Eurocommissaris Margrethe Vestager werkt aan regelgeving voor kunstmatige intelligentie: Nog niemand kan de risico s en impact echt overzien

Kan de macht van grote techbedrijven en kunstmatige intelligentie nog aan banden worden gelegd? Experts maken zich er zorgen over. Volgens Eurcommissaris Margrethe Vestager is het wel mogelijk.

De drakendoder is de bijnaam van Margrethe Vestager. Zij is vicevoorzitter en Eurocommissaris voor digitale zaken en mededinging van de Europese Commissie. Van alle Europese bestuurders is zij het meest bekend en berucht.

Pauze voor AI

Hoe dat komt? Als zo n beetje de enige ter wereld ging zij de confrontatie aan met grote techbedrijven Apple, Google en Amazon. Op grond van overtredingen van Europese mededingingsregels en belastingrecht legde ze miljarden-boetes op. En ze wil graag dat de Europese Commissie met nieuwe regels komt voor kunstmatige intelligentie.

Want daar is nogal wat om te doen. De razendsnelle ontwikkelingen rondom AI bezorgen wetenschappers en leiders uit de techsector de nodige kopzorgen. 1.300 van hen stelden dit jaar zelfs een brief op waarin ze vroegen om een pauze totdat alle risico s van AI in kaart zijn gebracht.

Wet- en regelgeving

Vestager is geen enorme fan van zo n pauze. Hoe moet je zoiets handhaven? En kan je voorkomen dat iemand ergens in een kelder aan een nieuwe code werkt? Ik denk het niet, zegt ze. De brief geeft volgens haar wel aan dat ook grote techbedrijven begrijpen dat er betere regels moeten komen. Die zijn namelijk nog nergens.

Europa is op dit moment de enige grote wetgever die een speciale wet voorbereidt voor kunstmatige intelligentie: de zogenoemde AI-act. Omdat Vestager zich daar tegenaan bemoeit, wordt ze door sommigen gezien als de enige die AI nog kan stoppen. Volgens de Eurocommissaris is dat klinkklare onzin.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen