Security advies VS en Nederland: pak leveranciers harder aan

De balans van cybersecurityrisico s moet doorslaan naar de andere kant, bepleiten security organisaties van de Verenigde Staten, Nederland en vijf andere landen. In een paper over het impactvolle onderwerp van ICT security worden principes en benaderingen aangedragen voor security by design, waarmee IT leveranciers streng worden aangekeken. Maar ook IT gebruikende organisaties moeten aan de slag.

De huidige situatie is namelijk vulnerable by design, zo concluderen de diverse instanties die bezig zijn met security, cybercrimebestrijding en algehele veiligheid. Technologie is geintegreerd in bijna elk facet van het dagelijks leven. Internet-gerichte systemen zijn verbonden met kritieke systemen die directe impact hebben op onze economische voorspoed, ons levensonderhoud, en zelfs onze gezondheid, begint de paper. Dit document komt van het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agencey (CISA), National Security Agency (NSA), Federal Bureau of Investigation (FBI) en diverse internationale partners, waaronder ook het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Ziekenhuizen die operaties afzeggen

Het punt van tech-impact op gezondheid wordt geduid door te wijzen op hackaanvallen waardoor ziekenhuizen operaties moesten afzeggen en patienten moesten doorsturen naar andere zorginstellingen. Zulke incidenten hebben wereldwijd plaatsgevonden. Onveilige technologie en kwetsbaarheden in kritieke systemen kunnen kwaadaardige cyber-indringen uitnodigen, wat leidt tot ernstige potentiele veiligheidsriciso s.

De noodzaak is dus groot en groeiende om een omslag te maken van kwetsbaar ontwerp naar security-by-design. Het ontwerpen en ontwikkelen van techproducten en -diensten moet van begin af aan al geheel gericht zijn op veiligheid en beveiliging. Deze boodschap is niet nieuw, maar vindt in de praktijk nog altijd te weinig navolging. Dit komt mede door een grote mate van legacy; zowel in ontwikkelprocessen, componenten en compatibiliteit bij leveranciers als ook in producten, gebruik en afhankelijkheden bij IT-afnemers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen