Dit moet er veranderen om het CMD privacy vriendelijker te maken

De gemeente maakt werk van het verbeteren van het CMD, om een bezoekje privacy vriendelijker en toegankelijker te maken. Er was behoorlijk wat aan te merken op de privacy vriendelijkheid van het CMD in het dorpshuis. Dat blijkt uit een conceptnotitie over de huisvesting van het CMD.

In de kantoortuin op de eerste etage zijn acht werkplekken aanwezig waar de netwerkpartners (LEV en Lumens) hun werkzaamheden verrichten. Er wordt overlegd, getelefoneerd en achter de computer gewerkt. Ook zijn er drie flexplekken die door iedereen gebruikt kan worden. Er zijn twee besloten werkruimten voor medewerkers van het CMD.

Gelet op de aard van de werkzaamheden (zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening en jeugdhulp) is de informatie waarmee gewerkt wordt veelal vertrouwelijk. De werkplekken grenzen aan het openbaar gedeelte van het dorpshuis, waardoor dagelijks meerdere bezoekers passeren. Het risico is aanwezig dat passerende bezoekers in aanraking komen met vertrouwelijke of privacygevoelige informatie.

Privacy en veiligheid

Uit de gesprekken met de medewerkers van het CMD blijkt dat de privacy van clienten in de huidige situatie onvoldoende gewaarborgd kan worden. Bezoekers liepen zonder afspraak langs de werkplekken in de kantoortuin en begaven zich soms in de werkruimten van de CMD-medewerkers waarbij het niet uit te sluiten was dat men privacygevoelige informatie mee zou krijgen door op schermen te kijken of mee te luisteren tijdens gesprekken. Dit gebeurde soms tussen de vijf en tien keer per dag.

Ook ervaarden medewerkers onveiligheid, vooral in een van de overlegruimtes waar ook muziekinstrumenten opgeslagen zijn. Er zou met de muziekinstrumenten gegooid of geslagen kunnen worden. Medewerkers hadden op het moment van het opmaken van de conceptnotitie nog niet de beschikking over een noodknop om alarm te kunnen slaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen