Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, OVV, luidt de noodklok over de staat van cybersecurity in Nederland, het gaat te traag. De kloof tussen cyberdreiging en weerbaarheid wordt steeds groter. Betrokken partijen moeten sneller handelen en ze moeten het tempo op alle relevante gebieden verhogen. Naast de overheid wordt hierbij ook gewezen naar bedrijven.

De Onderzoeksraad publiceerde 13 december een notitie over de opvolging van de zeven aanbevelingen van het onderzoek Kwetsbaar door software: Lessen naar aanleiding van beveiligingslekken door software van Citrix, december 2021. Conclusie: Een jaar na het kritische Citrix-rapport is nog veel te weinig vooruitgang geboekt. De aanpak van cybersecurity heeft versnelling nodig, aldus de raad nu.

Dat rapport kwam tot stand na de securityramp door kwetsbare Citrix-systemen van eind 2019. Veel uiteenlopende bedrijven, organisaties en overheden werden geraakt, hetzij door cyberaanvallen hetzij door (preventief) zelf systemen uit te schakelen. Doordat mogelijkheden voor thuiswerken daarmee ontoegankelijk waren, moesten veel werknemers toch naar (een) kantoor gaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen