Automatische updates van levensbelang voor uw laptop en telefoon: Stel het niet te lang uit

Hoeveel meldingen krijgt u, voordat u daadwerkelijk nieuwe updates op uw laptop of telefoon laat installeren? Het kan een vervelende, tijdrovende bezigheid zijn, maar toch zijn de automatische updates van groot belang voor uw apparaten. Ethisch hacker Sanne Maasakkers, werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, legt ons uit waarom.

Laptop uitschakelen om updates door te voeren

Het is een van de redenen waarom u uw laptop af en toe uit moet zetten, in plaats van alleen maar dicht te klappen. Als u de laptop afsluit, kan deze namelijk de broodnodige updates doorvoeren. Zo voorkomt u dat de beveiliging en de stuurprogramma s achterhaald raken. Ook op uw telefoon ontvangt u van tijd tot tijd meldingen dat u een nieuwe systeemupdate door kunt voeren. En dat is belangrijk, om meerdere redenen.

Systeem bijwerken

Ten 1e houdt u de laptop of pc actueel en stabiel. Hoe minder actueel uw stuurprogramma s en uw beveiliging zijn, hoe meer tijd en energie de laptop kwijt is om het systeem draaiende te houden. Dat merkt u bijvoorbeeld als uw laptop gaat blazen en meer geluid dan gewoonlijk maakt. Ook voor uw smartphone geldt dat de software constant aan verandering onderhevig is. Het systeem dat u op dit moment gebruikt, kan binnen de kortste keren alweer achterhaald zijn. Daarom is het belangrijk om ook op uw telefoon de automatische updates bij te houden.

Veiligheid op peil houden

Een minstens zo belangrijk aspect is de veiligheid van uw laptop of telefoon. In een eerder artikel benadrukken we al het belang van wachtwoorden en aanvullende beveiligingsmaatregelen. Als u daar onvoldoende aandacht aan besteedt, bent u kwetsbaarder voor cyberaanvallen van internetcriminelen. Dat geldt ook voor de systeem- of beveiligingsupdates op uw laptop en telefoon, zeker als u die al een paar jaar gebruikt. Wanneer deze updates bekend en gepubliceerd worden, zullen ook kwaadwillenden dit weten, vertelt Maasakkers aan MAX Vandaag. Dan kunnen zij gericht zoeken naar alle systemen die de beveiligingsupdate nog niet hebben geinstalleerd en dus kwetsbaar zijn.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen