Skip to main content

Afsluiten securityverzekering gaat niet meer zomaar

Terwijl het aantal en de ernst van cyberaanvallen op organisaties alleen maar groeien, is de weerbaarheid van veel organisaties nog steeds zeer zwak. Door middel van regelgeving trachten Europese en nationale overheden een betere beveiliging bij organisaties af te dwingen. Opdrachtgevers van deze organisaties op hun beurt verwachten steeds vaker dat hun leveranciers een goede cybersecurityverzekering hebben. Verzekeraars op hun beurt stellen steeds hogere eisen aan de beveiliging van hun klanten, ziet Louise de Gier. 

Veel bedrijven en instellingen onderschatten nog steeds de risico s van cybercrime. De vraag is niet of er een aanval komt, maar wanneer. Nieuwe regelgeving moet Europa digitaal weerbaarder maken tegen cybercriminaliteit. In de tweede helft van 2024 moet deze zogenoemde NIS2-richtlijn (Network and Information Systems Directive) in de Nederlandse wet geimplementeerd zijn. Ook wordt gewerkt aan een Europees certificeringssysteem op basis van de EU Cybersecurity Act en komt er specifieke regelgeving voor de financiele sector, de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Een goed cybersecuritybeleid omvat de juiste technische maatregelen, organisatorische maatregelen en beleidsmaatregelen, inclusief een incident response plan en duidelijke contracten met de opdrachtgevers van IT-dienstverleners. Opdrachtgevers moeten ook goede cybersecurityafspraken maken met de hele keten van IT-leveranciers, hosting providers en andere betrokken partijen, zoals externe deskundigen.

Goede cybersecurityverzekering

Naast de wettelijke verplichtingen eisen tegenwoordig bijna alle opdrachtgevers dat de IT-leverancier waarmee zaken wordt gedaan een adequate cybersecurityverzekering afsluit bij een gerenommeerde cybersecurityverzekeraar. Als er schade ontstaat door cybercrime en dit komt voor rekening en risico van de IT-leverancier, kunnen de kosten en schades zo hoog oplopen dat dit niet door de IT-leverancier gedragen kan worden. Zo kan de IT-leverancier verantwoordelijk zijn voor een goed back-upbeleid, ook als dat niet expliciet is afgesproken. Er is rechtspraak waarin de IT-leverancier aansprakelijk was voor de schade als gevolg van het ontbreken van een goed werkende back-up. Dit was bijvoorbeeld het geval omdat een leverancier had afgesproken zorg te dragen voor adequate beveiliging. Ook als de IT-leverancier een totaal beveiligingspakket aanlevert, kan de IT-leverancier aansprakelijk zijn voor het ontbreken van een goed werkende back-up.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen