Gaan cyberhacks en investeringen hand in hand?

Cyberaanvallen nemen toe in aantallen en creativiteit. De beweging naar de cloud en de toename van het aantal met netwerk verbonden apparaten voeden de dreiging. Op dit moment is cybercriminaliteit de grootste bedreiging voor het bedrijfsleven. Succesvolle aanvallen kunnen bedrijven wereldwijd duizenden tot miljoenen dollars kosten, als gevolg van verstoorde activiteiten, beschadigde reputatie en herstelkosten. Maar hoe zit het met de investeringsbudgetten in cybersecurity?

MediaMarkt, Colonial Pipeline, JBS Foods, RTL Nederland, Mandemakers, Universiteit Maastricht en honderden andere bedrijven en instellingen zijn vorig jaar slachtoffer geworden van cyberaanvallen. Maar laat je niet misleiden. Naast grotere organisaties die in het nieuws komen, zijn ook vele kleinere bedrijven het doelwit. Conclusie: hoe groot of klein ook, geen enkel bedrijf is veilig tegen cybercriminaliteit. Sterker, het mkb is de afgelopen jaren zelfs uitgegroeid tot een van de grootste groepen organisaties die slachtoffer zijn geworden van een vorm van cybercriminaliteit.

Reputatieschade

Verbazingwekkend genoeg vragen veel ondernemers zich nog steeds af waarom ze als ondernemer moeten investeren in cybersecurity. Een antwoord? Als je geraakt wordt door ransomware terwijl je onvoorbereid bent, dan kost je dit meer geld om te herstellen dan het had gekost om te voorkomen. Om nog maar te zwijgen van de extra kosten van reputatieschade, vertrouwen en downtime.

Uit gesprekken met ondernemers blijkt dat – vooral door de bovenstaande voorbeelden van afgelopen jaar – het bewustzijn aanzienlijk gestegen is. Het onderwerp cybersecurity staat vaker op de agenda van de board. Maar komt er daarmee ook extra budget beschikbaar om cyberdreigingen tegen te gaan?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen