Thuiswerken: een uitdaging voor cybersecurity

Tegenwoordig werken meer mensen dan ooit tevoren vanuit huis of een andere locatie naar keuze. Naar kantoor gaan is voor hen optioneel en dat houden ze het liefste zo. Hoewel thuiswerken vele voordelen biedt, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee met name op het gebied van cybersecurity.

Het blijkt voor bedrijven nog altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat hun werknemers optimaal beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Het aanklikken van een verkeerde link kan leiden tot diefstal van privacygevoelige informatie zoals inkomens- en betaalgegevens.

Thuiswerkers vormen een risico

Het is belangrijk dat bedrijven de nodige maatregelen treffen om de apparaten die werknemers gebruiken om vanuit huis te werken te beschermen. Het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan de veiligheid aanzienlijk verhogen. Cybercriminelen zijn immers constant op zoek naar manieren om misbruik te maken zwakke plekken in het systeem. En thuiswerken biedt hier helaas een ideale gelegenheid voor.

Persoonlijke apparaten en netwerken niet voldoende beveiligd

Werknemers die vanuit huis werken vormen onder andere een zwakke plek omdat ze regelmatig vanaf persoonlijke apparaten werken. Daarbij maken ze gebruik van het persoonlijke WiFi-netwerk die niet dezelfde veiligheidsmechanismen heeft als het netwerk van een bedrijf. Dit betekent mogelijk dat cybercriminelen gemakkelijker toegang krijgen tot het netwerk of apparaten. Ook staan thuiswerkers onder minder toezicht waardoor ze vaker slachtoffer worden van cybermisdaden zoals malware en phishingberichten. Cybercriminelen zijn zich hier maar al te bewust van. Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als werknemers de juiste maatregelen nemen om thuiswerken veilig te maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen