Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing

Ticketcounter kwam bijna precies twee jaar geleden groot in het nieuws: het bedrijf werd het slachtoffer van een datadiefstal die leidde tot een datalek. Persoonlijke gegevens van 1,5 miljoen mensen vielen in verkeerde handen, waarna CEO Sjoerd Bakker door de criminelen werd afgeperst. Hij besloot niet te betalen en direct openheid van zaken te geven. Nu zijn drie verdachten gearresteerd en deelt hij zijn verhaal en de lessen die hij leerde.

Ticketcounter is een zogeheten ticketingpartner: het bedrijf regelt in opdracht van dierenparken, pretparken, musea en evenementen reserveringen en betalingen online en on-site. Dat betekent dat het behoorlijk wat persoonlijke gegevens van de klanten van deze partners verwerkt.

Eind februari 2021 komt het bedrijf in een ware nachtmerrie terecht. Op 22 februari kregen we een e-mail van KPN Security, met daarin een screenshot van een hackersforum waar data werd aangeboden en wat bewijslast van wat voor data daarin zat, vertelt CEO Sjoerd Bakker nu aan AG Connect. Uiteindelijk blijkt het te gaan om een backup van een productiedatabase, met daarin e-mailadressen, namen, bankgegevens en geboortedata van 1,5 miljoen Nederlanders.

De bron van die gegevens wordt snel gevonden: een container blijkt publiekelijk toegankelijk via het internet. Als je vroeger een container aanmaakte in Microsoft Azure stond public access daar standaard aan. Als je de URL s naar de bestanden kent, kun je die dan dus direct downloaden, verklaart Bakker. Een aantal jaar geleden hebben we een container aangemaakt die backup heette, waar deze data dus in stond en waar public access dus ook aan stond. Iemand heeft dat gevonden en is dat gaan downloaden. De database staat kortstondig op het hackersforum – waar onder meer Troy Hunt, oprichter van Pwn2Own, hem downloadt en later deelt met Bakker – maar verdwijnt ook al snel weer.

Afpersen via WhatsApp

Ticketcounter meldt het incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens en begint een communicatieplan op te stellen voor zijn klanten. Wij zijn de verwerker van de data, maar niet de verwerkingsverantwoordelijke. Onze partners moesten dus zelf de gedupeerden informeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen