Skip to main content

Thuiswerken: een uitdaging voor cybersecurity

Tegenwoordig werken meer mensen dan ooit tevoren vanuit huis of een andere locatie naar keuze. Naar kantoor gaan is voor hen optioneel en dat houden ze het liefste zo. Hoewel thuiswerken vele voordelen biedt, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee met name op het gebied van cybersecurity.

Het blijkt voor bedrijven nog altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat hun werknemers optimaal beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Het aanklikken van een verkeerde link kan leiden tot diefstal van privacygevoelige informatie zoals inkomens- en betaalgegevens.

Thuiswerkers vormen een risico

Het is belangrijk dat bedrijven de nodige maatregelen treffen om de apparaten die werknemers gebruiken om vanuit huis te werken te beschermen. Het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan de veiligheid aanzienlijk verhogen. Cybercriminelen zijn immers constant op zoek naar manieren om misbruik te maken zwakke plekken in het systeem. En thuiswerken biedt hier helaas een ideale gelegenheid voor.

Persoonlijke apparaten en netwerken niet voldoende beveiligd

Werknemers die vanuit huis werken vormen onder andere een zwakke plek omdat ze regelmatig vanaf persoonlijke apparaten werken. Daarbij maken ze gebruik van het persoonlijke WiFi-netwerk die niet dezelfde veiligheidsmechanismen heeft als het netwerk van een bedrijf. Dit betekent mogelijk dat cybercriminelen gemakkelijker toegang krijgen tot het netwerk of apparaten. Ook staan thuiswerkers onder minder toezicht waardoor ze vaker slachtoffer worden van cybermisdaden zoals malware en phishingberichten. Cybercriminelen zijn zich hier maar al te bewust van. Daarom is het belangrijk dat zowel bedrijven als werknemers de juiste maatregelen nemen om thuiswerken veilig te maken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen