Skip to main content

Kabinet: Inzet spyware van belang voor democratie

Het kabinet stelt dat het noodzakelijk kan zijn om in geautomatiseerde werken binnen te dringen met behulp van spyware. Alleen zo kan de regering de democratische rechtsstaat beschermen tegen criminelen en kwaadwillende statelijke actoren. Veiligheidsdiensten zijn echter wel gebonden aan strenge voorwaarden.

Dat schrijven minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz-Zegerius in reactie op schriftelijke vragen van de SP.

Instanties zelf verantwoordelijk voor digitale veiligheid

Half november stelden Renske Leijten en Jasper van Dijk (beiden SP) een serie schriftelijke vragen aan de bewindspersonen. Ze vroegen onder meer of Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten in het verleden spionagesoftware en -apparatuur van het Israelische bedrijf NSO Group heeft aangeschaft. Tevens wilden de Tweede Kamerleden weten of het kabinet vindt dat de democratie in gevaar is als deze spyware wordt gebruikt om journalisten, politici en andere functionarissen af te luisteren. We zijn bijna anderhalve maand verder en de ministers hebben de tijd gevonden om de schriftelijke vragen van de SP te beantwoorden.

Allereerst schrijven de bewindslieden dat overheidsorganisaties in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor de digitale veiligheid van de dienst en haar medewerkers. De Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) formuleert hiervoor een aantal kaders en regels. Voor gerubriceerde informatie -informatie die alleen ingezien mag worden door specifieke personen of organisaties- gelden aanvullende regels. Deze zijn vastgelegd in het Voorschrift Informatiebeveiliging Rijksdienst Bijzondere Informatie (VIRBI).

Dit alles betekent dat er in praktijk wel degelijk onderscheid wordt gemaakt tussen ministers, topambtenaren en ander Rijkspersoneel als het gaat om digitale veiligheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen