EU gaat internetgebruiker beschermen met gigantische boetes

Binnen vier maanden moeten negentien grote bedrijven voldoen aan de Europese Digital Services Act, DSA. De nieuwe wetgeving moet internetgebruikers beter beschermen tegen schadelijke content en voor meer transparantie zorgen.

Het gaat veelal om Big Tech-bedrijven maar ook Zalando en Booking.com vallen onder de DSA. Volgens privacy-jurist Menno Weij van BDO Legal wordt er nog gekeken of de lijst nog verder aangevuld wordt. De negentien die nu zijn geselecteerd door de Europese Commissie tellen maandelijks minstens 45 miljoen actieve gebruikers.

De DSA-verordening moet volwassen internetgebruikers beter beschermen tegen schadelijke content, reclame en privacyschendingen. De wetgeving maakt het gemakkelijker om bedrijven aan te pakken die kinderporno, opruiend en hatelijk materiaal of desinformatie laten woekeren. Het toezicht wordt scherper en het wordt moeilijker straf te ontlopen.

Met de DSA moet het kwaad op het internet worden bestrijd, aldus Weij. De DSA is de opvolger van de e-commerce richtlijn die iets zegt over de omgang van content, en komt in het speciaal op voor minderjarigen. Weij vindt daarentegen dat Europa een grote broek aantrekt bij de bestrijding van illegale content. Het uitgangspunt bij die e-commerce richtlijn was dat iemand niet aansprakelijk was voor de inhoud, tenzij. Maar, in deze DSA wordt dat principe niet helemaal losgelaten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen