Cyberveiligheid: voornaamste en nieuwe bedreigingen

De digitale transformatie heeft onvermijdelijk geleid tot nieuwe bedreigingen voor onze cyberveiligheid. Tijdens de pandemie moesten bedrijven zich snel aanpassen aan werkomstandigheden op afstand en opende het tegelijk nieuwe deuren en mogelijkheden voor cybercriminelen.

Als reactie op de evolutie van cyberbeveiligingsdreigingen, heeft het Parlement een nieuwe EU-richtlijn goedgekeurd, die geharmoniseerde EU-maatregelen introduceert, inclusief voor de bescherming van essentiele sectoren.

Lees meer over de nieuwe EU-maatregelen om cybercriminaliteit te bestrijden.

Top 8 voornaamste bedreigingen tegen cyberveiligheid in 2022 en later

Volgens het Threat Landscape 2022-verslag van het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging (Enisa) zijn er acht belangrijke groepen bedreigingen:

1. Ransomware – aanvallers versleutelen gegevens en vragen losgeld om terug toegang te geven.

In 2022 bleven ransomware-aanvallen een van de belangrijkste cyberbedreigingen. Ze worden ook steeds complexer. Volgens een door Enisa geciteerd onderzoek dat eind 2021 en in 2022 werd uitgevoerd, werd meer dan de helft van de respondenten of hun werknemers benaderd bij ransomware-aanvallen.

Volgens gegevens van het EU-agentschap voor cyberbeveiliging is de hoogste eis voor ransomware gestegen van 13 miljoen euro in 2019 tot 62 miljoen euro in 2021 en is het gemiddelde betaalde losgeld verdubbeld van 71 000 euro in 2019 tot 150 000 euro in 2020. Naar schatting werd in 2021 wereldwijd 18 miljard euro aan schade aangericht door ransomware – 57 keer meer dan in 2015.

2. Malware – een software dat een besturingssysteem schaadt

Malware omvat virussen, wormen, Trojaanse paarden en spyware. Na een wereldwijde afname van malware in verband met de pandemie in 2020 en begin 2021, nam het gebruik ervan eind 2021 sterk toe, toen mensen weer op kantoor begonnen te werken.

De opkomst van malware wordt ook toegeschreven aan cryptojacking (het stiekem gebruiken van de computer van een slachtoffer om illegaal cryptocurrency te creeren) en internet-der-dingen-malware (malware gericht op apparaten die op het internet zijn aangesloten, zoals routers of camera s).

Volgens Enisa waren er in de eerste 6 maanden van 2022 meer internet-der-dingen aanvallen dan in de vorige 4 jaar.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen