Skip to main content

Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij

Technologie helpt zonder enige twijfel bij het aanpakken van de uitdagingen die dataprivacy met zich meebrengt. Het is echter geen silver bullet. Om dataprivacy echt goed aan te pakken, moeten er ook andere stappen gezet worden. Welke dat zijn, bespreken we met vijf experts tijdens een geanimeerd rondetafelgesprek.

Dataprivacy was lange tijd een thema dat wat achterliep bij andere ontwikkelingen. Dat wil zeggen, het stond van oudsher niet zo hoog op de lijst met prioriteiten van organisaties. Met de komst van de GDPR/AVG-wetgeving vanuit de Europese Commissie veranderde dit. Organisaties moeten er tegenwoordig wel meer aandacht aan besteden, omdat ze minimaal compliant moeten zijn aan die wetgeving. Er zijn dus behoorlijk wat stappen in de goede richting gezet, met name sinds de invoering van GDPR in mei 2018.

De wereld van dataprivacy verandert echter ook iedere dag, dus het is zeker niet zo dat je het eenmalig inricht en er dan verder niet meer naar om hoeft te kijken. Het is met andere woorden dus ook zaak om dataprivacy hoog op de lijst te houden. Dat is niet altijd even eenvoudig. Het leek ons dan ook een goed idee om het eens wat uitgebreider over dit onderwerp te hebben tijdens een goed rondetafelgesprek.

Aan tafel zitten vertegenwoordigers van vijf tamelijk uiteenlopende bedrijven: Cloudian, Deloitte, Netskope, Privacy Specialist BV en Zivver. Dit is een wat ons betreft interessante mix van een grote speler (Deloitte), relatief jonge en snelgroeiende internationale spelers (Cloudian en Netskope) een Nederlandse IT-leverancier (Zivver) en een Nederlands consultancy en adviesbedrijf op het gebied van privacy (Privacy Specialist BV). Voor Cloudian schuift Vincent van der Linden aan, Deloitte wordt vertegenwoordigd door Jan-Jan Lowijs, Netskope door Mike Remmerswaal, Privacy Specialist BV door Lynn Molendijk en Zivver door Rick Goud.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Digital Trust Center waarschuwt meer ondernemers
Verder lezen
Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen