Automatische updates van levensbelang voor uw laptop en telefoon: Stel het niet te lang uit

Hoeveel meldingen krijgt u, voordat u daadwerkelijk nieuwe updates op uw laptop of telefoon laat installeren? Het kan een vervelende, tijdrovende bezigheid zijn, maar toch zijn de automatische updates van groot belang voor uw apparaten. Ethisch hacker Sanne Maasakkers, werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, legt ons uit waarom.

Laptop uitschakelen om updates door te voeren

Het is een van de redenen waarom u uw laptop af en toe uit moet zetten, in plaats van alleen maar dicht te klappen. Als u de laptop afsluit, kan deze namelijk de broodnodige updates doorvoeren. Zo voorkomt u dat de beveiliging en de stuurprogramma s achterhaald raken. Ook op uw telefoon ontvangt u van tijd tot tijd meldingen dat u een nieuwe systeemupdate door kunt voeren. En dat is belangrijk, om meerdere redenen.

Systeem bijwerken

Ten 1e houdt u de laptop of pc actueel en stabiel. Hoe minder actueel uw stuurprogramma s en uw beveiliging zijn, hoe meer tijd en energie de laptop kwijt is om het systeem draaiende te houden. Dat merkt u bijvoorbeeld als uw laptop gaat blazen en meer geluid dan gewoonlijk maakt. Ook voor uw smartphone geldt dat de software constant aan verandering onderhevig is. Het systeem dat u op dit moment gebruikt, kan binnen de kortste keren alweer achterhaald zijn. Daarom is het belangrijk om ook op uw telefoon de automatische updates bij te houden.

Veiligheid op peil houden

Een minstens zo belangrijk aspect is de veiligheid van uw laptop of telefoon. In een eerder artikel benadrukken we al het belang van wachtwoorden en aanvullende beveiligingsmaatregelen. Als u daar onvoldoende aandacht aan besteedt, bent u kwetsbaarder voor cyberaanvallen van internetcriminelen. Dat geldt ook voor de systeem- of beveiligingsupdates op uw laptop en telefoon, zeker als u die al een paar jaar gebruikt. Wanneer deze updates bekend en gepubliceerd worden, zullen ook kwaadwillenden dit weten, vertelt Maasakkers aan MAX Vandaag. Dan kunnen zij gericht zoeken naar alle systemen die de beveiligingsupdate nog niet hebben geinstalleerd en dus kwetsbaar zijn.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen