Digitalisering in de wijk moet hoger op de agenda

Om aan alle clienten wijkverpleging te kunnen blijven bieden, kan e health een oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van meer digitale hulpmiddelen, zoals monitoring van de client op afstand, apparaten die zorgen voor tijdige medicatie, maar ook aan betere gegevensuitwisseling zodat administratieve lasten dalen, stelt V en VN voorzitter Bianca Buurman naar aanleiding van de jaarpublicatie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, IGJ, over de wijkverpleging.

De urgentie van e-health in de wijk en die dan ook betrouwbaar toepassen, moet hoger op de agenda, vervolgt Buurman. Uit de publicatie blijkt dat de IGJ nog wel wat beren op de weg ziet als het gaat om de digitaliseringsslag. Zo constateert de inspectie dat bij alle onderzochte zorgaanbieders de informatiebeveiliging onder de maat is. De IGJ wil dat zorgaanbieders daar in 2023 aan gaan werken.

Daar sluit V en VN zich bij aan, zegt Buurman. Want als we meer digitaal willen gaan werken in de wijk, moet de data-uitwisseling veilig zijn. E-health in de wijk moet gedegen en betrouwbaar zijn. Dat vergt niet alleen een goede beveiliging aan de werkgeverskant, maar ook een cultuuromslag in de wijkteams en bij de clienten. Buurman ziet e-health als een van de middelen om de werkdruk te verminderen, maar niet als de oplossing. De menselijke maat moet altijd voor ogen worden gehouden, dat vinden ook veel zorgprofessionals.

Slimmer en anders organiseren

Mariska de Bont (adviseur Beroepsontwikkeling van V en VN) licht dat vanuit haar werkervaring in de wijk toe: Veel verpleegkundigen en verzorgenden zijn de zorg ingegaan om met mensen te werken: ze zijn bang dat de digitalisering meer afstand schept. Daarnaast is er ook nog steeds een deel van de verpleegkundigen dat geen affiniteit heeft met digitalisering. Maar we zitten nu eenmaal met een personeelstekort. Wat nou als het gaat om de keuze tussen een client zorg bieden zonder digitale hulp of twee clienten en een beetje digitale hulp? Slimmer en anders organiseren betekent dat we meer mensen thuis zorg kunnen bieden. Denk aan beeldbellen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen