Belgische ethische hackers zijn niet meer strafbaar als ze bugs vinden en melden

Belgische ethische hackers zijn voortaan niet meer strafbaar als ze kwetsbaarheden melden bij een bedrijf. Hackers die zonder expliciete opdracht bugs vonden en via responsible disclosure meldden, konden tot voorheen nog worden vervolgd. Een nieuwe wet voorkomt dat.

De Belgische wetgeving is versoepeld om ethisch hacken minder strafbaar te maken. Het Centre for Cyber Security Belgium schrijft over het nieuwe beleid, dat nog wel verschillende waarborgen kent. Belgie kende tot voor kort alleen beperkte regels rondom ethisch hacken die in een klokkenluiderswet waren opgenomen, maar die legden nog steeds veel beperkingen op aan ethische hackers. Onder die regel was het alleen toegestaan om ethische hacks uit te voeren als een bedrijf daarvoor opdracht of toestemming gaf, bijvoorbeeld door een responsibledisclosurebeleid online te hebben staan. Hackers die uit zichzelf kwetsbaarheden vonden en die bij bedrijven of instanties zonder zo n beleid meldden, waren technisch gezien strafbaar en konden daarvoor vervolgd worden, al gebeurde dat in de praktijk amper.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen