Skip to main content

Geheimhouding, privacy en ondernemen: hoe zit dat?

Als ondernemer heb je op meerdere manieren te maken met privacy. Dit kan in de vorm van een geheimhoudingsverklaring voor werknemers zijn, maar een privacybeleid is ook wettelijk verplicht als je in jouw bedrijf bijvoorbeeld te maken hebt met persoonlijke gegevens van klanten. Het klinkt allemaal nogal ingewikkeld, maar is het dus ook zeker heel belangrijk om je zaken rond geheimhouding en privacy op orde te hebben.

Waarom privacy als ondernemer belangrijk is

Als ondernemer heb je te maken met de privacywetgeving. Wetten zoals de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) zijn dan ook bedoeld om de gegevens van je klanten, clienten en medewerkers te beschermen. Houd je je hier niet aan, dan volgen er consequenties. Betrokkenen kunnen dan bijvoorbeeld een beroep doen op hun privacyrechten en een schadevergoeding vorderen op jou. Maar het is ook mogelijk dat men een klacht over jouw onderneming gaat indienen bij een officiele instantie. Soms kan het zelfs zo ver gaan dat je strafbaar bent, dus is het zeer aan te raden om als ondernemer de privacyregels heel serieus te nemen. Gelukkig hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn, want op internet kun je makkelijk een privacyverklaring voorbeeld vinden.

Geheimhoudingsverklaring en privacyverklaring: verplicht?

Om duidelijk antwoord te geven op de vraag of een geheimhoudingsverklaring en privacyverklaring verplicht is: een geheimhoudingsverklaring is NIET verplicht, maar een privacyverklaring is WEL verplicht. Een geheimhoudingsverklaring is echter verstandig om te hebben, omdat je als ondernemer vaak met vertrouwelijke bedrijfsinformatie werkt en je niet wilt dat (ex)werknemers alles aan de grote klok hangen. Een privacyverklaring is volgens de AVG wet wel verplicht, omdat de betrokkenen het recht hebben om te weten wat er met hun gegevens gebeurt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen