Geheimhouding, privacy en ondernemen: hoe zit dat?

Als ondernemer heb je op meerdere manieren te maken met privacy. Dit kan in de vorm van een geheimhoudingsverklaring voor werknemers zijn, maar een privacybeleid is ook wettelijk verplicht als je in jouw bedrijf bijvoorbeeld te maken hebt met persoonlijke gegevens van klanten. Het klinkt allemaal nogal ingewikkeld, maar is het dus ook zeker heel belangrijk om je zaken rond geheimhouding en privacy op orde te hebben.

Waarom privacy als ondernemer belangrijk is

Als ondernemer heb je te maken met de privacywetgeving. Wetten zoals de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) zijn dan ook bedoeld om de gegevens van je klanten, clienten en medewerkers te beschermen. Houd je je hier niet aan, dan volgen er consequenties. Betrokkenen kunnen dan bijvoorbeeld een beroep doen op hun privacyrechten en een schadevergoeding vorderen op jou. Maar het is ook mogelijk dat men een klacht over jouw onderneming gaat indienen bij een officiele instantie. Soms kan het zelfs zo ver gaan dat je strafbaar bent, dus is het zeer aan te raden om als ondernemer de privacyregels heel serieus te nemen. Gelukkig hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn, want op internet kun je makkelijk een privacyverklaring voorbeeld vinden.

Geheimhoudingsverklaring en privacyverklaring: verplicht?

Om duidelijk antwoord te geven op de vraag of een geheimhoudingsverklaring en privacyverklaring verplicht is: een geheimhoudingsverklaring is NIET verplicht, maar een privacyverklaring is WEL verplicht. Een geheimhoudingsverklaring is echter verstandig om te hebben, omdat je als ondernemer vaak met vertrouwelijke bedrijfsinformatie werkt en je niet wilt dat (ex)werknemers alles aan de grote klok hangen. Een privacyverklaring is volgens de AVG wet wel verplicht, omdat de betrokkenen het recht hebben om te weten wat er met hun gegevens gebeurt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen