De privacy van Ring: hoe veilig is deze video deurbel?

De Ring video deurbel zorgt ervoor dat je ook wanneer je niet thuis bent kunt communiceren met iemand die voor je deur staat. Een handige gadget dus, maar het gebruik van de bel met ingebouwde camera roept ook vragen op over de privacy. Toevallige voorbijgangers en buren worden ook gefilmd, of ze dat nu willen of niet. Mag dit zomaar? En hoe zit het eigenlijk met jouw veiligheid en privacy?

Wat is de Ring deurbel

De Ring Video Doorbell is een product van Amazon. De webwinkelgigant nam Ring in 2018 over voor 1 miljard dollar. De Ring Video deurbel beschikt over een ingebouwde camera, bewegingssensoren en tweerichtingsspraak. De slimme bel ontvangt meldingen wanneer er wordt aangebeld. Via de geintegreerde luidspreker en microfoon van de deurbel kun je op afstand communiceren met de persoon die bij jouw huis aanbelt.

De videodeurbel stuurt ook meldingen naar je smartphone of tablet. Met de Ring app kunnen gebruikers real-time video van de camera van de deurbel bekijken.

De ring deurbel maakt ook video-opnames als er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld als er iemand voorbij loopt.

Is een Ring deurbel veilig?

Hieronder bespreken we de beveiliging die Ring biedt voor de data die wordt verzameld bij jouw voordeur:

  • Standaard videoversleuteling: jouw video s worden standaard versleuteld wanneer ze worden geupload naar de cloud (in transit) en opgeslagen op de servers van Ring (in rust).
  • End-to-end encryptie (optioneel): gebruikers kunnen end-to-end-encryptie inschakelen in de Ring-app. Door deze geavanceerde coderingsoptie zijn de video s alleen te ontgrendelen door een speciale sleutel die zich bevindt op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor kan niemand anders jouw video s bekijken – zelfs Ring of Amazon niet.
  • Beveiligde video-opslag: met een Ring Protect-abonnement kun je video s veilig opslaan op de Cloud. De video s kunnen op elk gewenst moment worden verwijderd. Daarnaast worden ze maximaal 180 dagen bewaard in je Ring-account. Zonder abonnement op Ring Protect kun je alleen video s bekijken die je in real time hebt gemist. Ook kun je video s niet opslaan of delen met anderen via de ring-app. De beveiligde video-opslag van de Ring deurbel zorgt ook voor wat privacybezwaren.

Ring beveiligt videobestanden tijdens het transport. De bestanden worden opgeslagen op veilige AWS-servers. Ring gebruikt een combinatie van AES-versleuteling (Advanced Encryption Standard) en TLS (Transport Layer Security) om dataverkeer tussen de Ring-apparaten en AWS te beveiligen. Ook wordt het dataverkeer tussen Ring-apparaten onderling versleuteld met AES, TLS en SRTP (Secure Real Time Protocol). AES is wereldwijd de meest geaccepteerde vorm van encryptie. Het is speciaal ontworpen om gevoelige gegevens te versleutelen. Door deze vorm van encryptie maakt Ring het vrijwel onmogelijk om digitaal gecommuniceerde gegevens te ontsleutelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen