Skip to main content

Cyberveiligheid: voornaamste en nieuwe bedreigingen

De digitale transformatie heeft onvermijdelijk geleid tot nieuwe bedreigingen voor onze cyberveiligheid. Tijdens de pandemie moesten bedrijven zich snel aanpassen aan werkomstandigheden op afstand en opende het tegelijk nieuwe deuren en mogelijkheden voor cybercriminelen.

Als reactie op de evolutie van cyberbeveiligingsdreigingen, heeft het Parlement een nieuwe EU-richtlijn goedgekeurd, die geharmoniseerde EU-maatregelen introduceert, inclusief voor de bescherming van essentiele sectoren.

Lees meer over de nieuwe EU-maatregelen om cybercriminaliteit te bestrijden.

Top 8 voornaamste bedreigingen tegen cyberveiligheid in 2022 en later

Volgens het Threat Landscape 2022-verslag van het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging (Enisa) zijn er acht belangrijke groepen bedreigingen:

1. Ransomware – aanvallers versleutelen gegevens en vragen losgeld om terug toegang te geven.

In 2022 bleven ransomware-aanvallen een van de belangrijkste cyberbedreigingen. Ze worden ook steeds complexer. Volgens een door Enisa geciteerd onderzoek dat eind 2021 en in 2022 werd uitgevoerd, werd meer dan de helft van de respondenten of hun werknemers benaderd bij ransomware-aanvallen.

Volgens gegevens van het EU-agentschap voor cyberbeveiliging is de hoogste eis voor ransomware gestegen van 13 miljoen euro in 2019 tot 62 miljoen euro in 2021 en is het gemiddelde betaalde losgeld verdubbeld van 71 000 euro in 2019 tot 150 000 euro in 2020. Naar schatting werd in 2021 wereldwijd 18 miljard euro aan schade aangericht door ransomware – 57 keer meer dan in 2015.

2. Malware – een software dat een besturingssysteem schaadt

Malware omvat virussen, wormen, Trojaanse paarden en spyware. Na een wereldwijde afname van malware in verband met de pandemie in 2020 en begin 2021, nam het gebruik ervan eind 2021 sterk toe, toen mensen weer op kantoor begonnen te werken.

De opkomst van malware wordt ook toegeschreven aan cryptojacking (het stiekem gebruiken van de computer van een slachtoffer om illegaal cryptocurrency te creeren) en internet-der-dingen-malware (malware gericht op apparaten die op het internet zijn aangesloten, zoals routers of camera s).

Volgens Enisa waren er in de eerste 6 maanden van 2022 meer internet-der-dingen aanvallen dan in de vorige 4 jaar.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen