Skip to main content

Bied geen openbare wifi aan of doe het veilig

Het gebruik van een open wifi netwerk is nooit veilig, zo staat te lezen op veiliginternetten.nl, een publiekssite die mede wordt gefinancierd door de overheid. Desondanks bieden veel overheden hun bezoekers toegang tot zo n open netwerk aan. Er zijn meerdere oplossingen voorhanden om de toegang tot gastnetwerken beter te beveiligen.

De uitrol van veilige openbare wifinetwerken voor bezoekers kan sneller, stellen de oprichters van publicroam.

Hacken makkelijk 

Voor een hacker is een koud kunstje om het wifinetwerk na te maken, op een terras in de buurt plaats te nemen en te wachten tot een apparaat van een bezoeker automatisch verbinding maakt. Ongemerkt gaat het internet- en dataverkeer vervolgens via het netwerk van de hacker, die de gegevens bijvoorbeeld gebruikt om identiteitsfraude te plegen.

Je kunt om deze reden overwegen om helemaal geen openbaar wifinetwerk aan te bieden, zegt Ted Dinklo van publicroam. Sommige partijen vinden het aanbieden ervan geen kerntaak, bezoekers gaan maar op 4G of 5G. Maar bij gemeenten staat het niet ter discussie. Wil je het wel aanbieden, dan moet je zorgen dat mensen met vertrouwen kunnen verbinden met jouw netwerk.

Niet verplicht

Forum Standaardisatie verplicht overheden sinds 2016 om ambtenaren van een veilig wifinetwerk te voorzien en daarbij gebruik te maken van de standaard WPA2 Enterprise. Deze verplichting geldt niet voor openbare netwerken voor gastgebruik. Wel raden ze overheden aan om een veilig openbaar netwerk aan te bieden. Die terughoudendheid van Forum Standaardisatie zorgt ervoor dat de discussie langzaam op gang komt, zegt Paul Francissen van publicroam. Dat is een probleem. Natuurlijk hebben wij als aanbieder een belang, maar we willen vooral dat het gesprek over veilige openbare wifinetwerken plaatsvindt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen