Skip to main content

Eurocommissaris Margrethe Vestager werkt aan regelgeving voor kunstmatige intelligentie: Nog niemand kan de risico s en impact echt overzien

Kan de macht van grote techbedrijven en kunstmatige intelligentie nog aan banden worden gelegd? Experts maken zich er zorgen over. Volgens Eurcommissaris Margrethe Vestager is het wel mogelijk.

De drakendoder is de bijnaam van Margrethe Vestager. Zij is vicevoorzitter en Eurocommissaris voor digitale zaken en mededinging van de Europese Commissie. Van alle Europese bestuurders is zij het meest bekend en berucht.

Pauze voor AI

Hoe dat komt? Als zo n beetje de enige ter wereld ging zij de confrontatie aan met grote techbedrijven Apple, Google en Amazon. Op grond van overtredingen van Europese mededingingsregels en belastingrecht legde ze miljarden-boetes op. En ze wil graag dat de Europese Commissie met nieuwe regels komt voor kunstmatige intelligentie.

Want daar is nogal wat om te doen. De razendsnelle ontwikkelingen rondom AI bezorgen wetenschappers en leiders uit de techsector de nodige kopzorgen. 1.300 van hen stelden dit jaar zelfs een brief op waarin ze vroegen om een pauze totdat alle risico s van AI in kaart zijn gebracht.

Wet- en regelgeving

Vestager is geen enorme fan van zo n pauze. Hoe moet je zoiets handhaven? En kan je voorkomen dat iemand ergens in een kelder aan een nieuwe code werkt? Ik denk het niet, zegt ze. De brief geeft volgens haar wel aan dat ook grote techbedrijven begrijpen dat er betere regels moeten komen. Die zijn namelijk nog nergens.

Europa is op dit moment de enige grote wetgever die een speciale wet voorbereidt voor kunstmatige intelligentie: de zogenoemde AI-act. Omdat Vestager zich daar tegenaan bemoeit, wordt ze door sommigen gezien als de enige die AI nog kan stoppen. Volgens de Eurocommissaris is dat klinkklare onzin.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

7 dingen die je nooit moet vragen of delen met chatbots
Verder lezen
Cybercriminaliteit in 2025, de belangrijkste beveiligingsuitdagingen
Verder lezen
Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen
De EU moet zichzelf boete geven: houdt zich niet aan eigen privacyregels
Verder lezen
Nederlandse hackers vinden kwetsbaarheden in VPN server SonicWall
Verder lezen