Nederlandse bedrijven lopen naar eigen zeggen voor op het gebied van cybersecurity, maar maken het zichzelf onnodig moeilijk

Cybersecurity wordt met de dag belangrijker. De dreiging van onder andere ransomware blijft groeien en met de opkomst van artificial intelligence worden cybercriminelen niet alleen creatiever, maar hebben ze ook een extra middel dat ze aan hun arsenaal kunnen toevoegen. Het is tegenwoordig bijna niet meer de vraag of je wordt getroffen door een cyberaanval, maar wanneer dit het geval is.

Dit blijkt ook uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks onder 1.300 IT ers op directieniveau in 15 landen.

Van de ondervraagden geeft 96 procent aan dat ze in 2022 te maken hebben gehad met ten minste een cyberaanval. In ruim de helft van de gevallen gaat het om meer dan drie cyberaanvallen.

Onder de Nederlandse respondenten geeft 41 procent aan meer met meer dan 10 incidenten te maken gehad te hebben. Nederlandse bedrijven denken dat de relatief hoge frequentie van cyberaanvallen vooral ligt aan de toegenomen slagkracht van cybercriminelen. Daarmee verwijzen ze onder andere naar grotere budgetten, maar ook technisch betere aanvalsmiddelen.

Nederlandse bestuurders geven tegelijk aan dat ze denken bovengemiddeld beveiligd te zijn. Tegelijk blijven nieuwe investeringen in cyberveiligheid noodzakelijk. Geen enkele ondervraagde verwacht dat de financiele budgetten voor cybersecurity dalen dit jaar. Sterker nog, ze geloven allemaal dat ze tot wel 20 procent zullen toenemen.

Nederlands bedrijf gebruikt gemiddeld 104 tools voor cybersecurity

En wat doet men dan met die groeiende budgetten? Uitgeven aan meer tools en kennis. Maar juist daar maakt vooral Nederland het zich lastig. Waar IT ers wereldwijd met gemiddeld 34 tools werken voor hun gehele cyberbeveiliging, hebben Nederlandse bedrijven er gemiddeld 104.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen