Skip to main content

Bied geen openbare wifi aan of doe het veilig

Het gebruik van een open wifi netwerk is nooit veilig, zo staat te lezen op veiliginternetten.nl, een publiekssite die mede wordt gefinancierd door de overheid. Desondanks bieden veel overheden hun bezoekers toegang tot zo n open netwerk aan. Er zijn meerdere oplossingen voorhanden om de toegang tot gastnetwerken beter te beveiligen.

De uitrol van veilige openbare wifinetwerken voor bezoekers kan sneller, stellen de oprichters van publicroam.

Hacken makkelijk 

Voor een hacker is een koud kunstje om het wifinetwerk na te maken, op een terras in de buurt plaats te nemen en te wachten tot een apparaat van een bezoeker automatisch verbinding maakt. Ongemerkt gaat het internet- en dataverkeer vervolgens via het netwerk van de hacker, die de gegevens bijvoorbeeld gebruikt om identiteitsfraude te plegen.

Je kunt om deze reden overwegen om helemaal geen openbaar wifinetwerk aan te bieden, zegt Ted Dinklo van publicroam. Sommige partijen vinden het aanbieden ervan geen kerntaak, bezoekers gaan maar op 4G of 5G. Maar bij gemeenten staat het niet ter discussie. Wil je het wel aanbieden, dan moet je zorgen dat mensen met vertrouwen kunnen verbinden met jouw netwerk.

Niet verplicht

Forum Standaardisatie verplicht overheden sinds 2016 om ambtenaren van een veilig wifinetwerk te voorzien en daarbij gebruik te maken van de standaard WPA2 Enterprise. Deze verplichting geldt niet voor openbare netwerken voor gastgebruik. Wel raden ze overheden aan om een veilig openbaar netwerk aan te bieden. Die terughoudendheid van Forum Standaardisatie zorgt ervoor dat de discussie langzaam op gang komt, zegt Paul Francissen van publicroam. Dat is een probleem. Natuurlijk hebben wij als aanbieder een belang, maar we willen vooral dat het gesprek over veilige openbare wifinetwerken plaatsvindt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen