Skip to main content

Tijd om aan de slag te gaan met NIS2

De NIS2 richtlijn lijkt nog ver weg, maar omdat de gevolgen groot kunnen zijn, moeten bedrijven niet te lang wachten met actie. Ze hebben daar hulp bij nodig van onder meer de IT sector. Daar was iedereen het over eens tijdens een nieuwe bijeenkomst van de Dutch Cybersecurity Assembly, DCA, voorheen DICA, in Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn. Ook werd de eerste DCA werkgroep gevormd.

Aan de ronde-tafel-discussie over NIS2 deed een mooie groep inhoudelijk sterke deelnemers mee, met uiteenlopende achtergronden. Met meerdere MSP s, een aantal brancheverenigingen, een in security gespecialiseerde advocaat, iemand van een bedrijf dat onder de vleugels van een verzekeraar valt en de initiatiefnemers Datto en Dutch IT Channel was er zeer veel kennis aanwezig om uit te kunnen wisselen.

Maar voordat dat gebeurde, vertelde Hans ten Hove van Datto kort over de plannen van de DCA. Na meerdere geslaagde sessies waarin belangrijke onderwerpen zijn geagendeerd en conclusies zijn getrokken is het nu tijd om impact te maken. Naast de bestaande bijeenkomsten gaat de DCA zich ook bezighouden met onderzoek en worden er denktanks en werkgroepen gevormd. De kracht zit daarbij in het versterken van elkaar en het bouwen van bruggen tussen de deelnemende organisaties, aldus Ten Hove. Met als uiteindelijke doel om de BV Nederland een stukje veiliger te maken.

Van tientallen naar duizenden
Daarna werd het onderwerp NIS2 aangesneden. Een deelnemer die dicht op het vuur zit, begon met een uitleg over wat NIS2 precies is. De bestaande Europese richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging (NIS), die in Nederland is uitgewerkt in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni), stelt dat bepaalde vitale partijen aan een hoog beveiligingsregime moeten voldoen. Die wet wordt binnenkort uitgebreid, waardoor er veel meer partijen onder vallen. Van tientallen bedrijven die hier rechtstreeks onder vallen, gaan we naar duizenden bedrijven.

Waarschijnlijk komen er twee gradaties, essentiele en belangrijke bedrijven, met verschillende criteria. Essentiele bedrijven moeten waarschijnlijk voor- en achteraf bewijzen dat ze aan richtlijnen voldoen. Belangrijke bedrijven hoeven dat alleen achteraf te bewijzen. Onder andere MSP s zullen ook onder de wet gaan vallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen