Een Chinese ex medewerker heeft in 2022 gevoelige bedrijfsgegevens gestolen, meldt chipmachinefabrikant ASML in zijn jaarverslag over het afgelopen jaar. Concreet gaat het hierbij onder meer over intellectueel eigendom dat de meest geavanceerde EUV technologie van ASML betreft.
In het recent gepubliceerde jaarverslag over 2022 geeft de Nederlandse fabrikant van chipmachines aan dat in het afgelopen jaar een Chinese ex-werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan het stelen van intellectueel eigendom. Deze diefstal, die naar eigen zeggen van ASML tegenover het Financieele Dagblad pas recent is ontdekt, betrof meer specifiek informatie over de meest geavanceerde technologie van het bedrijf, de EUV-technologie.
Concreet heeft de diefstal van de data geen impact op de financiele prestaties van ASML, maar heeft wel impact op het exportverbod dat voor deze technologie naar China geldt. Het bedrijf heeft daarom na ontdekking van de gegevensdiefstal de Nederlandse overheid op de hoogste gesteld dat het mogelijk de exportregels heeft overtreden.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?