Is een videodeurbel de oplossing voor de autobranden in Assen?

Assen wordt al lange tijd geteisterd door autobranden. Vorig jaar was het tientallen keren raak en ook in het nieuwe jaar moest de brandweer al een paar keer uitrukken in de provinciehoofdstad. De gemeente besloot daarom om tijdelijk camera s op te hangen in de Asser wijk Pittelo. Maar bewoners kunnen zelf ook bijdragen aan de veiligheid in de wijk.

Dat doen ze door camera s of videodeurbellen te installeren en te registreren bij de politie. Bij dit systeem, genaamd Camera in Beeld, kunnen burgers en bedrijven zich aanmelden. Bij een misdrijf kunnen deze camerabeelden helpen om daders op te sporen. In het systeem kan de politie dan zien welke inwoners en bedrijven een camera hebben om daarna de beelden op te halen en te gebruiken bij de opsporing van de verdachten.

Burger kan politie helpen

Het hebben van een videodeurbel of een andere soort van camera is zinvol, legt woordvoerder Kim Eissen van de politie uit. We kunnen het tijdstip van een misdaad zien, de aanleiding, het geslacht of andere dader-informatie. Dat is allemaal waardevol voor ons. Daarbij zijn ook alle soorten camera s bruikbaar.

Vooral bij autobranden is burgerinformatie bruikbaar, vertelt Eissen. Onderzoeken bij autobranden zijn net puzzels. Het zijn allemaal stukjes die in elkaar moeten vallen. Het is ingewikkeld en soms kan net die ene burger belangrijke informatie hebben, het laatste puzzelstukje.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen