Skip to main content

Automatische updates van levensbelang voor uw laptop en telefoon: Stel het niet te lang uit

Hoeveel meldingen krijgt u, voordat u daadwerkelijk nieuwe updates op uw laptop of telefoon laat installeren? Het kan een vervelende, tijdrovende bezigheid zijn, maar toch zijn de automatische updates van groot belang voor uw apparaten. Ethisch hacker Sanne Maasakkers, werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, legt ons uit waarom.

Laptop uitschakelen om updates door te voeren

Het is een van de redenen waarom u uw laptop af en toe uit moet zetten, in plaats van alleen maar dicht te klappen. Als u de laptop afsluit, kan deze namelijk de broodnodige updates doorvoeren. Zo voorkomt u dat de beveiliging en de stuurprogramma s achterhaald raken. Ook op uw telefoon ontvangt u van tijd tot tijd meldingen dat u een nieuwe systeemupdate door kunt voeren. En dat is belangrijk, om meerdere redenen.

Systeem bijwerken

Ten 1e houdt u de laptop of pc actueel en stabiel. Hoe minder actueel uw stuurprogramma s en uw beveiliging zijn, hoe meer tijd en energie de laptop kwijt is om het systeem draaiende te houden. Dat merkt u bijvoorbeeld als uw laptop gaat blazen en meer geluid dan gewoonlijk maakt. Ook voor uw smartphone geldt dat de software constant aan verandering onderhevig is. Het systeem dat u op dit moment gebruikt, kan binnen de kortste keren alweer achterhaald zijn. Daarom is het belangrijk om ook op uw telefoon de automatische updates bij te houden.

Veiligheid op peil houden

Een minstens zo belangrijk aspect is de veiligheid van uw laptop of telefoon. In een eerder artikel benadrukken we al het belang van wachtwoorden en aanvullende beveiligingsmaatregelen. Als u daar onvoldoende aandacht aan besteedt, bent u kwetsbaarder voor cyberaanvallen van internetcriminelen. Dat geldt ook voor de systeem- of beveiligingsupdates op uw laptop en telefoon, zeker als u die al een paar jaar gebruikt. Wanneer deze updates bekend en gepubliceerd worden, zullen ook kwaadwillenden dit weten, vertelt Maasakkers aan MAX Vandaag. Dan kunnen zij gericht zoeken naar alle systemen die de beveiligingsupdate nog niet hebben geinstalleerd en dus kwetsbaar zijn.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.
Wat betekent de AI-verordening voor informatiebeveiliging bij gemeenten?
Het gebruik van AI neemt in rap tempo toe. Wat betekent dat voor je informatiebeveiliging als gemeente?

Meer recente berichten

Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen
Tussenvonnis in zaak tussen Stichting Data Bescherming Nederland en Adobe
Verder lezen
CISO Platform Nederland luidt noodklok: Digitale veiligheid vereist politieke urgentie
Verder lezen
Onvoldoende wettelijk kader voor datagedreven werken bij de politie
Verder lezen
IBD: Digitale veiligheid gemeenten verder onder druk
Verder lezen
Fiscus die de privacy schendt? Twee maten en twee gewichten
Verder lezen
Oproep voor onafhankelijke controle cybersecurity omvormers zonnepanelen
Verder lezen
Privacyproblemen bij algoritmes Dienst Toeslagen en Belastingdienst
Verder lezen
Kabinet kijkt uit naar de voorgestelde Europese Roadmap over encryptie
Verder lezen