Skip to main content

EU gaat internetgebruiker beschermen met gigantische boetes

Binnen vier maanden moeten negentien grote bedrijven voldoen aan de Europese Digital Services Act, DSA. De nieuwe wetgeving moet internetgebruikers beter beschermen tegen schadelijke content en voor meer transparantie zorgen.

Het gaat veelal om Big Tech-bedrijven maar ook Zalando en Booking.com vallen onder de DSA. Volgens privacy-jurist Menno Weij van BDO Legal wordt er nog gekeken of de lijst nog verder aangevuld wordt. De negentien die nu zijn geselecteerd door de Europese Commissie tellen maandelijks minstens 45 miljoen actieve gebruikers.

De DSA-verordening moet volwassen internetgebruikers beter beschermen tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen. De wetgeving maakt het gemakkelijker om bedrijven aan te pakken die kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie laten woekeren. Het toezicht wordt scherper en het wordt moeilijker straf te ontlopen.

Met de DSA moet het kwaad op het internet worden bestrijd, aldus Weij. De DSA is de opvolger van de e-commerce richtlijn die iets zegt over de omgang van content, en komt in het speciaal op voor minderjarigen. Weij vindt daarentegen dat Europa een grote broek aantrekt bij de bestrijding van illegale content. Het uitgangspunt bij die e-commerce richtlijn was dat iemand niet aansprakelijk was voor de inhoud, tenzij. Maar, in deze DSA wordt dat principe niet helemaal losgelaten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen