Plannen voor omstreden netwerk van slimme kastjes hervat

Komt het veelbesproken netwerk van witte kastjes in Apeldoorn nu eindelijk in de lucht? Lange tijd lag de uitrol van het omstreden communicatienetwerk stil. Volgens het verantwoordelijke bedrijf RadioLED zit er eindelijk schot in de zaak en ligt niets meer in de weg. Maar de gemeente Apeldoorn, die het bedrijf uit Liechtenstein eerder in gebreke stelde, zit nog steeds met vragen. Die gaan onder meer over banden met Russische bedrijven.

De aanleg van het netwerk lag ruim een jaar stil. Vanuit de politiek en inwoners van Apeldoorn waren er grote zorgen om privacy en straling. Ook zetten ze vraagtekens rondom de betrouwbaarheid van RadioLED. Agentschap Telecom startte intussen een onderzoek naar het mobiele communicatienetwerk. Daaruit bleek afgelopen juni dat er twijfels waren over de waterdichtheid van de vijfhonderd doosjes aan lantaarnpalen in de stad. De kastjes zijn nu nog leeg, maar volgens RadioLED komt daar gauw verandering in.

Binnen acht weken beginnen we met metingen om het netwerk te bouwen en configureren. Daarmee bepalen we welke apparatuur we kunnen plaatsen om het netwerk te laten werken, zegt Gregory Engelbrecht. De Nederlandse vertegenwoordiger van RadioLED wendt zich vervolgens tot het Agentschap Telecom, die bepaalt of er vergunningen nodig zijn. Zijn schatting is dat het netwerk binnen enkele maanden in de lucht kan zijn.

Russische banden

Volgens RadioLED zegt de gemeente nu geen reden meer te hebben om de boel op te houden. De gemeente laat echter weten dat er nog wel gesprekken lopen over gestelde voorwaarden. Apeldoorn bevraagt het bedrijf ook over eventuele relaties met Russische bedrijven.

Geluiden over Russische connecties zijn er al langer. Inwoners van Apeldoorn deden onderzoek hiernaar en stuurden hun bevindingen naar de gemeente. De Russische banden zijn helder, begint een van de inwoners haar relaas, waarna een uitgebreide analyse volgt. Ze vreest voor Russische hackpogingen op priverouters.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen