Skip to main content

Opt out geeft consument geen opt out, blijkt uit onderzoek

Websites die hun bezoekers een opt outmogelijkheid bieden voor datavergaring onthouden zich daarmee niet helemaal van het verzamelen van gebruikersgegevens. Opt out betekent niet altijd opt out, concluderen wetenschappers in een nieuw onderzoek. Zogeheten consent management platforms, CMP s, werken niet waterdicht.

Het onderzoek heeft CMP s van leveranciers als Didomi, Quantcast, OneTrust en Usercentrics aan de tand gevoeld. Die software moet de websites van hun gebruikers dusdanig laten functioneren dat ze kunnen voldoen aan databeschermingsregels en -wetten. Zoals bijvoorbeeld de EU-brede GDPR (General Data Protection Regulation) en de diverse nationale implementaties daarvan (in Nederland de AVG, Algemene verordening gegevensbescherming). 

GDPR schenden

Drie onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten hebben dit belicht en komen na hun onderzoek tot de conclusie dat wet- en regelgeving geen afdoende privacybescherming biedt. In veel gevallen worden gegevens van websitebezoekers nog altijd verzameld, verwerkt en gedeeld – zelfs wanneer gebruikers voor een opt-out hebben gekozen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen