Kabinet: Inzet spyware van belang voor democratie

Het kabinet stelt dat het noodzakelijk kan zijn om in geautomatiseerde werken binnen te dringen met behulp van spyware. Alleen zo kan de regering de democratische rechtsstaat beschermen tegen criminelen en kwaadwillende statelijke actoren. Veiligheidsdiensten zijn echter wel gebonden aan strenge voorwaarden.

Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius in reactie op schriftelijke vragen van de SP.

Instanties zelf verantwoordelijk voor digitale veiligheid

Half november stelden Renske Leijten en Jasper van Dijk (beiden SP) een serie schriftelijke vragen aan de bewindspersonen. Ze vroegen onder meer of Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het verleden spionagesoftware en -apparatuur van het Israelische bedrijf NSO Group heeft aangeschaft. Tevens wilden de Tweede Kamerleden weten of het kabinet vindt dat de democratie in gevaar is als deze spyware wordt gebruikt om journalisten, politici en andere functionarissen af te luisteren. We zijn bijna anderhalve maand verder en de ministers hebben de tijd gevonden om de schriftelijke vragen van de SP te beantwoorden.

Allereerst schrijven de bewindslieden dat overheidsorganisaties in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de digitale veiligheid van de dienst en haar medewerkers. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) formuleert hiervoor een aantal kaders en regels. Voor gerubriceerde informatie -informatie die alleen ingezien mag worden door specifieke personen of organisaties- gelden aanvullende regels. Deze zijn vastgelegd in het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie (VIRBI).

Dit alles betekent dat er in praktijk wel degelijk onderscheid wordt gemaakt tussen ministers, topambtenaren en ander Rijkspersoneel als het gaat om digitale veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen