Maak je je zorgen over je privacy tijdens het reizen? Dit kun je doen

Het nieuws wordt niet meer gedomineerd door het coronavirus en de meeste landen laten weer toeristen toe. We kunnen dus weer veilig op vakantie. Dat wil zeggen, als je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Denk er op tijd aan als je vaccinaties nodig hebt en het regelen van je visum als dat vereist is voor de bestemming waar je naar toe reist. Maak een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort en laat dure spullen thuis. En geef criminelen, waaronder ook cybercriminelen, geen enkele kans om je vakantie in mineur te laten eindigen. 

Niet alleen je persoonlijke bezittingen, maar ook je persoonlijke gegevens zijn goud waard. Als cybercriminelen je naam- en adresgegevens, creditcardinformatie, BSN en IP-adres hebben, kunnen ze daarmee veel schade aanrichten. Denk aan identiteitsfraude, maar ook aan onaangename verrassingen als je bij thuiskomst je bankafschriften onder ogen krijgt. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, zul je stappen moeten ondernemen om je online privacy te beschermen. Met deze tips kun je straks onbezorgd van je vakantie genieten. 

Gebruik een VPN 

Een VPN is een hele simpele en doeltreffende manier om je digitale veiligheid en privacy te vergroten. Met een klik voeg je een extra beschemringslaag toe aan al je internetverkeer. De VPN-server zorgt voor encryptie van je gegevens en schermt bovendien je IP-adres af. Wat is mijn IP? Dat is een unieke code waarmee jouw apparaat kan worden geidentificeerd. Door het afschermen van je IP-adres, kunnen derden niet meer zien vanaf welke locatie en welk apparaat de gegevens werden verstuurd. 

Kijk uit met openbare netwerken 

Er is een grote kans dat je op vakantie gebruikmaakt van openbare netwerken. Maar juist openbare netwerken zijn kwetsbaar voor hackers en andere internetcriminelen. Een veelgebruikte methode die hackers hanteren, is het creeren van een zogenaamde man in the middle of MITM. De naam van dit netwerk lijkt dan bijvoorbeeld heel sterk op de naam van het eigenlijke netwerk. De argeloze vakantieganger die dit valse netwerk aanklikt, laat de hackers meekijken met alle online activiteiten. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen