Skip to main content

58 Procent van de Nederlandse organisaties neemt de dreiging van cyberwarfare niet serieus

Armis State of Cyberwarfare and Trends Report 2022, 2023 geeft aan dat 40 procent van de Nederlandse organisaties niet voorbereid is op cyberwarfare. De helft van de Nederlandse organisaties heeft IT projecten gestaakt of gestopt vanwege de dreiging van cyberwarfare.

Armis, marktleider in asset visibility en cybersecurity, publiceert vandaag de resultaten van het Armis State of Cyberwarfare and Trends Report: 2022-2023, waarin het sentiment van wereldwijde IT- en securityprofessionals over cyberwarfare, oftewel digitale oorlogsvoering, centraal staat. De studie bevat inzichten en visies van meer dan 6.000 respondenten van over de hele wereld werkzaam in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, kritieke infrastructuur, detailhandel, supply chain en logistiek.   

De Russische inval in Oekraine heeft niet alleen de levens van talloze mensen in een soeverein land op tragische wijze ontwricht, maar veroorzaakt ook geopolitieke schokgolven van cyberwarfare die in de nabije toekomst zullen doorwerken. De huidige doelwitten gaan veel verder dan de hogere posten van de oppositieregeringen, elke organisatie is een potentieel slachtoffer. De kritieke infrastructuur en entiteiten van grote waarde staan bovenaan de lijst.   

De belangrijkste bevindingen van het Armis State of Cyberwarfare and Trends Report: 2022-2023 zijn:  

  • Nederlandse bedrijven moeten beter voorbereid zijn op dreiging van cyberwarfare. 58 Procent van de Nederlandse bedrijven neemt de dreiging van cyberwarfare nog steeds niet serieus. In vergelijking met bedrijven wereldwijd (gemiddeld 24 procent) zouden Nederlandse bedrijven zich mogelijk meer bewust moeten zijn van de gevaren van cyberwarfare. Om hier dieper op in te gaan: 40 procent van de Nederlandse IT-professionals zegt ook niet voorbereid te zijn op cyberwarfare – een behoorlijk overeenstemmend resultaat en een zorgwekkend gegeven als je bedenkt dat dit bedrijven zijn (met een waarschijnlijk laag niveau van cybersecurity) die een aanval van een andere natiestaat moeten voorkomen.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen
DORA: Europese wetgeving voor financiele instellingen stelt ook eisen aan ICT dienstverleners
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens mist besef bij gemeenten
Verder lezen
Gebruik van ANPR cameradata op goudschaaltje gewogen
Verder lezen
Slechts drie procent van de organisaties is klaar voor hedendaagse cyberdreigingen
Verder lezen