NCSC mag security informatie breder delen

Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, mag vanaf december 2022 informatie over dreigingen en incidenten delen met meer organisaties dan tot dusver. De Wet beveiliging netwerk en informatiesystemen, Wbni, is aangepast en van kracht, waardoor dergelijke informatie ook toegankelijk is voor organisaties die niet als vitaal zijn aangemerkt of buiten de Rijksoverheid vallen.

Het NCSC informeert regelmatig over cybersecurity-zaken, maar had nog geen wettelijke grondslag om deze informatie ook te delen buiten de vitale sectoren en de Rijksoverheid. Om dit te regelen, was een wetswijziging nodig. Deze stuurde minister Yesilgoz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in april 2022 naar de Tweede Kamer.

De aangepaste Wbni regelt de wettelijke taken van het NCSC op het terrein van cybersecurity en staat vanaf nu toe dat het centrum de informatie deelt met andere organisaties, zoals distributeurs van voedselwaren, politieke partijen, containeroverslagbedrijven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen