WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden

Overheden houden zich nog steeds niet aan de in Nederland geldende privacywetgeving. Dat wordt duidelijk uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, WODC. In maart komt het kabinet met een reactie op het rapport.

In het 162 pagina s tellende rapport komen diverse situaties aan bod waaruit blijkt dat overheden zich niet aan de wetgeving houden. Dit geldt voor zowel de rijksoverheid als provincies en gemeenten. In juni 2021 besloot het kabinet om een onderzoek te starten naar de naleving van de AVG door overheden. Het WODC ging daar uiteindelijk mee aan de slag.

In het rapport wordt onder meer beschreven dat overheden openbare bronnen, zoals social media als Facebook en Twitter, op internet monitoren. Een klein deel (14 procent) slaat hierbij ten minste maandelijks online berichten op. Een groter deel (44 procent) slaat jaarlijks online berichten op, waarbij doorgaans ook persoonsgegevens zoals IP-adressen of nicknames worden opgeslagen. Er is echter niet vastgelegd in welke gevallen en onder welke voorwaarden burgers mogen worden gemonitord, waardoor risico s bestaan op privacyschending. Ook gebeurt de monitoring vaak zonder toezicht van een functionaris gegevensbescherming.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen