Skip to main content

DPC legt Facebook van 265 miljoen euro op voor datalek

De Data Protection Commission, DPC, heeft Meta een boete van 265 miljoen euro opgelegd. Het moederbedrijf krijgt de boete van de Ierse toezichthouder vanwege een groot datalek dat begin vorig jaar aan het daglicht kwam. Het bedrijf zegt het boetebesluit te bestuderen en overweegt om in beroep te gaan.

Persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers belanden op het dark web

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar 2019. Dat jaar werden persoonsgegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers buitgemaakt door hackers. Het ging om voor- en achternamen, woonplaatsen, geboortedata, geslacht, telefoonnummers, e-mailadressen, relatiestatus, teksten die in de biografie van gebruikers staan, Facebook ID s en data dat accounts zijn aangemaakt van 533 miljoen leden.

Deze data werden op het dark web aangeboden, het afgesloten deel van het internet voor het grote publiek. Onder meer 5,4 miljoen Nederlanders en 3,2 miljoen Belgen behoorden tot de slachtoffers. Meta zei aanvankelijk dat de gegevens jaren geleden zijn buitgemaakt en dat de interne systemen sindsdien zijn hersteld.

Een woordvoerder vertelde dat de data niet waren vergaard via een cyberaanval, maar verzameld door scraping. Software struint daarbij openbare bronnen op het internet af zoals sociale media, blogs en persoonlijke websites om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen.

Meta overtrad Europese privacywetgeving

In april 2021 kondigde de DPC aan een onderzoek in te stellen naar de kwestie. Het onderzoek was op vrijdag 25 november officieel afgerond. Nationale toezichthouders uit andere EU-lidstaten waren nauw hierbij betrokken en hebben ingestemd met het uiteindelijke boetebesluit van de Ierse privacywaakhond.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen