Skip to main content

Belgische ethische hackers zijn niet meer strafbaar als ze bugs vinden en melden

Belgische ethische hackers zijn voortaan niet meer strafbaar als ze kwetsbaarheden melden bij een bedrijf. Hackers die zonder expliciete opdracht bugs vonden en via responsible disclosure meldden, konden tot voorheen nog worden vervolgd. Een nieuwe wet voorkomt dat.

De Belgische wetgeving is versoepeld om ethisch hacken minder strafbaar te maken. Het Centre for Cyber Security Belgium schrijft over het nieuwe beleid, dat nog wel verschillende waarborgen kent. Belgie kende tot voor kort alleen beperkte regels rondom ethisch hacken die in een klokkenluiderswet waren opgenomen, maar die legden nog steeds veel beperkingen op aan ethische hackers. Onder die regel was het alleen toegestaan om ethische hacks uit te voeren als een bedrijf daarvoor opdracht of toestemming gaf, bijvoorbeeld door een responsibledisclosurebeleid online te hebben staan. Hackers die uit zichzelf kwetsbaarheden vonden en die bij bedrijven of instanties zonder zo n beleid meldden, waren technisch gezien strafbaar en konden daarvoor vervolgd worden, al gebeurde dat in de praktijk amper.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen