Skip to main content

De privacy van Ring: hoe veilig is deze video deurbel?

De Ring video deurbel zorgt ervoor dat je ook wanneer je niet thuis bent kunt communiceren met iemand die voor je deur staat. Een handige gadget dus, maar het gebruik van de bel met ingebouwde camera roept ook vragen op over de privacy. Toevallige voorbijgangers en buren worden ook gefilmd, of ze dat nu willen of niet. Mag dit zomaar? En hoe zit het eigenlijk met jouw veiligheid en privacy?

Wat is de Ring deurbel

De Ring Video Doorbell is een product van Amazon. De webwinkelgigant nam Ring in 2018 over voor 1 miljard dollar. De Ring Video deurbel beschikt over een ingebouwde camera, bewegingssensoren en tweerichtingsspraak. De slimme bel ontvangt meldingen wanneer er wordt aangebeld. Via de geintegreerde luidspreker en microfoon van de deurbel kun je op afstand communiceren met de persoon die bij jouw huis aanbelt.

De videodeurbel stuurt ook meldingen naar je smartphone of tablet. Met de Ring app kunnen gebruikers real-time video van de camera van de deurbel bekijken.

De ring deurbel maakt ook video-opnames als er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld als er iemand voorbij loopt.

Is een Ring deurbel veilig?

Hieronder bespreken we de beveiliging die Ring biedt voor de data die wordt verzameld bij jouw voordeur:

  • Standaard videoversleuteling: jouw video s worden standaard versleuteld wanneer ze worden geupload naar de cloud (in transit) en opgeslagen op de servers van Ring (in rust).
  • End-to-end encryptie (optioneel): gebruikers kunnen end-to-end-encryptie inschakelen in de Ring-app. Door deze geavanceerde coderingsoptie zijn de video s alleen te ontgrendelen door een speciale sleutel die zich bevindt op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor kan niemand anders jouw video s bekijken – zelfs Ring of Amazon niet.
  • Beveiligde video-opslag: met een Ring Protect-abonnement kun je video s veilig opslaan op de Cloud. De video s kunnen op elk gewenst moment worden verwijderd. Daarnaast worden ze maximaal 180 dagen bewaard in je Ring-account. Zonder abonnement op Ring Protect kun je alleen video s bekijken die je in real time hebt gemist. Ook kun je video s niet opslaan of delen met anderen via de ring-app. De beveiligde video-opslag van de Ring deurbel zorgt ook voor wat privacybezwaren.

Ring beveiligt videobestanden tijdens het transport. De bestanden worden opgeslagen op veilige AWS-servers. Ring gebruikt een combinatie van AES-versleuteling (Advanced Encryption Standard) en TLS (Transport Layer Security) om dataverkeer tussen de Ring-apparaten en AWS te beveiligen. Ook wordt het dataverkeer tussen Ring-apparaten onderling versleuteld met AES, TLS en SRTP (Secure Real Time Protocol). AES is wereldwijd de meest geaccepteerde vorm van encryptie. Het is speciaal ontworpen om gevoelige gegevens te versleutelen. Door deze vorm van encryptie maakt Ring het vrijwel onmogelijk om digitaal gecommuniceerde gegevens te ontsleutelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen