Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, mag vanaf december 2022 informatie over dreigingen en incidenten delen met meer organisaties dan tot dusver. De Wet beveiliging netwerk en informatiesystemen, Wbni, is aangepast en van kracht, waardoor dergelijke informatie ook toegankelijk is voor organisaties die niet als vitaal zijn aangemerkt of buiten de Rijksoverheid vallen.
Het NCSC informeert regelmatig over cybersecurity-zaken, maar had nog geen wettelijke grondslag om deze informatie ook te delen buiten de vitale sectoren en de Rijksoverheid. Om dit te regelen, was een wetswijziging nodig. Deze stuurde minister Yesilgoz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in april 2022 naar de Tweede Kamer.
De aangepaste Wbni regelt de wettelijke taken van het NCSC op het terrein van cybersecurity en staat vanaf nu toe dat het centrum de informatie deelt met andere organisaties, zoals distributeurs van voedselwaren, politieke partijen, containeroverslagbedrijven.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.