Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing

De meerderheid van alle verkiesbare politieke partijen voor de waterschapsverkiezingen, 60 procent, schenken in hun verkiezingsprogramma geen aandacht aan cybersecurity. Positieve uitzonderingen zijn Waternatuurlijk, BBB, VVD, AWP, JA21, De Groenen Piratenpartij en de Vrijelijst. Opvallend is dat het CDA slechts bij drie van de twintig waterschappen cyberveiligheid heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma. Dit blijkt uit onderzoek van Legian, een advies en consultancybureau voor informatiebeveiliging, cloud en ict infrastructuur.

De aanleiding van het onderzoek van Legian is dat de vitale infrastructuur, waaronder de drinkwatervoorziening, een doelwit is dat in de belangstelling van cyberaanvallers staat. Deze dreigingen kunnen een impact hebben op de samenleving en de economie. Het onderzoek is gedaan in aanloop naar de provinciale en waterschapsverkiezingen.

Bij waterschappen kan het effect van cyberaanvallen groot zijn, zoals het niet kunnen vertrouwen van waterkwaliteit, het ontstaan van overstromingen, niet functioneren van riolering en gemalen, en woningschade door slecht dijkbeheer en grondwaterpeil. Recent voorbeeld is Waternet, onderdeel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Daar speelden in de afgelopen jaren digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen. Het waterbedrijf werd naar aanleiding van een verzwegen pentest en een slecht beveiligde digitale omgeving, enige tijd onder verscherpt toezicht van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gezet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen