Leg beveiligingsprobleem niet bij eindgebruiker neer

Om securityproblemen te voorkomen, leggen bedrijven de focus op bewustwording van de gebruiker. Daarbij blijven investeringen in basisbeveiliging achterwege. Zou het niet beter zijn om de it beveiliging zo waterdicht te maken dat gebruikers niet voortdurend op hun hoede hoeven te zijn voor mogelijke inbreuken? Dan hoef je de gebruikers niet de schuld te geven als er iets misgaat.

Bedrijven investeren veel in het waarschuwen van gebruikers voor de gevaren van phishing of andere manieren waarop cybercriminelen toegang proberen te krijgen tot bedrijfsmiddelen. Opmerkelijke genoeg investeren veel bedrijven tegelijkertijd veel te weinig in de beveiligingsinfrastructuur zelf en in het updaten van hun security- en andere tools. Zou het niet beter zijn ervoor te zorgen dat de IT-beveiliging zo waterdicht is dat gebruikers niet voortdurend op hun hoede hoeven te zijn voor mogelijke inbreuken? 

Als u onlangs bij een nieuw bedrijf bent begonnen, heeft u waarschijnlijk verschillende verplichte cursussen moeten volgen. Over ethiek op de werkvloer, over de interne systemen en zeker ook over hoe u ervoor kunt zorgen dat u niet de oorzaak bent van een beveiligingslek. Dat is heel logisch: het aantal aanvallen neemt toe en cybercriminelen gebruiken steeds geraffineerdere manieren om eindgebruikers te verleiden op een kwaadaardig document te klikken of hen naar een geinfecteerde website te lokken. Door gebruikers te leren herkennen welke e-mail betrouwbaar is en welke niet, kunnen inbreuken zeker worden voorkomen. Veel bedrijven bieden daarom tegenwoordig hulpmiddelen en cursussen aan om het bewustzijn te vergroten. Helaas kent die aanpak ook een aantal uitdagingen.

Cursus veiligheidsbewustzijn

Om te beginnen is het opleiden van gebruikers in werkomgevingen natuurlijk een goede zaak. Een werkgever kan deze bewustmakingstraining verplicht stellen voor werknemers en instrumenten gebruiken om te testen of gebruikers wel waakzaam genoeg zijn. In relaties met externe klanten ligt dat wat moeilijker. Stel je voor dat je bank je vraagt om een cursus veiligheidsbewustzijn te volgen voordat je een bankrekening mag openen. Of wat te denken van een bank die je eerst een valse phishingmail stuurt om je kennisniveau te peilen?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen