Skip to main content

Maak je je zorgen over je privacy tijdens het reizen? Dit kun je doen

Het nieuws wordt niet meer gedomineerd door het coronavirus en de meeste landen laten weer toeristen toe. We kunnen dus weer veilig op vakantie. Dat wil zeggen, als je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Denk er op tijd aan als je vaccinaties nodig hebt en het regelen van je visum als dat vereist is voor de bestemming waar je naar toe reist. Maak een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort en laat dure spullen thuis. En geef criminelen, waaronder ook cybercriminelen, geen enkele kans om je vakantie in mineur te laten eindigen. 

Niet alleen je persoonlijke bezittingen, maar ook je persoonlijke gegevens zijn goud waard. Als cybercriminelen je naam- en adresgegevens, creditcardinformatie, BSN en IP-adres hebben, kunnen ze daarmee veel schade aanrichten. Denk aan identiteitsfraude, maar ook aan onaangename verrassingen als je bij thuiskomst je bankafschriften onder ogen krijgt. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, zul je stappen moeten ondernemen om je online privacy te beschermen. Met deze tips kun je straks onbezorgd van je vakantie genieten. 

Gebruik een VPN 

Een VPN is een hele simpele en doeltreffende manier om je digitale veiligheid en privacy te vergroten. Met een klik voeg je een extra beschemringslaag toe aan al je internetverkeer. De VPN-server zorgt voor encryptie van je gegevens en schermt bovendien je IP-adres af. Wat is mijn IP? Dat is een unieke code waarmee jouw apparaat kan worden geidentificeerd. Door het afschermen van je IP-adres, kunnen derden niet meer zien vanaf welke locatie en welk apparaat de gegevens werden verstuurd. 

Kijk uit met openbare netwerken 

Er is een grote kans dat je op vakantie gebruikmaakt van openbare netwerken. Maar juist openbare netwerken zijn kwetsbaar voor hackers en andere internetcriminelen. Een veelgebruikte methode die hackers hanteren, is het creeren van een zogenaamde man in the middle of MITM. De naam van dit netwerk lijkt dan bijvoorbeeld heel sterk op de naam van het eigenlijke netwerk. De argeloze vakantieganger die dit valse netwerk aanklikt, laat de hackers meekijken met alle online activiteiten. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen