Skip to main content

Gemeenten moeten security verbeteren, maar krijgen geen extra geld daarvoor

Het kabinet hamert op cybersecurity, maar trekt voor gemeenten geen extra financiele middelen uit. Dit blijkt uit het Kamerdebat van afgelopen week, waar de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VNG, vooraf punten van zorg had aangekaart. Daaronder de uitvoeringscapaciteit van gemeenten en (extra) budget daarvoor.

Hoe sneller, hoe beter. Dat probeerden enkele Tweede Kamerleden minister Yesilgoz-Zegerius (Justitie en Veiligheid, VVD) duidelijk te maken over de Nederlandse cybersecuritystrategie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had van tevoren aandacht gevraagd voor enkele punten, zoals de gemeentelijke uitvoeringscapaciteit, maar er werden geen extra financiele middelen beloofd. De Kamerleden vroegen om meer duidelijkheid over het tijdpad van de strategie die zes jaar bestrijkt.

Economische spionage is een zinkgat, stelde Tweede Kamerlid Dekker-Abdulaziz (D66) in het debat, je hebt het pas door als je wegzakt. Dekker-Abdulaziz ziet veel in de Nederlandse Cybersecuritystrategie waar ze blij van wordt, maar ze benadrukt dat de digitale veiligheid van Nederland staat of valt met de uitvoering. Het Tweede Kamerlid vraagt zich onder meer af of de gemeenten en waterschappen de grote ambities kunnen waarmaken.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had in aanloop naar het debat geschreven dat de minister complimenten verdient voor de ambitieuze en omvattende strategie, maar tegelijkertijd zien wij dat de NLCS vooral een rijksstrategie is en er te weinig rekening is gehouden met de gemeentelijke uitvoeringscapaciteit.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen