Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing

Ticketcounter kwam bijna precies twee jaar geleden groot in het nieuws: het bedrijf werd het slachtoffer van een datadiefstal die leidde tot een datalek. Persoonlijke gegevens van 1,5 miljoen mensen vielen in verkeerde handen, waarna CEO Sjoerd Bakker door de criminelen werd afgeperst. Hij besloot niet te betalen en direct openheid van zaken te geven. Nu zijn drie verdachten gearresteerd en deelt hij zijn verhaal en de lessen die hij leerde.

Ticketcounter is een zogeheten ticketingpartner: het bedrijf regelt in opdracht van dierenparken, pretparken, musea en evenementen reserveringen en betalingen online en on-site. Dat betekent dat het behoorlijk wat persoonlijke gegevens van de klanten van deze partners verwerkt.

Eind februari 2021 komt het bedrijf in een ware nachtmerrie terecht. Op 22 februari kregen we een e-mail van KPN Security, met daarin een screenshot van een hackersforum waar data werd aangeboden en wat bewijslast van wat voor data daarin zat, vertelt CEO Sjoerd Bakker nu aan AG Connect. Uiteindelijk blijkt het te gaan om een backup van een productiedatabase, met daarin e-mailadressen, namen, bankgegevens en geboortedata van 1,5 miljoen Nederlanders.

De bron van die gegevens wordt snel gevonden: een container blijkt publiekelijk toegankelijk via het internet. Als je vroeger een container aanmaakte in Microsoft Azure stond public access daar standaard aan. Als je de URL s naar de bestanden kent, kun je die dan dus direct downloaden, verklaart Bakker. Een aantal jaar geleden hebben we een container aangemaakt die backup heette, waar deze data dus in stond en waar public access dus ook aan stond. Iemand heeft dat gevonden en is dat gaan downloaden. De database staat kortstondig op het hackersforum – waar onder meer Troy Hunt, oprichter van Pwn2Own, hem downloadt en later deelt met Bakker – maar verdwijnt ook al snel weer.

Afpersen via WhatsApp

Ticketcounter meldt het incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens en begint een communicatieplan op te stellen voor zijn klanten. Wij zijn de verwerker van de data, maar niet de verwerkingsverantwoordelijke. Onze partners moesten dus zelf de gedupeerden informeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen