Skip to main content

WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden

Overheden houden zich nog steeds niet aan de in Nederland geldende privacywetgeving. Dat wordt duidelijk uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, WODC. In maart komt het kabinet met een reactie op het rapport.

In het 162 pagina s tellende rapport komen diverse situaties aan bod waaruit blijkt dat overheden zich niet aan de wetgeving houden. Dit geldt voor zowel de rijksoverheid als provincies en gemeenten. In juni 2021 besloot het kabinet om een onderzoek te starten naar de naleving van de AVG door overheden. Het WODC ging daar uiteindelijk mee aan de slag.

In het rapport wordt onder meer beschreven dat overheden openbare bronnen, zoals social media als Facebook en Twitter, op internet monitoren. Een klein deel (14 procent) slaat hierbij ten minste maandelijks online berichten op. Een groter deel (44 procent) slaat jaarlijks online berichten op, waarbij doorgaans ook persoonsgegevens zoals IP-adressen of nicknames worden opgeslagen. Er is echter niet vastgelegd in welke gevallen en onder welke voorwaarden burgers mogen worden gemonitord, waardoor risico s bestaan op privacyschending. Ook gebeurt de monitoring vaak zonder toezicht van een functionaris gegevensbescherming.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen