Skip to main content

Automatische updates van levensbelang voor uw laptop en telefoon: Stel het niet te lang uit

Hoeveel meldingen krijgt u, voordat u daadwerkelijk nieuwe updates op uw laptop of telefoon laat installeren? Het kan een vervelende, tijdrovende bezigheid zijn, maar toch zijn de automatische updates van groot belang voor uw apparaten. Ethisch hacker Sanne Maasakkers, werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, legt ons uit waarom.

Laptop uitschakelen om updates door te voeren

Het is een van de redenen waarom u uw laptop af en toe uit moet zetten, in plaats van alleen maar dicht te klappen. Als u de laptop afsluit, kan deze namelijk de broodnodige updates doorvoeren. Zo voorkomt u dat de beveiliging en de stuurprogramma s achterhaald raken. Ook op uw telefoon ontvangt u van tijd tot tijd meldingen dat u een nieuwe systeemupdate door kunt voeren. En dat is belangrijk, om meerdere redenen.

Systeem bijwerken

Ten 1e houdt u de laptop of pc actueel en stabiel. Hoe minder actueel uw stuurprogramma s en uw beveiliging zijn, hoe meer tijd en energie de laptop kwijt is om het systeem draaiende te houden. Dat merkt u bijvoorbeeld als uw laptop gaat blazen en meer geluid dan gewoonlijk maakt. Ook voor uw smartphone geldt dat de software constant aan verandering onderhevig is. Het systeem dat u op dit moment gebruikt, kan binnen de kortste keren alweer achterhaald zijn. Daarom is het belangrijk om ook op uw telefoon de automatische updates bij te houden.

Veiligheid op peil houden

Een minstens zo belangrijk aspect is de veiligheid van uw laptop of telefoon. In een eerder artikel benadrukken we al het belang van wachtwoorden en aanvullende beveiligingsmaatregelen. Als u daar onvoldoende aandacht aan besteedt, bent u kwetsbaarder voor cyberaanvallen van internetcriminelen. Dat geldt ook voor de systeem- of beveiligingsupdates op uw laptop en telefoon, zeker als u die al een paar jaar gebruikt. Wanneer deze updates bekend en gepubliceerd worden, zullen ook kwaadwillenden dit weten, vertelt Maasakkers aan MAX Vandaag. Dan kunnen zij gericht zoeken naar alle systemen die de beveiligingsupdate nog niet hebben geinstalleerd en dus kwetsbaar zijn.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen