Skip to main content

De privacy van Ring: hoe veilig is deze video deurbel?

De Ring video deurbel zorgt ervoor dat je ook wanneer je niet thuis bent kunt communiceren met iemand die voor je deur staat. Een handige gadget dus, maar het gebruik van de bel met ingebouwde camera roept ook vragen op over de privacy. Toevallige voorbijgangers en buren worden ook gefilmd, of ze dat nu willen of niet. Mag dit zomaar? En hoe zit het eigenlijk met jouw veiligheid en privacy?

Wat is de Ring deurbel

De Ring Video Doorbell is een product van Amazon. De webwinkelgigant nam Ring in 2018 over voor 1 miljard dollar. De Ring Video deurbel beschikt over een ingebouwde camera, bewegingssensoren en tweerichtingsspraak. De slimme bel ontvangt meldingen wanneer er wordt aangebeld. Via de geintegreerde luidspreker en microfoon van de deurbel kun je op afstand communiceren met de persoon die bij jouw huis aanbelt.

De videodeurbel stuurt ook meldingen naar je smartphone of tablet. Met de Ring app kunnen gebruikers real-time video van de camera van de deurbel bekijken.

De ring deurbel maakt ook video-opnames als er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld als er iemand voorbij loopt.

Is een Ring deurbel veilig?

Hieronder bespreken we de beveiliging die Ring biedt voor de data die wordt verzameld bij jouw voordeur:

  • Standaard videoversleuteling: jouw video s worden standaard versleuteld wanneer ze worden geupload naar de cloud (in transit) en opgeslagen op de servers van Ring (in rust).
  • End-to-end encryptie (optioneel): gebruikers kunnen end-to-end-encryptie inschakelen in de Ring-app. Door deze geavanceerde coderingsoptie zijn de video s alleen te ontgrendelen door een speciale sleutel die zich bevindt op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor kan niemand anders jouw video s bekijken – zelfs Ring of Amazon niet.
  • Beveiligde video-opslag: met een Ring Protect-abonnement kun je video s veilig opslaan op de Cloud. De video s kunnen op elk gewenst moment worden verwijderd. Daarnaast worden ze maximaal 180 dagen bewaard in je Ring-account. Zonder abonnement op Ring Protect kun je alleen video s bekijken die je in real time hebt gemist. Ook kun je video s niet opslaan of delen met anderen via de ring-app. De beveiligde video-opslag van de Ring deurbel zorgt ook voor wat privacybezwaren.

Ring beveiligt videobestanden tijdens het transport. De bestanden worden opgeslagen op veilige AWS-servers. Ring gebruikt een combinatie van AES-versleuteling (Advanced Encryption Standard) en TLS (Transport Layer Security) om dataverkeer tussen de Ring-apparaten en AWS te beveiligen. Ook wordt het dataverkeer tussen Ring-apparaten onderling versleuteld met AES, TLS en SRTP (Secure Real Time Protocol). AES is wereldwijd de meest geaccepteerde vorm van encryptie. Het is speciaal ontworpen om gevoelige gegevens te versleutelen. Door deze vorm van encryptie maakt Ring het vrijwel onmogelijk om digitaal gecommuniceerde gegevens te ontsleutelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen