Skip to main content

Veilig inloggen bij overheid, onderwijs en zorg: Wet digitale overheid van start

Overheidsorganisaties, maar ook de zorgsector en onderwijsinstellingen, moeten vanaf zaterdag 1 juli voldoen aan strengere eisen rondom digitalisering. Dan wordt het eerste deel van de nieuwe Wet digitale overheid van kracht. Dat deel gaat over veilig inloggen op dienstverlening bij, semi, overheidsinstanties.

Nederland digitaliseert steeds verder, zo ook de overheid. De nieuwe Wet digitale overheid (Wdo) moet daar bij de overheid de basis voor leggen, aan de hand van regels over veiligheid en door te zorgen dat er zoveel mogelijk met standaarden wordt gewerkt.

De Wdo komt echter nog niet met heel gedetailleerde regelgeving. Het is namelijk een kaderwet, wat betekent dat er alleen algemene principes, verantwoordelijkheden en procedures mee worden geregeld. De hoop is dat er op die manier genoeg flexibiliteit ontstaat om ook in te springen op nieuwe ontwikkelingen, terwijl zaken als gebruiksvriendelijkheid, security, privacy en digitale inclusie wel geborgd zijn.

Opvallend is dat de wet in fasen wordt ingevoerd. Op 1 juli wordt alleen de eerste tranche (deel) van kracht. Dat deel gaat over veilig inloggen op dienstverlening bij (semi-)overheidsinstanties. Niet alleen worden hiermee de taken en verantwoordelijkheden voor veilige toegang tot de digitale overheid vastgelegd, maar mede-overheden moeten bijvoorbeeld ook hun dienstverlening indelen op betrouwbaarheidsniveau. Verder bevat de wet regels over de bekostiging daarvoor en uitgangspunten voor informatiebeveiliging en de verwerking van persoonsgegevens.

Wat betekent dit concreet?

Volgens de nieuwe wet moeten publieke dienstverleners straks per dienst op basis van de Europese eIDAS-verordening gaan bepalen welk betrouwbaarheidsniveau vereist is voor toegang tot hun digitale dienstverlening. Is dat betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog, dan accepteren zij alle door de overheid toegelaten inlogmiddelen en digitale machtigingsverklaringen.

Maar welke diensten worden dan toegelaten? Dat moet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) volgens de Wdo gaan bepalen. De minister kan publieke identificatiemiddelen toewijzen als toegelaten, mits die voldoen aan de gestelde eisen rondom de werking, beveiliging en betrouwbaarheid. DigiD en eHerkenning zijn bijvoorbeeld al toegelaten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Anonimiteit vs verantwoordelijkheid: wat gebruikers in 2025 verwachten
Verder lezen
Cyberjaarverslag biedt grip op digitale beveiliging en compliance
Verder lezen
AI in HR: je loopt nog steeds het risico op dure fouten
Verder lezen
Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen