Om te voorkomen dat informatie kan lekken moeten overheidsorganisaties digitaal vastleggen wie wanneer toegang vraagt tot welke bestanden met gevoelige informatie. Dat is niet overal al goed geregeld.
Arthur van Baaren, algemeen directeur van de Rijksrecherche, vertelt in een interview met NRC over het gevaar voor corruptie als logging niet goed geregeld is. Het omkopen van ambtenaren is een verdienmodel geworden, stelt hij. Zo waren er bijvoorbeeld ambtenaren die paspoorten op bestellingen leverden aan criminelen. Eind vorig jaar werd een voormalig ambtenaar van de gemeente Den Haag hier bijvoorbeeld voor veroordeeld. Als een organisatie die logging niet op orde heeft, bemoeilijkt dat het onderzoek naar het lekken van informatie, zo bleek uit het onderzoek naar de betrokken belastingambtenaar. Ook hier geldt dat de Belastingdienst niet de enige organisatie is met dit probleem, zo vertelt Van Baaren.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.