Advies AP Google producten in het onderwijs

Op 20 april 2023 heeft het ministerie van OCW de Tweede Kamer laten weten hoe een eerder advies van de AP is opgevolgd over het gebruik van Google producten in het onderwijs.

In de Kamerbrief worden daarnaast enkele aanvullende bevindingen over het gebruik van Google-producten benoemd. Het is goed dat veel risico s zijn weggenomen, maar de AP heeft ook nog enkele zorgen richting het ministerie geuit.

Extra bescherming

Het is goed dat de onderwijssector de oproep van de AP heeft opgepakt en stappen heeft gezet om de privacyrisico s bij het gebruik van Google-producten in het onderwijs te verminderen. Leerlingen en studenten hebben immers een grondwettelijk recht op bescherming van hun persoonsgegevens. Zeker als het om minderjarigen gaat.

Voor het belang van goed onderwijs moeten leerlingen, ouders en studenten ervan uit kunnen gaan dat scholen zorgvuldig omgaan met hun gegevens. Wanneer onderwijsinstellingen producten van Google gebruiken, moeten zij zorgen dat dit op een veilige en zorgvuldige manier gebeurt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen