Skip to main content

Maak je je zorgen over je privacy tijdens het reizen? Dit kun je doen

Het nieuws wordt niet meer gedomineerd door het coronavirus en de meeste landen laten weer toeristen toe. We kunnen dus weer veilig op vakantie. Dat wil zeggen, als je de nodige voorzorgsmaatregelen treft. Denk er op tijd aan als je vaccinaties nodig hebt en het regelen van je visum als dat vereist is voor de bestemming waar je naar toe reist. Maak een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort en laat dure spullen thuis. En geef criminelen, waaronder ook cybercriminelen, geen enkele kans om je vakantie in mineur te laten eindigen. 

Niet alleen je persoonlijke bezittingen, maar ook je persoonlijke gegevens zijn goud waard. Als cybercriminelen je naam- en adresgegevens, creditcardinformatie, BSN en IP-adres hebben, kunnen ze daarmee veel schade aanrichten. Denk aan identiteitsfraude, maar ook aan onaangename verrassingen als je bij thuiskomst je bankafschriften onder ogen krijgt. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, zul je stappen moeten ondernemen om je online privacy te beschermen. Met deze tips kun je straks onbezorgd van je vakantie genieten. 

Gebruik een VPN 

Een VPN is een hele simpele en doeltreffende manier om je digitale veiligheid en privacy te vergroten. Met een klik voeg je een extra beschemringslaag toe aan al je internetverkeer. De VPN-server zorgt voor encryptie van je gegevens en schermt bovendien je IP-adres af. Wat is mijn IP? Dat is een unieke code waarmee jouw apparaat kan worden geidentificeerd. Door het afschermen van je IP-adres, kunnen derden niet meer zien vanaf welke locatie en welk apparaat de gegevens werden verstuurd. 

Kijk uit met openbare netwerken 

Er is een grote kans dat je op vakantie gebruikmaakt van openbare netwerken. Maar juist openbare netwerken zijn kwetsbaar voor hackers en andere internetcriminelen. Een veelgebruikte methode die hackers hanteren, is het creeren van een zogenaamde man in the middle of MITM. De naam van dit netwerk lijkt dan bijvoorbeeld heel sterk op de naam van het eigenlijke netwerk. De argeloze vakantieganger die dit valse netwerk aanklikt, laat de hackers meekijken met alle online activiteiten. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen