Skip to main content

Kabinet: Inzet spyware van belang voor democratie

Het kabinet stelt dat het noodzakelijk kan zijn om in geautomatiseerde werken binnen te dringen met behulp van spyware. Alleen zo kan de regering de democratische rechtsstaat beschermen tegen criminelen en kwaadwillende statelijke actoren. Veiligheidsdiensten zijn echter wel gebonden aan strenge voorwaarden.

Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius in reactie op schriftelijke vragen van de SP.

Instanties zelf verantwoordelijk voor digitale veiligheid

Half november stelden Renske Leijten en Jasper van Dijk (beiden SP) een serie schriftelijke vragen aan de bewindspersonen. Ze vroegen onder meer of Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het verleden spionagesoftware en -apparatuur van het Israelische bedrijf NSO Group heeft aangeschaft. Tevens wilden de Tweede Kamerleden weten of het kabinet vindt dat de democratie in gevaar is als deze spyware wordt gebruikt om journalisten, politici en andere functionarissen af te luisteren. We zijn bijna anderhalve maand verder en de ministers hebben de tijd gevonden om de schriftelijke vragen van de SP te beantwoorden.

Allereerst schrijven de bewindslieden dat overheidsorganisaties in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de digitale veiligheid van de dienst en haar medewerkers. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) formuleert hiervoor een aantal kaders en regels. Voor gerubriceerde informatie -informatie die alleen ingezien mag worden door specifieke personen of organisaties- gelden aanvullende regels. Deze zijn vastgelegd in het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie (VIRBI).

Dit alles betekent dat er in praktijk wel degelijk onderscheid wordt gemaakt tussen ministers, topambtenaren en ander Rijkspersoneel als het gaat om digitale veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen