Skip to main content

Dit moet er veranderen om het CMD privacy vriendelijker te maken

De gemeente maakt werk van het verbeteren van het CMD, om een bezoekje privacy vriendelijker en toegankelijker te maken. Er was behoorlijk wat aan te merken op de privacy vriendelijkheid van het CMD in het dorpshuis. Dat blijkt uit een conceptnotitie over de huisvesting van het CMD.

In de kantoortuin op de eerste etage zijn acht werkplekken aanwezig waar de netwerkpartners (LEV en Lumens) hun werkzaamheden verrichten. Er wordt overlegd, getelefoneerd en achter de computer gewerkt. Ook zijn er drie flexplekken die door iedereen gebruikt kan worden. Er zijn twee besloten werkruimten voor medewerkers van het CMD.

Gelet op de aard van de werkzaamheden (zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening en jeugdhulp) is de informatie waarmee gewerkt wordt veelal vertrouwelijk. De werkplekken grenzen aan het openbaar gedeelte van het dorpshuis, waardoor dagelijks meerdere bezoekers passeren. Het risico is aanwezig dat passerende bezoekers in aanraking komen met vertrouwelijke of privacygevoelige informatie.

Privacy en veiligheid

Uit de gesprekken met de medewerkers van het CMD blijkt dat de privacy van clienten in de huidige situatie onvoldoende gewaarborgd kan worden. Bezoekers liepen zonder afspraak langs de werkplekken in de kantoortuin en begaven zich soms in de werkruimten van de CMD-medewerkers waarbij het niet uit te sluiten was dat men privacygevoelige informatie mee zou krijgen door op schermen te kijken of mee te luisteren tijdens gesprekken. Dit gebeurde soms tussen de vijf en tien keer per dag.

Ook ervaarden medewerkers onveiligheid, vooral in een van de overlegruimtes waar ook muziekinstrumenten opgeslagen zijn. Er zou met de muziekinstrumenten gegooid of geslagen kunnen worden. Medewerkers hadden op het moment van het opmaken van de conceptnotitie nog niet de beschikking over een noodknop om alarm te kunnen slaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen