Skip to main content

Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing

De meerderheid van alle verkiesbare politieke partijen voor de waterschapsverkiezingen, 60 procent, schenken in hun verkiezingsprogramma geen aandacht aan cybersecurity. Positieve uitzonderingen zijn Waternatuurlijk, BBB, VVD, AWP, JA21, De Groenen Piratenpartij en de Vrijelijst. Opvallend is dat het CDA slechts bij drie van de twintig waterschappen cyberveiligheid heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma. Dit blijkt uit onderzoek van Legian, een advies en consultancybureau voor informatiebeveiliging, cloud en ict infrastructuur.

De aanleiding van het onderzoek van Legian is dat de vitale infrastructuur, waaronder de drinkwatervoorziening, een doelwit is dat in de belangstelling van cyberaanvallers staat. Deze dreigingen kunnen een impact hebben op de samenleving en de economie. Het onderzoek is gedaan in aanloop naar de provinciale en waterschapsverkiezingen.

Bij waterschappen kan het effect van cyberaanvallen groot zijn, zoals het niet kunnen vertrouwen van waterkwaliteit, het ontstaan van overstromingen, niet functioneren van riolering en gemalen, en woningschade door slecht dijkbeheer en grondwaterpeil. Recent voorbeeld is Waternet, onderdeel van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Daar speelden in de afgelopen jaren digitaliserings- en cyberveiligheidsproblemen. Het waterbedrijf werd naar aanleiding van een verzwegen pentest en een slecht beveiligde digitale omgeving, enige tijd onder verscherpt toezicht van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gezet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen