WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden

Overheden houden zich nog steeds niet aan de in Nederland geldende privacywetgeving. Dat wordt duidelijk uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, WODC. In maart komt het kabinet met een reactie op het rapport.

In het 162 pagina s tellende rapport komen diverse situaties aan bod waaruit blijkt dat overheden zich niet aan de wetgeving houden. Dit geldt voor zowel de rijksoverheid als provincies en gemeenten. In juni 2021 besloot het kabinet om een onderzoek te starten naar de naleving van de AVG door overheden. Het WODC ging daar uiteindelijk mee aan de slag.

In het rapport wordt onder meer beschreven dat overheden openbare bronnen, zoals social media als Facebook en Twitter, op internet monitoren. Een klein deel (14 procent) slaat hierbij ten minste maandelijks online berichten op. Een groter deel (44 procent) slaat jaarlijks online berichten op, waarbij doorgaans ook persoonsgegevens zoals IP-adressen of nicknames worden opgeslagen. Er is echter niet vastgelegd in welke gevallen en onder welke voorwaarden burgers mogen worden gemonitord, waardoor risico s bestaan op privacyschending. Ook gebeurt de monitoring vaak zonder toezicht van een functionaris gegevensbescherming.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen