Skip to main content

Nederlandse bedrijven lopen naar eigen zeggen voor op het gebied van cybersecurity, maar maken het zichzelf onnodig moeilijk

Cybersecurity wordt met de dag belangrijker. De dreiging van onder andere ransomware blijft groeien en met de opkomst van artificial intelligence worden cybercriminelen niet alleen creatiever, maar hebben ze ook een extra middel dat ze aan hun arsenaal kunnen toevoegen. Het is tegenwoordig bijna niet meer de vraag of je wordt getroffen door een cyberaanval, maar wanneer dit het geval is.

Dit blijkt ook uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks onder 1.300 IT ers op directieniveau in 15 landen.

Van de ondervraagden geeft 96 procent aan dat ze in 2022 te maken hebben gehad met ten minste een cyberaanval. In ruim de helft van de gevallen gaat het om meer dan drie cyberaanvallen.

Onder de Nederlandse respondenten geeft 41 procent aan meer met meer dan 10 incidenten te maken gehad te hebben. Nederlandse bedrijven denken dat de relatief hoge frequentie van cyberaanvallen vooral ligt aan de toegenomen slagkracht van cybercriminelen. Daarmee verwijzen ze onder andere naar grotere budgetten, maar ook technisch betere aanvalsmiddelen.

Nederlandse bestuurders geven tegelijk aan dat ze denken bovengemiddeld beveiligd te zijn. Tegelijk blijven nieuwe investeringen in cyberveiligheid noodzakelijk. Geen enkele ondervraagde verwacht dat de financiele budgetten voor cybersecurity dalen dit jaar. Sterker nog, ze geloven allemaal dat ze tot wel 20 procent zullen toenemen.

Nederlands bedrijf gebruikt gemiddeld 104 tools voor cybersecurity

En wat doet men dan met die groeiende budgetten? Uitgeven aan meer tools en kennis. Maar juist daar maakt vooral Nederland het zich lastig. Waar IT ers wereldwijd met gemiddeld 34 tools werken voor hun gehele cyberbeveiliging, hebben Nederlandse bedrijven er gemiddeld 104.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen
QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?
Verder lezen
NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Het gebruik van AI als hacktool is overhyped
Verder lezen
Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?
Verder lezen
Journalisten PowNed dragen voortaan bodycam als wapen tegen agressie
Verder lezen
Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie
Verder lezen