Skip to main content

Afsluiten securityverzekering gaat niet meer zomaar

Terwijl het aantal en de ernst van cyberaanvallen op organisaties alleen maar groeien, is de weerbaarheid van veel organisaties nog steeds zeer zwak. Door middel van regelgeving trachten Europese en nationale overheden een betere beveiliging bij organisaties af te dwingen. Opdrachtgevers van deze organisaties op hun beurt verwachten steeds vaker dat hun leveranciers een goede cybersecurityverzekering hebben. Verzekeraars op hun beurt stellen steeds hogere eisen aan de beveiliging van hun klanten, ziet Louise de Gier. 

Veel bedrijven en instellingen onderschatten nog steeds de risico s van cybercrime. De vraag is niet of er een aanval komt, maar wanneer. Nieuwe regelgeving moet Europa digitaal weerbaarder maken tegen cybercriminaliteit. In de tweede helft van 2024 moet deze zogenoemde NIS2-richtlijn (Network and Information Systems Directive) in de Nederlandse wet geimplementeerd zijn. Ook wordt gewerkt aan een Europees certificeringssysteem op basis van de EU Cybersecurity Act en komt er specifieke regelgeving voor de financiele sector, de Digital Operational Resilience Act (DORA).

Een goed cybersecuritybeleid omvat de juiste technische maatregelen, organisatorische maatregelen en beleidsmaatregelen, inclusief een incident response plan en duidelijke contracten met de opdrachtgevers van IT-dienstverleners. Opdrachtgevers moeten ook goede cybersecurityafspraken maken met de hele keten van IT-leveranciers, hosting providers en andere betrokken partijen, zoals externe deskundigen.

Goede cybersecurityverzekering

Naast de wettelijke verplichtingen eisen tegenwoordig bijna alle opdrachtgevers dat de IT-leverancier waarmee zaken wordt gedaan een adequate cybersecurityverzekering afsluit bij een gerenommeerde cybersecurityverzekeraar. Als er schade ontstaat door cybercrime en dit komt voor rekening en risico van de IT-leverancier, kunnen de kosten en schades zo hoog oplopen dat dit niet door de IT-leverancier gedragen kan worden. Zo kan de IT-leverancier verantwoordelijk zijn voor een goed back-upbeleid, ook als dat niet expliciet is afgesproken. Er is rechtspraak waarin de IT-leverancier aansprakelijk was voor de schade als gevolg van het ontbreken van een goed werkende back-up. Dit was bijvoorbeeld het geval omdat een leverancier had afgesproken zorg te dragen voor adequate beveiliging. Ook als de IT-leverancier een totaal beveiligingspakket aanlevert, kan de IT-leverancier aansprakelijk zijn voor het ontbreken van een goed werkende back-up.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen