DPC legt Facebook van 265 miljoen euro op voor datalek

De Data Protection Commission, DPC, heeft Meta een boete van 265 miljoen euro opgelegd. Het moederbedrijf krijgt de boete van de Ierse toezichthouder vanwege een groot datalek dat begin vorig jaar aan het daglicht kwam. Het bedrijf zegt het boetebesluit te bestuderen en overweegt om in beroep te gaan.

Persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers belanden op het dark web

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar 2019. Dat jaar werden persoonsgegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers buitgemaakt door hackers. Het ging om voor- en achternamen, woonplaatsen, geboortedata, geslacht, telefoonnummers, e-mailadressen, relatiestatus, teksten die in de biografie van gebruikers staan, Facebook ID s en data dat accounts zijn aangemaakt van 533 miljoen leden.

Deze data werden op het dark web aangeboden, het afgesloten deel van het internet voor het grote publiek. Onder meer 5,4 miljoen Nederlanders en 3,2 miljoen Belgen behoorden tot de slachtoffers. Meta zei aanvankelijk dat de gegevens jaren geleden zijn buitgemaakt en dat de interne systemen sindsdien zijn hersteld.

Een woordvoerder vertelde dat de data niet waren vergaard via een cyberaanval, maar verzameld door scraping. Software struint daarbij openbare bronnen op het internet af zoals sociale media, blogs en persoonlijke websites om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen.

Meta overtrad Europese privacywetgeving

In april 2021 kondigde de DPC aan een onderzoek in te stellen naar de kwestie. Het onderzoek was op vrijdag 25 november officieel afgerond. Nationale toezichthouders uit andere EU-lidstaten waren nauw hierbij betrokken en hebben ingestemd met het uiteindelijke boetebesluit van de Ierse privacywaakhond.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen