Skip to main content

De privacy van Ring: hoe veilig is deze video deurbel?

De Ring video deurbel zorgt ervoor dat je ook wanneer je niet thuis bent kunt communiceren met iemand die voor je deur staat. Een handige gadget dus, maar het gebruik van de bel met ingebouwde camera roept ook vragen op over de privacy. Toevallige voorbijgangers en buren worden ook gefilmd, of ze dat nu willen of niet. Mag dit zomaar? En hoe zit het eigenlijk met jouw veiligheid en privacy?

Wat is de Ring deurbel

De Ring Video Doorbell is een product van Amazon. De webwinkelgigant nam Ring in 2018 over voor 1 miljard dollar. De Ring Video deurbel beschikt over een ingebouwde camera, bewegingssensoren en tweerichtingsspraak. De slimme bel ontvangt meldingen wanneer er wordt aangebeld. Via de geintegreerde luidspreker en microfoon van de deurbel kun je op afstand communiceren met de persoon die bij jouw huis aanbelt.

De videodeurbel stuurt ook meldingen naar je smartphone of tablet. Met de Ring app kunnen gebruikers real-time video van de camera van de deurbel bekijken.

De ring deurbel maakt ook video-opnames als er beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld als er iemand voorbij loopt.

Is een Ring deurbel veilig?

Hieronder bespreken we de beveiliging die Ring biedt voor de data die wordt verzameld bij jouw voordeur:

  • Standaard videoversleuteling: jouw video s worden standaard versleuteld wanneer ze worden geupload naar de cloud (in transit) en opgeslagen op de servers van Ring (in rust).
  • End-to-end encryptie (optioneel): gebruikers kunnen end-to-end-encryptie inschakelen in de Ring-app. Door deze geavanceerde coderingsoptie zijn de video s alleen te ontgrendelen door een speciale sleutel die zich bevindt op het apparaat van de gebruiker. Hierdoor kan niemand anders jouw video s bekijken – zelfs Ring of Amazon niet.
  • Beveiligde video-opslag: met een Ring Protect-abonnement kun je video s veilig opslaan op de Cloud. De video s kunnen op elk gewenst moment worden verwijderd. Daarnaast worden ze maximaal 180 dagen bewaard in je Ring-account. Zonder abonnement op Ring Protect kun je alleen video s bekijken die je in real time hebt gemist. Ook kun je video s niet opslaan of delen met anderen via de ring-app. De beveiligde video-opslag van de Ring deurbel zorgt ook voor wat privacybezwaren.

Ring beveiligt videobestanden tijdens het transport. De bestanden worden opgeslagen op veilige AWS-servers. Ring gebruikt een combinatie van AES-versleuteling (Advanced Encryption Standard) en TLS (Transport Layer Security) om dataverkeer tussen de Ring-apparaten en AWS te beveiligen. Ook wordt het dataverkeer tussen Ring-apparaten onderling versleuteld met AES, TLS en SRTP (Secure Real Time Protocol). AES is wereldwijd de meest geaccepteerde vorm van encryptie. Het is speciaal ontworpen om gevoelige gegevens te versleutelen. Door deze vorm van encryptie maakt Ring het vrijwel onmogelijk om digitaal gecommuniceerde gegevens te ontsleutelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen