Skip to main content

Waarom je niet zomaar deurbel camerabeelden online kan gooien

Aanbellen en vooral lachen naar de deurbel, want daar zit steeds vaker een camera op. De beelden worden veelvuldig gedeeld op social media en gebruikt door de politie. Maar pas op, zomaar alles delen is niet toegestaan.

Het is woensdagavond rond 18.00 uur, wanneer een paar jongens vlak voor de deur bij de Barnewinkel in Apeldoorn staan. Eentje belt aan, een ander wacht op de stoep. De deurbelcamera begint meteen te lopen en neemt ook het geluid op. Je vroeg wat te doen als ze opendoen, en na wat geroezemoes gewoon beroven, schrijft de dochter van de eigenaren op Facebook.

Ze zet de beelden erbij met een oproep: wie herkent deze jongens? En juist dat moet je niet zomaar doen, waarschuwt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. Het is leuk als je snel resultaat boekt door te namen en shamen, maar als deze jongens echt wat gedaan hebben kan het ook averechts werken. Een rechter kan dit namelijk meewegen in een strafbepaling.

De politie kan overigens niet verbieden om de beelden te delen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen voor eigen rechter gaan spelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen
Principe akkoord over Europese variant DigiD
Verder lezen
Cyberaanval legt alarmeringssysteem voor ouderen en ernstig zieken plat
Verder lezen
Hackers komen niet meer langs de achterdeur, maar door je voordeur naar binnen
Verder lezen