Opt out geeft consument geen opt out, blijkt uit onderzoek

Websites die hun bezoekers een opt outmogelijkheid bieden voor datavergaring onthouden zich daarmee niet helemaal van het verzamelen van gebruikersgegevens. Opt out betekent niet altijd opt out, concluderen wetenschappers in een nieuw onderzoek. Zogeheten consent management platforms, CMP s, werken niet waterdicht.

Het onderzoek heeft CMP s van leveranciers als Didomi, Quantcast, OneTrust en Usercentrics aan de tand gevoeld. Die software moet de websites van hun gebruikers dusdanig laten functioneren dat ze kunnen voldoen aan databeschermingsregels en -wetten. Zoals bijvoorbeeld de EU-brede GDPR (General Data Protection Regulation) en de diverse nationale implementaties daarvan (in Nederland de AVG, Algemene verordening gegevensbescherming). 

GDPR schenden

Drie onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten hebben dit belicht en komen na hun onderzoek tot de conclusie dat wet- en regelgeving geen afdoende privacybescherming biedt. In veel gevallen worden gegevens van websitebezoekers nog altijd verzameld, verwerkt en gedeeld – zelfs wanneer gebruikers voor een opt-out hebben gekozen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen