbaar geworden. Hij of zij is een sleutelfiguur voor de informatiebeveiliging van organisaties. Maar wat weten we verder over deze rol? Wat is wel of juist niet dagelijkse kost op het CISO-bordje? CISO s Cees Willemsen van managed services provider UMBRiO, Mark Schoonderbeek van online IT partner Dustin, Eric Begeer van autonome specialist in slimme en veilige IT platforms Telindus, en Lodi Hensen, head of incident response and threat intelligence van cybersecuritydienstverlener Tesorion geven een kijkje in hun keuken.

Niet rechtlijnig
Ondanks de belangrijke rol die de CISO inneemt in organisaties, is het een functie zonder eenduidig functieprofiel. Volgens de ervaringsdeskundigen is het maar net waar de organisatie de focus op legt. Cees: In mijn optiek zijn er drie type CISO s aan te wijzen: een met een technische achtergrond, een met een businessachtergrond en een die tussen beide probeert de balans te vinden. Ook Lodi ziet veel verschillen: Het is net als bij marketeers of ontwikkelaars. Ben je een allround marketeer? Of online- of SEO-specialist? En ontwikkel je front-end, full stack of in een specifieke taal? De functietitel is hetzelfde, maar je kunt de focus op andere onderwerpen leggen. Je ziet dan ook dat mensen die zich CISO noemen, allemaal een ander takenpakket hebben met verschillende verantwoordelijkheden. Eric vult aan: Wat hierin meespeelt, is dat ons werk volop in beweging is dankzij nieuwe technieken en uitdagingen. Het werk van een CISO is hierdoor zeer gevarieerd.

Je ziet dat mensen die zich CISO noemen, allemaal een ander takenpakket hebben met verschillende verantwoordelijkheden.

De CISO-takenlijst
Die variatie komt terug in wat de experts omschrijven als het takenlijstje van de CISO. Een CISO houdt zich onder andere bezig met beleid, vertelt Lodi. En je zult hiervoor draagvlak moeten creeren binnen de organisatie. Dat vereist dat je goed bent met mensen en dat je de techniek zodanig snapt dat je een goede gesprekspartner kunt zijn. Volgens Cees zijn precies die gesprekken heel belangrijk voor de CISO. Je hebt naast het draagvlak ook de nodige inzichten vanuit de organisatie nodig om optimalisaties en professionalisering door te voeren. Daarom is het van belang om in gesprek te zijn met collega s, zodat je inzicht krijgt in processen en daarmee de werk- en denkwijze van de organisatie kunt optimaliseren. Mark sluit zich hierbij aan: Met phishing-pogingen die steeds persoonlijker en op maat worden gemaakt, moet een CISO verder kijken dan processen en systemen en ook werken aan bewustzijn onder medewerkers. Aandacht geven aan de menselijke kant van informatieveiligheid is heel belangrijk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt

Meer recente berichten

Bedrijfsleven beschermen tegen digitale aanvallen?
Verder lezen
Veilig databeheer, de Nederlandse oplossing
Verder lezen
Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten
Verder lezen
Vanwege nationale veiligheid verbod VS op auto s met Chinese en Russische technologie
Verder lezen
Wereldwijd cyber netwerk blootgelegd
Verder lezen
Datalek Disney legt financiele gegevens en personeelsinformatie bloot
Verder lezen
ANVR niet blij met gegevens die Spaanse autoriteiten van toeristen eisen
Verder lezen
VNG eist samenhangend beleid voor informatiebeveiliging
Verder lezen
Nieuwe normen voor informatiebeveiliging in de zorg
Verder lezen
AP legt Clearview boete op voor illegale dataverzameling voor gezichtsherkenning
Verder lezen