Skip to main content

7 vragen over ict beveilligingsrichtlijn NIB2, NIS2: wat zijn de gevolgen?

Meer ondernemers krijgen te maken met strengere regels over ict beveiliging. Het toepassingsgebied van de eerdere NIS wordt uitgebreid, zodat niet alleen kritieke infrastructuur beter wordt beveiligd en ondersteund, maar ook bedrijven die diensten leveren voor essentiele sectoren.

Wat is NIS2?

De Network and Information Security Directive 2 (NIS2) is een uitbreiding van de eerdere NIS (zie hieronder). In Nederland heet dit de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB2). Deze Europese regels om ict-beveiliging te verhogen worden in lidstaten elk in eigen wetgeving verwerkt.

Wat houdt NIB2 in?

De Europese Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn stelt eisen aan de beveiliging van bedrijven die essentiele diensten verlenen. Voorheen waren dat bedrijven die verantwoordelijk zijn voor kritieke infrastructuur, maar NIB2 trekt het begrip van wat een vitale aanbieder precies is breder. De richtlijn wordt verwerkt in nationale regelgeving van lidstaten. Zo is er de Nederlandse Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) die is ontstaan uit de eerdere Europese richtlijn NIB. Deze wet is van toepassing op ondernemers in de vitale sector, bijvoorbeeld energiebedrijven en drinkwaterleidingen, of andere bedrijven of toeleveranciers die een essentiele dienst leveren.

Wat is een vitale aanbieder nu?

De Wbni geldt voor vitale aanbieders, de Rijksoverheid en digitale dienstverleners. Een vitale aanbieder is bijvoorbeeld een bedrijf dat werkt aan de drinkwatervoorziening, een verwerker van nucleair materiaal, een oliebedrijf of landelijk elektrabedrijf. Volgens de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gaat het hierbij om bedrijven in de infrastructuur met de volgende kenmerken:

  • Economische gevolgen: Groter dan ongeveer 50 miljard euro schade of circa 5 procent daling reeel inkomen
  • Fysieke gevolgen: meer dan 10.000 personen dood, ernstig gewond of chronisch ziek
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen
Verzamelwet gegevensverwerking VWS
Verder lezen
Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole
Verder lezen
Nederland onderzoekt Chinese autosoftware, vanwege nationale veiligheid
Verder lezen
Australie geeft waarschuwing voor malware die wachtwoorden steelt
Verder lezen
Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen
Uber deelde gegevens van chauffeurs met opsporingsdiensten buiten de EU
Verder lezen
Ministerie EZ geeft opnieuw 1 miljoen subsidie voor cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen