Skip to main content

Meer bewustzijn, maar nog te weinig effectiviteit

De afgelopen twee jaar heeft de bedrijfswereld zich aangepast aan verschillende veranderingen. Ook vandaag de dag is de aanpassing naar het nieuwe normaal in volle gang. Het gaat hierbij om de samenvoeging van virtuele, fysieke en digitale bedrijfsomgevingen.

Tot de hoogtepunten van de afgelopen twee jaar behoorden de digitale transitie, de overgang naar de cloud, de invoering van het hybride werken en het zich ontwikkelende en soms tegenstrijdige regelgevingskader. Deze zaken zullen ook de komende drie jaar de krantenkoppen halen, naast de massale automatisering op zakelijk gebied. Elke technologische innovatie wordt razendsnel ingevoerd, om het concurrentievoordeel van de onderneming te verhogen. 

Wat informatiebeveiliging betreft, is het bewustzijn in theorie verhoogd naar het hoogste niveau. Het management beschouwt informatiebeveiliging als een van de belangrijkste onderdelen voor operationele veerkracht. Leidinggevenden bespreken plannen om de cyberweerbaarheid van hun organisatie te verbeteren door weerbaarheid, beleid en processen te versterken om beter om te gaan met derde partijen en deze effectiever te beheren. Ondanks het grote bewustzijn en de verhoogde budgetten voor informatiebeveiliging is de hoeveelheid beveiligingslekken en het aantal kwetsbaarheden exponentieel toegenomen.

Het management staat onder zware druk om topresultaten te boeken. Dit blijkt uit de bedreigingen waarover CEO s zich het meest zorgen maken en de impact daarvan gedurende de komende 12 maanden op hun bedrijf. Net als vorig jaar zijn CEO s het meest bezorgd over cyberrisico s (49 procent) en de wereldwijde gezondheidssituatie (48 procent) in de nasleep van de coronapandemie. (Bron: PwC s 25th Annual Global CEO Survey). 

De Denial of Service (DoS)-actie is de duidelijke koploper, goed voor 46 procent van alle incidenten. Malware komt op de tweede plaats. Qua inbreuken is er veel meer variatie. Het gebruik van gestolen gegevens, ransomware en phishing staan hierbij in de top vijf. Gesteld wordt dat de belangrijkste wijze waarop een bedrijf aan het internet wordt blootgesteld, ook de belangrijkste manieren zijn waarop een bedrijf aan criminelen wordt blootgesteld. 

Webtoepassingen en e-mail zijn de twee gevoeligste kanalen voor inbreuken. (Bron: Verizon, 2022 Data Breach Investigations Report). Naast de statistische analyse en relevante bevindingen, blijkt in de praktijk dat slechts 40 procent van de respondenten aangeeft bovengenoemde risico s volledig te hebben ingeperkt, en dat terwijl de focus ligt op werken op afstand (38 procent) en de overgang naar de cloud (35 procent). (Bron: CompTIA State of Cybersecurity 2022).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen