Skip to main content

We kijken steeds vaker digitaal mee op de werkvloer

Uit onderzoek van CNV onder 2600 werkenden blijkt dat we steeds meer werknemers via digitale middelen in de gaten houden. Onze portofoon, auto en iPad wordt gemonitord. Er wordt weinig rekening gehouden met de privacy.

In het CNV-onderzoek zegt bijna 1 op de 5 werkenden dat zijn baas met software monitort of hij aan het werk is, 16 procent claimt dat zijn werkgever via gps in de gaten houdt waar hij zich bevindt en bij 1 op de 3 werkenden hangen camera s op de werkvloer. Van het personeel denkt 13 procent denkt dat zijn baas precies bijhoudt welke websites hij bezoekt.

Werkgevers deinzen er niet voor terug om de gegevens tegen hun personeel te gebruiken. Van de werknemers zegt 1 op de 10 door zijn baas te worden geconfronteerd met informatie die is verkregen via digitale monitoring, weet AD.nl te melden.

Controledrift: CNV geschrokken van de uitkomsten

CNV-voorzitter Piet Fortuin is geschrokken van de uitkomsten. Die laten volgens Fortuin zien dat werkgevers inmiddels gretig gebruikmaken van digitale middelen om werknemers in de gaten te houden. Volgens hem is het niet duidelijk hoe groot het probleem is, maar gebeurt het in tal van bedrijven, van callcenters, transportbedrijven tot schoonmaakbedrijven.

De controledrift van werkgevers neemt in snel tempo toe. Privacy staat steeds meer bij het grofvuil, stelt de CNV-voorman. Werkgevers zijn zich hierbij niet altijd bewust dat ze met deze acties de wet overtreden.

Volgens juridisch dienstverlener DAS komt het zelden tot een rechtszaak, maar dat wil niet zeggen dat het niet vaak voorkomt. Een verklaring is dat medewerkers hier niet snel een zaak van willen maken, uit angst dat de verhoudingen met de baas verslechteren. Een andere verklaring kan zijn dat werkgevers en werknemers niet precies weten wat nu wel of niet is toegestaan, denkt arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen