Bied geen openbare wifi aan of doe het veilig

Het gebruik van een open wifi netwerk is nooit veilig, zo staat te lezen op veiliginternetten.nl, een publiekssite die mede wordt gefinancierd door de overheid. Desondanks bieden veel overheden hun bezoekers toegang tot zo n open netwerk aan. Er zijn meerdere oplossingen voorhanden om de toegang tot gastnetwerken beter te beveiligen.

De uitrol van veilige openbare wifinetwerken voor bezoekers kan sneller, stellen de oprichters van publicroam.

Hacken makkelijk 

Voor een hacker is een koud kunstje om het wifinetwerk na te maken, op een terras in de buurt plaats te nemen en te wachten tot een apparaat van een bezoeker automatisch verbinding maakt. Ongemerkt gaat het internet- en dataverkeer vervolgens via het netwerk van de hacker, die de gegevens bijvoorbeeld gebruikt om identiteitsfraude te plegen.

Je kunt om deze reden overwegen om helemaal geen openbaar wifinetwerk aan te bieden, zegt Ted Dinklo van publicroam. Sommige partijen vinden het aanbieden ervan geen kerntaak, bezoekers gaan maar op 4G of 5G. Maar bij gemeenten staat het niet ter discussie. Wil je het wel aanbieden, dan moet je zorgen dat mensen met vertrouwen kunnen verbinden met jouw netwerk.

Niet verplicht

Forum Standaardisatie verplicht overheden sinds 2016 om ambtenaren van een veilig wifinetwerk te voorzien en daarbij gebruik te maken van de standaard WPA2 Enterprise. Deze verplichting geldt niet voor openbare netwerken voor gastgebruik. Wel raden ze overheden aan om een veilig openbaar netwerk aan te bieden. Die terughoudendheid van Forum Standaardisatie zorgt ervoor dat de discussie langzaam op gang komt, zegt Paul Francissen van publicroam. Dat is een probleem. Natuurlijk hebben wij als aanbieder een belang, maar we willen vooral dat het gesprek over veilige openbare wifinetwerken plaatsvindt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen