Websites die hun bezoekers een opt outmogelijkheid bieden voor datavergaring onthouden zich daarmee niet helemaal van het verzamelen van gebruikersgegevens. Opt out betekent niet altijd opt out, concluderen wetenschappers in een nieuw onderzoek. Zogeheten consent management platforms, CMP s, werken niet waterdicht.
Het onderzoek heeft CMP s van leveranciers als Didomi, Quantcast, OneTrust en Usercentrics aan de tand gevoeld. Die software moet de websites van hun gebruikers dusdanig laten functioneren dat ze kunnen voldoen aan databeschermingsregels en -wetten. Zoals bijvoorbeeld de EU-brede GDPR (General Data Protection Regulation) en de diverse nationale implementaties daarvan (in Nederland de AVG, Algemene verordening gegevensbescherming).
GDPR schenden
Drie onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten hebben dit belicht en komen na hun onderzoek tot de conclusie dat wet- en regelgeving geen afdoende privacybescherming biedt. In veel gevallen worden gegevens van websitebezoekers nog altijd verzameld, verwerkt en gedeeld – zelfs wanneer gebruikers voor een opt-out hebben gekozen.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?