Skip to main content

We kijken steeds vaker digitaal mee op de werkvloer

Uit onderzoek van CNV onder 2600 werkenden blijkt dat we steeds meer werknemers via digitale middelen in de gaten houden. Onze portofoon, auto en iPad wordt gemonitord. Er wordt weinig rekening gehouden met de privacy.

In het CNV-onderzoek zegt bijna 1 op de 5 werkenden dat zijn baas met software monitort of hij aan het werk is, 16 procent claimt dat zijn werkgever via gps in de gaten houdt waar hij zich bevindt en bij 1 op de 3 werkenden hangen camera s op de werkvloer. Van het personeel denkt 13 procent denkt dat zijn baas precies bijhoudt welke websites hij bezoekt.

Werkgevers deinzen er niet voor terug om de gegevens tegen hun personeel te gebruiken. Van de werknemers zegt 1 op de 10 door zijn baas te worden geconfronteerd met informatie die is verkregen via digitale monitoring, weet AD.nl te melden.

Controledrift: CNV geschrokken van de uitkomsten

CNV-voorzitter Piet Fortuin is geschrokken van de uitkomsten. Die laten volgens Fortuin zien dat werkgevers inmiddels gretig gebruikmaken van digitale middelen om werknemers in de gaten te houden. Volgens hem is het niet duidelijk hoe groot het probleem is, maar gebeurt het in tal van bedrijven, van callcenters, transportbedrijven tot schoonmaakbedrijven.

De controledrift van werkgevers neemt in snel tempo toe. Privacy staat steeds meer bij het grofvuil, stelt de CNV-voorman. Werkgevers zijn zich hierbij niet altijd bewust dat ze met deze acties de wet overtreden.

Volgens juridisch dienstverlener DAS komt het zelden tot een rechtszaak, maar dat wil niet zeggen dat het niet vaak voorkomt. Een verklaring is dat medewerkers hier niet snel een zaak van willen maken, uit angst dat de verhoudingen met de baas verslechteren. Een andere verklaring kan zijn dat werkgevers en werknemers niet precies weten wat nu wel of niet is toegestaan, denkt arbeidsrechtadvocaat Pascal Besselink.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gedragsverandering cybersecurity via inzicht in motivaties en barrieres van ondernemers
Verder lezen
Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen