Skip to main content

Thuiswerken: een uitdaging voor cybersecurity

Tegenwoordig werken meer mensen dan ooit tevoren vanuit huis of een andere locatie naar keuze. Naar kantoor gaan is voor hen optioneel en dat houden ze het liefste zo. Hoewel thuiswerken vele voordelen biedt, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee met name op het gebied van cybersecurity.

Het blijkt voor bedrijven nog altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat hun werknemers optimaal beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Het aanklikken van een verkeerde link kan leiden tot diefstal van privacygevoelige informatie zoals inkomens- en betaalgegevens.

Thuiswerkers vormen een risico

Het is belangrijk dat bedrijven de nodige maatregelen treffen om de apparaten die werknemers gebruiken om vanuit huis te werken te beschermen. Het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan de veiligheid aanzienlijk verhogen. Cybercriminelen zijn immers constant op zoek naar manieren om misbruik te maken zwakke plekken in het systeem. En thuiswerken biedt hier helaas een ideale gelegenheid voor.

Persoonlijke apparaten en netwerken niet voldoende beveiligd

Werknemers die vanuit huis werken vormen onder andere een zwakke plek omdat ze regelmatig vanaf persoonlijke apparaten werken. Daarbij maken ze gebruik van het persoonlijke WiFi-netwerk die niet dezelfde veiligheidsmechanismen heeft als het netwerk van een bedrijf. Dit betekent mogelijk dat cybercriminelen gemakkelijker toegang krijgen tot het netwerk of apparaten. Ook staan thuiswerkers onder minder toezicht waardoor ze vaker slachtoffer worden van cybermisdaden zoals malware en phishingberichten. Cybercriminelen zijn zich hier maar al te bewust van. Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als werknemers de juiste maatregelen nemen om thuiswerken veilig te maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gedragsverandering cybersecurity via inzicht in motivaties en barrieres van ondernemers
Verder lezen
Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen