Skip to main content

Kabinet: Inzet spyware van belang voor democratie

Het kabinet stelt dat het noodzakelijk kan zijn om in geautomatiseerde werken binnen te dringen met behulp van spyware. Alleen zo kan de regering de democratische rechtsstaat beschermen tegen criminelen en kwaadwillende statelijke actoren. Veiligheidsdiensten zijn echter wel gebonden aan strenge voorwaarden.

Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius in reactie op schriftelijke vragen van de SP.

Instanties zelf verantwoordelijk voor digitale veiligheid

Half november stelden Renske Leijten en Jasper van Dijk (beiden SP) een serie schriftelijke vragen aan de bewindspersonen. Ze vroegen onder meer of Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het verleden spionagesoftware en -apparatuur van het Israelische bedrijf NSO Group heeft aangeschaft. Tevens wilden de Tweede Kamerleden weten of het kabinet vindt dat de democratie in gevaar is als deze spyware wordt gebruikt om journalisten, politici en andere functionarissen af te luisteren. We zijn bijna anderhalve maand verder en de ministers hebben de tijd gevonden om de schriftelijke vragen van de SP te beantwoorden.

Allereerst schrijven de bewindslieden dat overheidsorganisaties in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de digitale veiligheid van de dienst en haar medewerkers. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) formuleert hiervoor een aantal kaders en regels. Voor gerubriceerde informatie -informatie die alleen ingezien mag worden door specifieke personen of organisaties- gelden aanvullende regels. Deze zijn vastgelegd in het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie (VIRBI).

Dit alles betekent dat er in praktijk wel degelijk onderscheid wordt gemaakt tussen ministers, topambtenaren en ander Rijkspersoneel als het gaat om digitale veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen