Skip to main content

Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing

Ticketcounter kwam bijna precies twee jaar geleden groot in het nieuws: het bedrijf werd het slachtoffer van een datadiefstal die leidde tot een datalek. Persoonlijke gegevens van 1,5 miljoen mensen vielen in verkeerde handen, waarna CEO Sjoerd Bakker door de criminelen werd afgeperst. Hij besloot niet te betalen en direct openheid van zaken te geven. Nu zijn drie verdachten gearresteerd en deelt hij zijn verhaal en de lessen die hij leerde.

Ticketcounter is een zogeheten ticketingpartner: het bedrijf regelt in opdracht van dierenparken, pretparken, musea en evenementen reserveringen en betalingen online en on-site. Dat betekent dat het behoorlijk wat persoonlijke gegevens van de klanten van deze partners verwerkt.

Eind februari 2021 komt het bedrijf in een ware nachtmerrie terecht. Op 22 februari kregen we een e-mail van KPN Security, met daarin een screenshot van een hackersforum waar data werd aangeboden en wat bewijslast van wat voor data daarin zat, vertelt CEO Sjoerd Bakker nu aan AG Connect. Uiteindelijk blijkt het te gaan om een backup van een productiedatabase, met daarin e-mailadressen, namen, bankgegevens en geboortedata van 1,5 miljoen Nederlanders.

De bron van die gegevens wordt snel gevonden: een container blijkt publiekelijk toegankelijk via het internet. Als je vroeger een container aanmaakte in Microsoft Azure stond public access daar standaard aan. Als je de URL s naar de bestanden kent, kun je die dan dus direct downloaden, verklaart Bakker. Een aantal jaar geleden hebben we een container aangemaakt die backup heette, waar deze data dus in stond en waar public access dus ook aan stond. Iemand heeft dat gevonden en is dat gaan downloaden. De database staat kortstondig op het hackersforum – waar onder meer Troy Hunt, oprichter van Pwn2Own, hem downloadt en later deelt met Bakker – maar verdwijnt ook al snel weer.

Afpersen via WhatsApp

Ticketcounter meldt het incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens en begint een communicatieplan op te stellen voor zijn klanten. Wij zijn de verwerker van de data, maar niet de verwerkingsverantwoordelijke. Onze partners moesten dus zelf de gedupeerden informeren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen