Skip to main content

Tijd om aan de slag te gaan met NIS2

De NIS2 richtlijn lijkt nog ver weg, maar omdat de gevolgen groot kunnen zijn, moeten bedrijven niet te lang wachten met actie. Ze hebben daar hulp bij nodig van onder meer de IT sector. Daar was iedereen het over eens tijdens een nieuwe bijeenkomst van de Dutch Cybersecurity Assembly, DCA, voorheen DICA, in Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn. Ook werd de eerste DCA werkgroep gevormd.

Aan de ronde-tafel-discussie over NIS2 deed een mooie groep inhoudelijk sterke deelnemers mee, met uiteenlopende achtergronden. Met meerdere MSP s, een aantal brancheverenigingen, een in security gespecialiseerde advocaat, iemand van een bedrijf dat onder de vleugels van een verzekeraar valt en de initiatiefnemers Datto en Dutch IT Channel was er zeer veel kennis aanwezig om uit te kunnen wisselen.

Maar voordat dat gebeurde, vertelde Hans ten Hove van Datto kort over de plannen van de DCA. Na meerdere geslaagde sessies waarin belangrijke onderwerpen zijn geagendeerd en conclusies zijn getrokken is het nu tijd om impact te maken. Naast de bestaande bijeenkomsten gaat de DCA zich ook bezighouden met onderzoek en worden er denktanks en werkgroepen gevormd. De kracht zit daarbij in het versterken van elkaar en het bouwen van bruggen tussen de deelnemende organisaties, aldus Ten Hove. Met als uiteindelijke doel om de BV Nederland een stukje veiliger te maken.

Van tientallen naar duizenden
Daarna werd het onderwerp NIS2 aangesneden. Een deelnemer die dicht op het vuur zit, begon met een uitleg over wat NIS2 precies is. De bestaande Europese richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging (NIS), die in Nederland is uitgewerkt in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni), stelt dat bepaalde vitale partijen aan een hoog beveiligingsregime moeten voldoen. Die wet wordt binnenkort uitgebreid, waardoor er veel meer partijen onder vallen. Van tientallen bedrijven die hier rechtstreeks onder vallen, gaan we naar duizenden bedrijven.

Waarschijnlijk komen er twee gradaties, essentiele en belangrijke bedrijven, met verschillende criteria. Essentiele bedrijven moeten waarschijnlijk voor- en achteraf bewijzen dat ze aan richtlijnen voldoen. Belangrijke bedrijven hoeven dat alleen achteraf te bewijzen. Onder andere MSP s zullen ook onder de wet gaan vallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC
Verder lezen
Weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven, blijkt uit EU enquete
Verder lezen
Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen