Skip to main content

Dit moet er veranderen om het CMD privacy vriendelijker te maken

De gemeente maakt werk van het verbeteren van het CMD, om een bezoekje privacy vriendelijker en toegankelijker te maken. Er was behoorlijk wat aan te merken op de privacy vriendelijkheid van het CMD in het dorpshuis. Dat blijkt uit een conceptnotitie over de huisvesting van het CMD.

In de kantoortuin op de eerste etage zijn acht werkplekken aanwezig waar de netwerkpartners (LEV en Lumens) hun werkzaamheden verrichten. Er wordt overlegd, getelefoneerd en achter de computer gewerkt. Ook zijn er drie flexplekken die door iedereen gebruikt kan worden. Er zijn twee besloten werkruimten voor medewerkers van het CMD.

Gelet op de aard van de werkzaamheden (zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening en jeugdhulp) is de informatie waarmee gewerkt wordt veelal vertrouwelijk. De werkplekken grenzen aan het openbaar gedeelte van het dorpshuis, waardoor dagelijks meerdere bezoekers passeren. Het risico is aanwezig dat passerende bezoekers in aanraking komen met vertrouwelijke of privacygevoelige informatie.

Privacy en veiligheid

Uit de gesprekken met de medewerkers van het CMD blijkt dat de privacy van clienten in de huidige situatie onvoldoende gewaarborgd kan worden. Bezoekers liepen zonder afspraak langs de werkplekken in de kantoortuin en begaven zich soms in de werkruimten van de CMD-medewerkers waarbij het niet uit te sluiten was dat men privacygevoelige informatie mee zou krijgen door op schermen te kijken of mee te luisteren tijdens gesprekken. Dit gebeurde soms tussen de vijf en tien keer per dag.

Ook ervaarden medewerkers onveiligheid, vooral in een van de overlegruimtes waar ook muziekinstrumenten opgeslagen zijn. Er zou met de muziekinstrumenten gegooid of geslagen kunnen worden. Medewerkers hadden op het moment van het opmaken van de conceptnotitie nog niet de beschikking over een noodknop om alarm te kunnen slaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen