Skip to main content

Tijd om aan de slag te gaan met NIS2

De NIS2 richtlijn lijkt nog ver weg, maar omdat de gevolgen groot kunnen zijn, moeten bedrijven niet te lang wachten met actie. Ze hebben daar hulp bij nodig van onder meer de IT sector. Daar was iedereen het over eens tijdens een nieuwe bijeenkomst van de Dutch Cybersecurity Assembly, DCA, voorheen DICA, in Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn. Ook werd de eerste DCA werkgroep gevormd.

Aan de ronde-tafel-discussie over NIS2 deed een mooie groep inhoudelijk sterke deelnemers mee, met uiteenlopende achtergronden. Met meerdere MSP s, een aantal brancheverenigingen, een in security gespecialiseerde advocaat, iemand van een bedrijf dat onder de vleugels van een verzekeraar valt en de initiatiefnemers Datto en Dutch IT Channel was er zeer veel kennis aanwezig om uit te kunnen wisselen.

Maar voordat dat gebeurde, vertelde Hans ten Hove van Datto kort over de plannen van de DCA. Na meerdere geslaagde sessies waarin belangrijke onderwerpen zijn geagendeerd en conclusies zijn getrokken is het nu tijd om impact te maken. Naast de bestaande bijeenkomsten gaat de DCA zich ook bezighouden met onderzoek en worden er denktanks en werkgroepen gevormd. De kracht zit daarbij in het versterken van elkaar en het bouwen van bruggen tussen de deelnemende organisaties, aldus Ten Hove. Met als uiteindelijke doel om de BV Nederland een stukje veiliger te maken.

Van tientallen naar duizenden
Daarna werd het onderwerp NIS2 aangesneden. Een deelnemer die dicht op het vuur zit, begon met een uitleg over wat NIS2 precies is. De bestaande Europese richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging (NIS), die in Nederland is uitgewerkt in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni), stelt dat bepaalde vitale partijen aan een hoog beveiligingsregime moeten voldoen. Die wet wordt binnenkort uitgebreid, waardoor er veel meer partijen onder vallen. Van tientallen bedrijven die hier rechtstreeks onder vallen, gaan we naar duizenden bedrijven.

Waarschijnlijk komen er twee gradaties, essentiele en belangrijke bedrijven, met verschillende criteria. Essentiele bedrijven moeten waarschijnlijk voor- en achteraf bewijzen dat ze aan richtlijnen voldoen. Belangrijke bedrijven hoeven dat alleen achteraf te bewijzen. Onder andere MSP s zullen ook onder de wet gaan vallen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen