Geheimhouding, privacy en ondernemen: hoe zit dat?

Als ondernemer heb je op meerdere manieren te maken met privacy. Dit kan in de vorm van een geheimhoudingsverklaring voor werknemers zijn, maar een privacybeleid is ook wettelijk verplicht als je in jouw bedrijf bijvoorbeeld te maken hebt met persoonlijke gegevens van klanten. Het klinkt allemaal nogal ingewikkeld, maar is het dus ook zeker heel belangrijk om je zaken rond geheimhouding en privacy op orde te hebben.

Waarom privacy als ondernemer belangrijk is

Als ondernemer heb je te maken met de privacywetgeving. Wetten zoals de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) zijn dan ook bedoeld om de gegevens van je klanten, clienten en medewerkers te beschermen. Houd je je hier niet aan, dan volgen er consequenties. Betrokkenen kunnen dan bijvoorbeeld een beroep doen op hun privacyrechten en een schadevergoeding vorderen op jou. Maar het is ook mogelijk dat men een klacht over jouw onderneming gaat indienen bij een officiele instantie. Soms kan het zelfs zo ver gaan dat je strafbaar bent, dus is het zeer aan te raden om als ondernemer de privacyregels heel serieus te nemen. Gelukkig hoeft dit helemaal niet ingewikkeld te zijn, want op internet kun je makkelijk een privacyverklaring voorbeeld vinden.

Geheimhoudingsverklaring en privacyverklaring: verplicht?

Om duidelijk antwoord te geven op de vraag of een geheimhoudingsverklaring en privacyverklaring verplicht is: een geheimhoudingsverklaring is NIET verplicht, maar een privacyverklaring is WEL verplicht. Een geheimhoudingsverklaring is echter verstandig om te hebben, omdat je als ondernemer vaak met vertrouwelijke bedrijfsinformatie werkt en je niet wilt dat (ex)werknemers alles aan de grote klok hangen. Een privacyverklaring is volgens de AVG wet wel verplicht, omdat de betrokkenen het recht hebben om te weten wat er met hun gegevens gebeurt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen