Maak je je zorgen over je privacy tijdens het reizen? Dit kun je doen

Het nieuws wordt niet meer gedomineerd door het coronavirus en de meeste landen laten weer toeristen toe. We kunnen dus weer veilig op vakantie. Dat wil zeggen, als je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Denk er op tijd aan als je vaccinaties nodig hebt en het regelen van je visum als dat vereist is voor de bestemming waar je naar toe reist. Maak een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort en laat dure spullen thuis. En geef criminelen, waaronder ook cybercriminelen, geen enkele kans om je vakantie in mineur te laten eindigen. 

Niet alleen je persoonlijke bezittingen, maar ook je persoonlijke gegevens zijn goud waard. Als cybercriminelen je naam- en adresgegevens, creditcardinformatie, BSN en IP-adres hebben, kunnen ze daarmee veel schade aanrichten. Denk aan identiteitsfraude, maar ook aan onaangename verrassingen als je bij thuiskomst je bankafschriften onder ogen krijgt. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, zul je stappen moeten ondernemen om je online privacy te beschermen. Met deze tips kun je straks onbezorgd van je vakantie genieten. 

Gebruik een VPN 

Een VPN is een hele simpele en doeltreffende manier om je digitale veiligheid en privacy te vergroten. Met een klik voeg je een extra beschemringslaag toe aan al je internetverkeer. De VPN-server zorgt voor encryptie van je gegevens en schermt bovendien je IP-adres af. Wat is mijn IP? Dat is een unieke code waarmee jouw apparaat kan worden geidentificeerd. Door het afschermen van je IP-adres, kunnen derden niet meer zien vanaf welke locatie en welk apparaat de gegevens werden verstuurd. 

Kijk uit met openbare netwerken 

Er is een grote kans dat je op vakantie gebruikmaakt van openbare netwerken. Maar juist openbare netwerken zijn kwetsbaar voor hackers en andere internetcriminelen. Een veelgebruikte methode die hackers hanteren, is het creeren van een zogenaamde man in the middle of MITM. De naam van dit netwerk lijkt dan bijvoorbeeld heel sterk op de naam van het eigenlijke netwerk. De argeloze vakantieganger die dit valse netwerk aanklikt, laat de hackers meekijken met alle online activiteiten. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen