Skip to main content

Security advies VS en Nederland: pak leveranciers harder aan

De balans van cybersecurityrisico s moet doorslaan naar de andere kant, bepleiten security organisaties van de Verenigde Staten, Nederland en vijf andere landen. In een paper over het impactvolle onderwerp van ICT security worden principes en benaderingen aangedragen voor security by design, waarmee IT leveranciers streng worden aangekeken. Maar ook IT gebruikende organisaties moeten aan de slag.

De huidige situatie is namelijk vulnerable by design, zo concluderen de diverse instanties die bezig zijn met security, cybercrimebestrijding en algehele veiligheid. Technologie is geintegreerd in bijna elk facet van het dagelijks leven. Internet-gerichte systemen zijn verbonden met kritieke systemen die directe impact hebben op onze economische voorspoed, ons levensonderhoud, en zelfs onze gezondheid, begint de paper. Dit document komt van het Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Security Agencey (CISA), National Security Agency (NSA), Federal Bureau of Investigation (FBI) en diverse internationale partners, waaronder ook het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Ziekenhuizen die operaties afzeggen

Het punt van tech-impact op gezondheid wordt geduid door te wijzen op hackaanvallen waardoor ziekenhuizen operaties moesten afzeggen en patienten moesten doorsturen naar andere zorginstellingen. Zulke incidenten hebben wereldwijd plaatsgevonden. Onveilige technologie en kwetsbaarheden in kritieke systemen kunnen kwaadaardige cyber-indringen uitnodigen, wat leidt tot ernstige potentiele veiligheidsriciso s.

De noodzaak is dus groot en groeiende om een omslag te maken van kwetsbaar ontwerp naar security-by-design. Het ontwerpen en ontwikkelen van techproducten en -diensten moet van begin af aan al geheel gericht zijn op veiligheid en beveiliging. Deze boodschap is niet nieuw, maar vindt in de praktijk nog altijd te weinig navolging. Dit komt mede door een grote mate van legacy; zowel in ontwikkelprocessen, componenten en compatibiliteit bij leveranciers als ook in producten, gebruik en afhankelijkheden bij IT-afnemers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen