Skip to main content

MIND roept NZa en AP op om inzameling ggz gegevens te staken

MIND roept de toezichthouders NZa en AP op om zo snel mogelijk met alle betrokken partijen om tafel te gaan om de rechtmatigheid, het nut en de noodzaak van de verzameling van ggz gegevens opnieuw te wegen. Het belang van de clienten moet daarbij voorop staan.

In december kreeg de NZa groen licht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor verzameling van ggz-gegevens. De NZa zegt die informatie nodig te hebben voor de nieuwe ggz-bekostiging, het Zorgprestatiemodel (zpm). Met de gegevens kan de NZa beter zicht krijgen op de zorgzwaarte. De AP stelt wel enkele voorwaarden. Zo mag de uitvraag van ggz-gegevens maar een jaar duren en mogen de ggz-gegevens niet te herleiden zijn tot identificeerbare individuen.

Rechtszaak ggz-gegevens

Maar een groep behandelaren en clienten, verenigd in de actiegroep Vertrouwen in de ggz, heeft hierin geen vertrouwen. Met een crowdfunding willen ze hierover een rechtszaak aanspannen. MIND deelt de twijfel van deze clienten en behandelaren over de meetmethodes, de veiligheid en de doelmatigheid van de gegevensverzameling. De clientenvereniging in de ggz vraagt zich af of het, gezien deze weerstand, wel een goed idee is om de gegevensverzameling door te zetten. Heiligt het middel hier nog het doel? Kan van clienten in de behandelkamer worden verwacht dat zij een weloverwogen en echte vrije keuze kunnen maken of zij wel of geen bezwaar hebben tegen gegevensdeling?,  aldus MIND.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen