Deze site laat zien welke gegevens de overheid heeft opgevraagd, tenminste, als je Belg bent

Belgen kunnen sinds deze week via een simpele website zien welke overheidsinstellingen in het afgelopen half jaar hun gegevens hebben opgevraagd. De site moet volgens de Belgische staatssecretaris bijdragen aan meer vertrouwen in de overheid. Een goede eerste stap, vinden experts, maar er is nog een lange weg te gaan. Ook in Nederland.

In ons land wordt gewerkt aan een systeem waarbij je kunt zien wat voor privegegevens zijn opgevraagd door overheidsinstellingen en met welke reden (zie kader onderaan). In Belgie kun je daar sinds deze week al voor naar de website mydata.belgium.be.

In je persoonlijk rapport ontdek je wie recent welke gegevens van jou heeft geraadpleegd, staat te lezen op de gelikte website. Met de eID-kaartlezer of de app Itsme (de Belgische variant van DigID) log je in.

Na een paar muisklikken kunnen de Belgen vervolgens zien welke overheidsinstelling gegevens heeft ontvangen, van wie de instelling die gegevens heeft gekregen, om wat voor gegevens het gaat en wanneer dit is gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan medische gegevens, adresgegevens of informatie over je salaris.

De database laat overigens niet alles zien: gegevens opgevraagd door de politie worden bijvoorbeeld niet getoond. De informatie gaat tot zes maanden terug.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen