Skip to main content

DPC legt Facebook van 265 miljoen euro op voor datalek

De Data Protection Commission, DPC, heeft Meta een boete van 265 miljoen euro opgelegd. Het moederbedrijf krijgt de boete van de Ierse toezichthouder vanwege een groot datalek dat begin vorig jaar aan het daglicht kwam. Het bedrijf zegt het boetebesluit te bestuderen en overweegt om in beroep te gaan.

Persoonlijke gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers belanden op het dark web

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar 2019. Dat jaar werden persoonsgegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers buitgemaakt door hackers. Het ging om voor- en achternamen, woonplaatsen, geboortedata, geslacht, telefoonnummers, e-mailadressen, relatiestatus, teksten die in de biografie van gebruikers staan, Facebook ID s en data dat accounts zijn aangemaakt van 533 miljoen leden.

Deze data werden op het dark web aangeboden, het afgesloten deel van het internet voor het grote publiek. Onder meer 5,4 miljoen Nederlanders en 3,2 miljoen Belgen behoorden tot de slachtoffers. Meta zei aanvankelijk dat de gegevens jaren geleden zijn buitgemaakt en dat de interne systemen sindsdien zijn hersteld.

Een woordvoerder vertelde dat de data niet waren vergaard via een cyberaanval, maar verzameld door scraping. Software struint daarbij openbare bronnen op het internet af zoals sociale media, blogs en persoonlijke websites om zoveel mogelijk persoonlijke gegevens te verzamelen.

Meta overtrad Europese privacywetgeving

In april 2021 kondigde de DPC aan een onderzoek in te stellen naar de kwestie. Het onderzoek was op vrijdag 25 november officieel afgerond. Nationale toezichthouders uit andere EU-lidstaten waren nauw hierbij betrokken en hebben ingestemd met het uiteindelijke boetebesluit van de Ierse privacywaakhond.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen