Skip to main content

Plannen voor omstreden netwerk van slimme kastjes hervat

Komt het veelbesproken netwerk van witte kastjes in Apeldoorn nu eindelijk in de lucht? Lange tijd lag de uitrol van het omstreden communicatienetwerk stil. Volgens het verantwoordelijke bedrijf RadioLED zit er eindelijk schot in de zaak en ligt niets meer in de weg. Maar de gemeente Apeldoorn, die het bedrijf uit Liechtenstein eerder in gebreke stelde, zit nog steeds met vragen. Die gaan onder meer over banden met Russische bedrijven.

De aanleg van het netwerk lag ruim een jaar stil. Vanuit de politiek en inwoners van Apeldoorn waren er grote zorgen om privacy en straling. Ook zetten ze vraagtekens rondom de betrouwbaarheid van RadioLED. Agentschap Telecom startte intussen een onderzoek naar het mobiele communicatienetwerk. Daaruit bleek afgelopen juni dat er twijfels waren over de waterdichtheid van de vijfhonderd doosjes aan lantaarnpalen in de stad. De kastjes zijn nu nog leeg, maar volgens RadioLED komt daar gauw verandering in.

Binnen acht weken beginnen we met metingen om het netwerk te bouwen en configureren. Daarmee bepalen we welke apparatuur we kunnen plaatsen om het netwerk te laten werken, zegt Gregory Engelbrecht. De Nederlandse vertegenwoordiger van RadioLED wendt zich vervolgens tot het Agentschap Telecom, die bepaalt of er vergunningen nodig zijn. Zijn schatting is dat het netwerk binnen enkele maanden in de lucht kan zijn.

Russische banden

Volgens RadioLED zegt de gemeente nu geen reden meer te hebben om de boel op te houden. De gemeente laat echter weten dat er nog wel gesprekken lopen over gestelde voorwaarden. Apeldoorn bevraagt het bedrijf ook over eventuele relaties met Russische bedrijven.

Geluiden over Russische connecties zijn er al langer. Inwoners van Apeldoorn deden onderzoek hiernaar en stuurden hun bevindingen naar de gemeente. De Russische banden zijn helder, begint een van de inwoners haar relaas, waarna een uitgebreide analyse volgt. Ze vreest voor Russische hackpogingen op priverouters.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen