Misbruik legitieme tools steeds meer in trek onder cybercriminelen

Nu steeds meer organisaties zich bewust zijn van de gevaren van malware en daar dus ook meer aandacht voor hebben, verleggen cybercriminelen hun focus steeds vaker naar legitieme tools. Criminele activiteiten zijn veel geavanceerder geworden, stelt Zeki Turedi, CTO van CrowdStrike Europe. Aan organisaties de taak om ze een stap voor te blijven.

Een van de opvallendste constateringen in het jaarlijkse Threat Hunting Report van CrowdStrike is de stijging van 583 procent in het aantal Kerberoasting aanvallen. Bij Kerberoasting kun je op malafide wijze interacteren met Kerberos, een authenticatiemethode die door Microsoft Active Directory gebruikt wordt, legt Turedi uit. Een aanvaller krijgt daarmee toegang tot hashes van accounts met hoge privileges en gebruikt deze om toegang te krijgen tot de organisatie.

Is de aanval succesvol, dan kunnen cybercriminelen zich voordoen als legitieme gebruikers. Daarmee krijg je volledige toegang tot het netwerk van de organisatie. En je blijft onder de radar. Het is alsof je de sleutels en de toegangspas van een kantoor in handen hebt. Dan kun je gewoon naar binnen lopen, omdat je je als een legitieme gebruiker gedraagt en iedereen dus denkt dat je dat ook bent. Eenmaal binnen kan de cybercrimineel dus gemakkelijk zijn gang gaan, met alle gevolgen van dien.

Let op je netwerk

Dat Kerberoasting nu plots flink populairder is geworden, terwijl de aanvalsmethode zelf al in 2014 ontdekt werd, vindt Turedi niet vreemd. Als je dit succesvol kunt doen, heb je een grotere kans om je modus operandi uit te voeren en je doelwit te raken, terwijl je lastig te identificeren bent.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen