Skip to main content

Plannen voor omstreden netwerk van slimme kastjes hervat

Komt het veelbesproken netwerk van witte kastjes in Apeldoorn nu eindelijk in de lucht? Lange tijd lag de uitrol van het omstreden communicatienetwerk stil. Volgens het verantwoordelijke bedrijf RadioLED zit er eindelijk schot in de zaak en ligt niets meer in de weg. Maar de gemeente Apeldoorn, die het bedrijf uit Liechtenstein eerder in gebreke stelde, zit nog steeds met vragen. Die gaan onder meer over banden met Russische bedrijven.

De aanleg van het netwerk lag ruim een jaar stil. Vanuit de politiek en inwoners van Apeldoorn waren er grote zorgen om privacy en straling. Ook zetten ze vraagtekens rondom de betrouwbaarheid van RadioLED. Agentschap Telecom startte intussen een onderzoek naar het mobiele communicatienetwerk. Daaruit bleek afgelopen juni dat er twijfels waren over de waterdichtheid van de vijfhonderd doosjes aan lantaarnpalen in de stad. De kastjes zijn nu nog leeg, maar volgens RadioLED komt daar gauw verandering in.

Binnen acht weken beginnen we met metingen om het netwerk te bouwen en configureren. Daarmee bepalen we welke apparatuur we kunnen plaatsen om het netwerk te laten werken, zegt Gregory Engelbrecht. De Nederlandse vertegenwoordiger van RadioLED wendt zich vervolgens tot het Agentschap Telecom, die bepaalt of er vergunningen nodig zijn. Zijn schatting is dat het netwerk binnen enkele maanden in de lucht kan zijn.

Russische banden

Volgens RadioLED zegt de gemeente nu geen reden meer te hebben om de boel op te houden. De gemeente laat echter weten dat er nog wel gesprekken lopen over gestelde voorwaarden. Apeldoorn bevraagt het bedrijf ook over eventuele relaties met Russische bedrijven.

Geluiden over Russische connecties zijn er al langer. Inwoners van Apeldoorn deden onderzoek hiernaar en stuurden hun bevindingen naar de gemeente. De Russische banden zijn helder, begint een van de inwoners haar relaas, waarna een uitgebreide analyse volgt. Ze vreest voor Russische hackpogingen op priverouters.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

Minister: politie gaat te lang bewaarde gegevens over burgers vernietigen
Verder lezen
De omgang met geheime informatie bij politie en NCTV
Verder lezen
Groot datalek bij Fontys: honderden gegevens en mails makkelijk toegankelijk
Verder lezen
Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Waarom serieuze investeringen in AP nodig blijven
Verder lezen
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
Verder lezen
Privacy International eist openheid Britse overheid over iCloud-backdoor
Verder lezen
Zo ziet het industriële dreigingslandschap eruit
Verder lezen
Beleid e-mailarchivering Rijk aangescherpt om privacy-risicos
Verder lezen
Nederlandse WhatsApp-gebruikers in 2019 besmet met Pegasus-spyware
Verder lezen