De informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten, IBD, heeft document gepubliceerd waarin gemeenten advies krijgen over risico s rondom gebruik van sociale media. Ambtenaren moeten in gesprek met privacyfunctionarissen, zo adviseert de IBD onder meer.
De IBD komt met de gespreksstarter om gemeenten te helpen bij besluiten nemen over inzet van sociale media zoals Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram, LinkedIn en TikTok. Er kleven risico s aan, maar het is volgens de IBD aan gemeenten zelf om te bepalen welk beleid het hierin hanteert.
Rijksoverheid gaat Facebook afraden
In het document wordt aangehaald dat de Rijksoverheid op termijn Facebook-pagina s gaat afraden of zelfs verbieden vanwege privacyrisico s. Op dit moment wordt er een DPIA (privacyonderzoek) uitgevoerd naar overheden die tweets verzamelen. Uit onderzoek van AG Connect en Trouw werd eerder al duidelijk dat overheden tweets verzamelen zonder daarover gebruikers in te lichten, terwijl dit wel verplicht is volgens de AVG.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?