Skip to main content

MIND roept NZa en AP op om inzameling ggz gegevens te staken

MIND roept de toezichthouders NZa en AP op om zo snel mogelijk met alle betrokken partijen om tafel te gaan om de rechtmatigheid, het nut en de noodzaak van de verzameling van ggz gegevens opnieuw te wegen. Het belang van de clienten moet daarbij voorop staan.

In december kreeg de NZa groen licht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor verzameling van ggz-gegevens. De NZa zegt die informatie nodig te hebben voor de nieuwe ggz-bekostiging, het Zorgprestatiemodel (zpm). Met de gegevens kan de NZa beter zicht krijgen op de zorgzwaarte. De AP stelt wel enkele voorwaarden. Zo mag de uitvraag van ggz-gegevens maar een jaar duren en mogen de ggz-gegevens niet te herleiden zijn tot identificeerbare individuen.

Rechtszaak ggz-gegevens

Maar een groep behandelaren en clienten, verenigd in de actiegroep Vertrouwen in de ggz, heeft hierin geen vertrouwen. Met een crowdfunding willen ze hierover een rechtszaak aanspannen. MIND deelt de twijfel van deze clienten en behandelaren over de meetmethodes, de veiligheid en de doelmatigheid van de gegevensverzameling. De clientenvereniging in de ggz vraagt zich af of het, gezien deze weerstand, wel een goed idee is om de gegevensverzameling door te zetten. Heiligt het middel hier nog het doel? Kan van clienten in de behandelkamer worden verwacht dat zij een weloverwogen en echte vrije keuze kunnen maken of zij wel of geen bezwaar hebben tegen gegevensdeling?,  aldus MIND.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.
Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gros van de securityteams niet voorbereid op de toekomst
Verder lezen
Nieuwe gids moet zorg helpen bij cybersecurity
Verder lezen
Een DPIA: wat is het en wanneer heb je deze nodig?
Verder lezen
Onderzoek: 80 procent van de Nederlanders voelt zich bekeken tijdens online activiteiten
Verder lezen
Minister wijst op belang om na te denken over back up voor als systemen platliggen
Verder lezen
Driekwart ambtenaren ligt niet wakker van digitale veiligheid
Verder lezen
Teteringse politieman zocht privegegevens op van familieleden en Bredanaars
Verder lezen
NSC en CU komen met motie voor privacyvriendelijke leeftijdsverificatie
Verder lezen
Tweestapsverificatie voorkomt 80 procent van inbreuken
Verder lezen
Speech van minister van Justitie en Veiligheid van Weel tijdens de ONE Conference
Verder lezen