Gemeenten moeten sociale media onder de loep nemen vanwege privacyrisico s

De informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten, IBD, heeft document gepubliceerd waarin gemeenten advies krijgen over risico s rondom gebruik van sociale media. Ambtenaren moeten in gesprek met privacyfunctionarissen, zo adviseert de IBD onder meer.

De IBD komt met de gespreksstarter om gemeenten te helpen bij besluiten nemen over inzet van sociale media zoals Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram, LinkedIn en TikTok. Er kleven risico s aan, maar het is volgens de IBD aan gemeenten zelf om te bepalen welk beleid het hierin hanteert.

Rijksoverheid gaat Facebook afraden

In het document wordt aangehaald dat de Rijksoverheid op termijn Facebook-pagina s gaat afraden of zelfs verbieden vanwege privacyrisico s. Op dit moment wordt er een DPIA (privacyonderzoek) uitgevoerd naar overheden die tweets verzamelen. Uit onderzoek van AG Connect en Trouw werd eerder al duidelijk dat overheden tweets verzamelen zonder daarover gebruikers in te lichten, terwijl dit wel verplicht is volgens de AVG.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen