Skip to main content

Is West Europa het volgende doelwit van Russische hackers?

Wat we hebben geleerd in de Oekraine is dat een digitale samenleving, die grotendeels draait op datacenters, heel kwetsbaar is. Datacenters zijn de knooppunten van rekenkracht en gegevensopslag, en behoren tot de meest aantrekkelijke doelen voor cyberaanvallen. De Russen hebben inmiddels goed begrepen dat het saboteren van de klimaatbeheersing systemen of de stroomvoorziening van een datacenter effectiever is dan het afzonderlijk aanvallen van duizenden servers.

In de eerste maanden van 2022 werd de kritische infrastructuur van de Oekraine ruim 2100 keer (!) digitaal onder vuur genomen met kwaadaardige tools zoals met wiper malware, die er specifiek op gericht waren om de Operationele Technologie (OT) te ontregelen. Interessant detail was dat deze OT-sabotageaanvallen gecombineerd werden met cyberaanvallen op de IT-infrastructuur. Gelukkig had Oekraine zich voorbereid op een Russische aanval en een groot deel van hun vitale IT-infrastructuur uit voorzorg in datacenters buiten de landsgrenzen verplaatst. Hoewel dit cyberaanvallen niet zou voorkomen, beschermde dit uiteindelijk wel tegen vernietiging door een fysieke aanvallen.

De situatie in West-Europa en de VS

Vrijwel elk datacenter in West-Europa beschikt over een of meerdere ISO-certificeringen. De informatiebeveiliging is vrijwel altijd gericht op de IT en gaat voorbij aan de digitale OT-kwetsbaarheden van de eigen operatie.

De erkende instituten zoals het Uptime Instituut en ANSI/TIA kwalificeren de mate van beschikbaarheid van datacenters met hun TIER classificatie en rated 1-4 gradatie. De beoordeling vindt plaats op basis van de hoeveelheid redundantie, continuiteitsmaatregelen en fysieke veiligheid. OT-security is geen criterium.

Er zijn voldoende voorbeelden van succesvolle cyberaanvallen op datacenters die uiteindelijk hebben geleid tot downtime. In Verenigde Staten (VS) worden inmiddels de eerste rechtszaken gevoerd op basis van nalatigheid van de eigenaren van datacenters na uitval door een cyberaanval.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC
Verder lezen
Weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven, blijkt uit EU enquete
Verder lezen
Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen