Skip to main content

Gartner deelt acht voorspellingen omtrent cybersecurity voor komende jaren

De helft van alle Chief Information Security Officers, CISO s, gaat een mensgericht ontwerp toepassen om operationele wrijving op het gebied van cyberbeveiliging te verminderen. Grote organisaties richten zich op het implementeren van zero trustprogramma s. De helft van de leiders op het gebied van cyberbeveiliging zal tevergeefs hebben geprobeerd om kwantificering van cyberrisico s te gebruiken om besluitvorming te stimuleren.

Dit voorspelt Gartner. Er is geen twijfel dat CISO s en hun teams volledig gericht moeten zijn op wat er vandaag gebeurt om ervoor te zorgen dat hun organisaties zo veilig mogelijk zijn, zegt Richard Addiscott, Senior Director Analyst. Maar ze moeten ook tijd vrijmaken om op te kijken van hun dagelijkse uitdagingen en de horizon af te tasten om te zien wat er op het pad komt dat van invloed kan zijn op hun beveiligingsprogramma s in de komende paar jaar.

Deze voorspellingen zijn een signaal voor sommige dingen die we zien opkomen en zouden moeten worden overwogen door elke CISO die een effectief en duurzaam cyberbeveiligingsprogramma wil opzetten. Gartner raadt leiders op het gebied van cyberbeveiliging aan om de volgende aannames voor strategische planning in hun beveiligingsstrategieen voor de komende twee jaar op te nemen.

Formeel mensgerichte ontwerppraktijken in cybersecurityprogramma s

Tot 2027 neemt 50 procent van de CISO s formeel mensgerichte ontwerppraktijken op in hun cyberbeveiligingsprogramma s om operationele frictie te minimaliseren en de acceptatie van controle te maximaliseren.

Onderzoek van Gartner toont aan dat meer dan 90 procent van de werknemers die aangeeft een reeks onveilige acties te ondernemen tijdens werkactiviteiten wisten dat hun acties het risico voor de organisatie zouden vergroten, maar dit toch deden. Het mensgerichte beveiligingsontwerp is gemodelleerd met het individu – niet technologie, dreiging of locatie – als de focus van controleontwerp en -implementatie om wrijving te minimaliseren.

Privacy als concurrentievoordeel

Tegen 2024 bedekt moderne privacyregelgeving het merendeel van de consumentengegevens. Minder dan 10 procent van de organisaties heeft dan echter privacy met succes ingezet als concurrentievoordeel, voorspelt Gartner. Organisaties beginnen in te zien dat een privacyprogramma hen in staat kan stellen om gegevens breder te gebruiken, zich te onderscheiden van concurrenten en vertrouwen op te bouwen bij klanten, partners, investeerders en toezichthouders.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen