Skip to main content

Dit moet er veranderen om het CMD privacy vriendelijker te maken

De gemeente maakt werk van het verbeteren van het CMD, om een bezoekje privacy vriendelijker en toegankelijker te maken. Er was behoorlijk wat aan te merken op de privacy vriendelijkheid van het CMD in het dorpshuis. Dat blijkt uit een conceptnotitie over de huisvesting van het CMD.

In de kantoortuin op de eerste etage zijn acht werkplekken aanwezig waar de netwerkpartners (LEV en Lumens) hun werkzaamheden verrichten. Er wordt overlegd, getelefoneerd en achter de computer gewerkt. Ook zijn er drie flexplekken die door iedereen gebruikt kan worden. Er zijn twee besloten werkruimten voor medewerkers van het CMD.

Gelet op de aard van de werkzaamheden (zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening en jeugdhulp) is de informatie waarmee gewerkt wordt veelal vertrouwelijk. De werkplekken grenzen aan het openbaar gedeelte van het dorpshuis, waardoor dagelijks meerdere bezoekers passeren. Het risico is aanwezig dat passerende bezoekers in aanraking komen met vertrouwelijke of privacygevoelige informatie.

Privacy en veiligheid

Uit de gesprekken met de medewerkers van het CMD blijkt dat de privacy van clienten in de huidige situatie onvoldoende gewaarborgd kan worden. Bezoekers liepen zonder afspraak langs de werkplekken in de kantoortuin en begaven zich soms in de werkruimten van de CMD-medewerkers waarbij het niet uit te sluiten was dat men privacygevoelige informatie mee zou krijgen door op schermen te kijken of mee te luisteren tijdens gesprekken. Dit gebeurde soms tussen de vijf en tien keer per dag.

Ook ervaarden medewerkers onveiligheid, vooral in een van de overlegruimtes waar ook muziekinstrumenten opgeslagen zijn. Er zou met de muziekinstrumenten gegooid of geslagen kunnen worden. Medewerkers hadden op het moment van het opmaken van de conceptnotitie nog niet de beschikking over een noodknop om alarm te kunnen slaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen