Skip to main content

Deze site laat zien welke gegevens de overheid heeft opgevraagd, tenminste, als je Belg bent

Belgen kunnen sinds deze week via een simpele website zien welke overheidsinstellingen in het afgelopen half jaar hun gegevens hebben opgevraagd. De site moet volgens de Belgische staatssecretaris bijdragen aan meer vertrouwen in de overheid. Een goede eerste stap, vinden experts, maar er is nog een lange weg te gaan. Ook in Nederland.

In ons land wordt gewerkt aan een systeem waarbij je kunt zien wat voor privegegevens zijn opgevraagd door overheidsinstellingen en met welke reden (zie kader onderaan). In Belgie kun je daar sinds deze week al voor naar de website mydata.belgium.be.

In je persoonlijk rapport ontdek je wie recent welke gegevens van jou heeft geraadpleegd, staat te lezen op de gelikte website. Met de eID-kaartlezer of de app Itsme (de Belgische variant van DigID) log je in.

Na een paar muisklikken kunnen de Belgen vervolgens zien welke overheidsinstelling gegevens heeft ontvangen, van wie de instelling die gegevens heeft gekregen, om wat voor gegevens het gaat en wanneer dit is gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan medische gegevens, adresgegevens of informatie over je salaris.

De database laat overigens niet alles zien: gegevens opgevraagd door de politie worden bijvoorbeeld niet getoond. De informatie gaat tot zes maanden terug.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen