Skip to main content

Digitalisering in de wijk moet hoger op de agenda

Om aan alle clienten wijkverpleging te kunnen blijven bieden, kan e health een oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van meer digitale hulpmiddelen, zoals monitoring van de client op afstand, apparaten die zorgen voor tijdige medicatie, maar ook aan betere gegevensuitwisseling zodat administratieve lasten dalen, stelt V en VN voorzitter Bianca Buurman naar aanleiding van de jaarpublicatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, IGJ, over de wijkverpleging.

De urgentie van e-health in de wijk en die dan ook betrouwbaar toepassen, moet hoger op de agenda, vervolgt Buurman. Uit de publicatie blijkt dat de IGJ nog wel wat beren op de weg ziet als het gaat om de digitaliseringsslag. Zo constateert de inspectie dat bij alle onderzochte zorgaanbieders de informatiebeveiliging onder de maat is. De IGJ wil dat zorgaanbieders daar in 2023 aan gaan werken.

Daar sluit V en VN zich bij aan, zegt Buurman. Want als we meer digitaal willen gaan werken in de wijk, moet de data-uitwisseling veilig zijn. E-health in de wijk moet gedegen en betrouwbaar zijn. Dat vergt niet alleen een goede beveiliging aan de werkgeverskant, maar ook een cultuuromslag in de wijkteams en bij de clienten. Buurman ziet e-health als een van de middelen om de werkdruk te verminderen, maar niet als de oplossing. De menselijke maat moet altijd voor ogen worden gehouden, dat vinden ook veel zorgprofessionals.

Slimmer en anders organiseren

Mariska de Bont (adviseur Beroepsontwikkeling van V en VN) licht dat vanuit haar werkervaring in de wijk toe: Veel verpleegkundigen en verzorgenden zijn de zorg ingegaan om met mensen te werken: ze zijn bang dat de digitalisering meer afstand schept. Daarnaast is er ook nog steeds een deel van de verpleegkundigen dat geen affiniteit heeft met digitalisering. Maar we zitten nu eenmaal met een personeelstekort. Wat nou als het gaat om de keuze tussen een client zorg bieden zonder digitale hulp of twee clienten en een beetje digitale hulp? Slimmer en anders organiseren betekent dat we meer mensen thuis zorg kunnen bieden. Denk aan beeldbellen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen