Skip to main content

Bied geen openbare wifi aan of doe het veilig

Het gebruik van een open wifi netwerk is nooit veilig, zo staat te lezen op veiliginternetten.nl, een publiekssite die mede wordt gefinancierd door de overheid. Desondanks bieden veel overheden hun bezoekers toegang tot zo n open netwerk aan. Er zijn meerdere oplossingen voorhanden om de toegang tot gastnetwerken beter te beveiligen.

De uitrol van veilige openbare wifinetwerken voor bezoekers kan sneller, stellen de oprichters van publicroam.

Hacken makkelijk 

Voor een hacker is een koud kunstje om het wifinetwerk na te maken, op een terras in de buurt plaats te nemen en te wachten tot een apparaat van een bezoeker automatisch verbinding maakt. Ongemerkt gaat het internet- en dataverkeer vervolgens via het netwerk van de hacker, die de gegevens bijvoorbeeld gebruikt om identiteitsfraude te plegen.

Je kunt om deze reden overwegen om helemaal geen openbaar wifinetwerk aan te bieden, zegt Ted Dinklo van publicroam. Sommige partijen vinden het aanbieden ervan geen kerntaak, bezoekers gaan maar op 4G of 5G. Maar bij gemeenten staat het niet ter discussie. Wil je het wel aanbieden, dan moet je zorgen dat mensen met vertrouwen kunnen verbinden met jouw netwerk.

Niet verplicht

Forum Standaardisatie verplicht overheden sinds 2016 om ambtenaren van een veilig wifinetwerk te voorzien en daarbij gebruik te maken van de standaard WPA2 Enterprise. Deze verplichting geldt niet voor openbare netwerken voor gastgebruik. Wel raden ze overheden aan om een veilig openbaar netwerk aan te bieden. Die terughoudendheid van Forum Standaardisatie zorgt ervoor dat de discussie langzaam op gang komt, zegt Paul Francissen van publicroam. Dat is een probleem. Natuurlijk hebben wij als aanbieder een belang, maar we willen vooral dat het gesprek over veilige openbare wifinetwerken plaatsvindt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen