Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij

Technologie helpt zonder enige twijfel bij het aanpakken van de uitdagingen die dataprivacy met zich meebrengt. Het is echter geen silver bullet. Om dataprivacy echt goed aan te pakken, moeten er ook andere stappen gezet worden. Welke dat zijn, bespreken we met vijf experts tijdens een geanimeerd rondetafelgesprek.

Dataprivacy was lange tijd een thema dat wat achterliep bij andere ontwikkelingen. Dat wil zeggen, het stond van oudsher niet zo hoog op de lijst met prioriteiten van organisaties. Met de komst van de GDPR/AVG-wetgeving vanuit de Europese Commissie veranderde dit. Organisaties moeten er tegenwoordig wel meer aandacht aan besteden, omdat ze minimaal compliant moeten zijn aan die wetgeving. Er zijn dus behoorlijk wat stappen in de goede richting gezet, met name sinds de invoering van GDPR in mei 2018.

De wereld van dataprivacy verandert echter ook iedere dag, dus het is zeker niet zo dat je het eenmalig inricht en er dan verder niet meer naar om hoeft te kijken. Het is met andere woorden dus ook zaak om dataprivacy hoog op de lijst te houden. Dat is niet altijd even eenvoudig. Het leek ons dan ook een goed idee om het eens wat uitgebreider over dit onderwerp te hebben tijdens een goed rondetafelgesprek.

Aan tafel zitten vertegenwoordigers van vijf tamelijk uiteenlopende bedrijven: Cloudian, Deloitte, Netskope, Privacy Specialist BV en Zivver. Dit is een wat ons betreft interessante mix van een grote speler (Deloitte), relatief jonge en snelgroeiende internationale spelers (Cloudian en Netskope) een Nederlandse IT-leverancier (Zivver) en een Nederlands consultancy en adviesbedrijf op het gebied van privacy (Privacy Specialist BV). Voor Cloudian schuift Vincent van der Linden aan, Deloitte wordt vertegenwoordigd door Jan-Jan Lowijs, Netskope door Mike Remmerswaal, Privacy Specialist BV door Lynn Molendijk en Zivver door Rick Goud.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen