Skip to main content

Deze site laat zien welke gegevens de overheid heeft opgevraagd, tenminste, als je Belg bent

Belgen kunnen sinds deze week via een simpele website zien welke overheidsinstellingen in het afgelopen half jaar hun gegevens hebben opgevraagd. De site moet volgens de Belgische staatssecretaris bijdragen aan meer vertrouwen in de overheid. Een goede eerste stap, vinden experts, maar er is nog een lange weg te gaan. Ook in Nederland.

In ons land wordt gewerkt aan een systeem waarbij je kunt zien wat voor privegegevens zijn opgevraagd door overheidsinstellingen en met welke reden (zie kader onderaan). In Belgie kun je daar sinds deze week al voor naar de website mydata.belgium.be.

In je persoonlijk rapport ontdek je wie recent welke gegevens van jou heeft geraadpleegd, staat te lezen op de gelikte website. Met de eID-kaartlezer of de app Itsme (de Belgische variant van DigID) log je in.

Na een paar muisklikken kunnen de Belgen vervolgens zien welke overheidsinstelling gegevens heeft ontvangen, van wie de instelling die gegevens heeft gekregen, om wat voor gegevens het gaat en wanneer dit is gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan medische gegevens, adresgegevens of informatie over je salaris.

De database laat overigens niet alles zien: gegevens opgevraagd door de politie worden bijvoorbeeld niet getoond. De informatie gaat tot zes maanden terug.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen
CompTIA meet verandering in cybersecurity aanpak in de Benelux
Verder lezen
150 duizend cv s op straat bij datalek UWV
Verder lezen