Skip to main content

Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing

De meerderheid van alle verkiesbare politieke partijen voor de waterschapsverkiezingen, 60 procent, schenken in hun verkiezingsprogramma geen aandacht aan cybersecurity. Positieve uitzonderingen zijn Waternatuurlijk, BBB, VVD, AWP, JA21, De Groenen Piratenpartij en de Vrijelijst. Opvallend is dat het CDA slechts bij drie van de twintig waterschappen cyberveiligheid heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma. Dit blijkt uit onderzoek van Legian, een advies en consultancybureau voor informatiebeveiliging, cloud en ict infrastructuur.

De aanleiding van het onderzoek van Legian is dat de vitale infrastructuur, waaronder de drinkwatervoorziening, een doelwit is dat in de belangstelling van cyberaanvallers staat. Deze dreigingen kunnen een impact hebben op de samenleving en de economie. Het onderzoek is gedaan in aanloop naar de provinciale en waterschapsverkiezingen.

Bij waterschappen kan het effect van cyberaanvallen groot zijn, zoals het niet kunnen vertrouwen van waterkwaliteit, het ontstaan van overstromingen, niet functioneren van riolering en gemalen, en woningschade door slecht dijkbeheer en grondwaterpeil. Recent voorbeeld is Waternet, onderdeel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Daar speelden in de afgelopen jaren digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen. Het waterbedrijf werd naar aanleiding van een verzwegen pentest en een slecht beveiligde digitale omgeving, enige tijd onder verscherpt toezicht van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gezet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen