Waarom je niet zomaar deurbel camerabeelden online kan gooien

Aanbellen en vooral lachen naar de deurbel, want daar zit steeds vaker een camera op. De beelden worden veelvuldig gedeeld op social media en gebruikt door de politie. Maar pas op, zomaar alles delen is niet toegestaan.

Het is woensdagavond rond 18.00 uur, wanneer een paar jongens vlak voor de deur bij de Barnewinkel in Apeldoorn staan. Eentje belt aan, een ander wacht op de stoep. De deurbelcamera begint meteen te lopen en neemt ook het geluid op. Je vroeg wat te doen als ze opendoen, en na wat geroezemoes gewoon beroven, schrijft de dochter van de eigenaren op Facebook.

Ze zet de beelden erbij met een oproep: wie herkent deze jongens? En juist dat moet je niet zomaar doen, waarschuwt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. Het is leuk als je snel resultaat boekt door te namen en shamen, maar als deze jongens echt wat gedaan hebben kan het ook averechts werken. Een rechter kan dit namelijk meewegen in een strafbepaling.

De politie kan overigens niet verbieden om de beelden te delen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen voor eigen rechter gaan spelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen